A szerdai, második középdöntő-mérkőzés előtt matematikailag még nem volt biztosan a legjobb négy között a magyar válogatott a celjei U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. Persze ahhoz, hogy ne a mieink kerüljenek az elődöntőbe, tizenháromgólos norvég siker kellett volna. Ez meg, valljuk be, nehezen komolyan vehető forgatókönyv az eddig látottakból kiindulva.

Farkas Johanna és a magyar válogatott a norvégok legyőzése után az elődöntőre készülhet Forrás: EHF

Farkas Johanna és a magyar válogatott a norvégok legyőzése után az elődöntőre készülhet  •  Forrás: EHF

A mérkőzés első két gólját a norvégok szerezték a start után kissé bizonytalankodó magyar lányok ellen, de ifj. Kiss Szilárd csapata szépen lassan felvette a ritmust, és a 9. percben Faragó Luca góljával a találkozón először a vezetést is megszerezte (5–4).

S a továbbiakban az is kiderült, hogy a magyar védelem át tudta menteni a formáját a svédek elleni második félidőről, annyi különbséggel, hogy ezúttal Németh Kata remekelt a kapuban. Az elöl ismét brillírozó, harminc perc alatt hat gólt szerző Koronczai Petra vezérletével játszotta ki rendszeresen a norvégokat a magyar csapat, amely a szünetre négygólos előnyt épített ki (16–12).

Celje nem Győr vagy Debrecen
Felejthetetlen hangulatú utánpótlás kézilabda-világversenyeket rendeztek az elmúlt egy esztendőben Magyarországon. Tavaly Debrecen adott otthont a női U20-as világbajnokságnak, idén Győr látta vendégül a leány U19-es korosztály európai mezőnyét. Nem mellesleg mind a Főnix Csarnokban, mind az Audi Arénában a magyarok örülhettek a végén a telt házas magyar közönség előtt. Szlovéniában láthatóan nem vonz ennyi embert a kézilabda, néhány száz néző látogatja a mérkőzéseket. Persze, ettől még remekül menetel a magyar válogatott.

A folytatás első perceiben nem volt sziporkázó a játék. Több ziccer is kimaradt, így a skandinávok gyorsan feljöttek két gólra. Utána viszont újra a jobbik arcát mutatta a magyar válogatott, működött a védekezés, elöl meg ültek a lövések (23–18).

A hajrára azonban nagy gödörbe került a csapat, olyannyira, hogy a norvégok mínusz ötről visszajöttek döntetlenre. Négy perccel a vége előbb új meccs kezdődött, amely Kajdon Blanka kihagyott hetesével indult, s a norvégok újra átvették a vezetést. A legvégén azonban mindenki nagyon észnél volt a magyar csapatban, előbb jött az egyenlítés, majd Vámos Míra tanári ejtése három másodperccel a vége előtt, amely 28–27-es győzelmet ért.

A válogatott így makulátlan mérleggel készülhet a pénteki, dánok elleni elődöntőre. A kiélezett küzdelem után ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző elégedetten értékelt az utanpotlassport.hu-nak:
„Újra bebizonyosodott, hogy a kézilabdában nem lehet a matematikára hagyatkozni, hiába vertük simán néhány hete a norvégokat, most egy egészen más mérkőzést játszottunk. Ugyanakkor építő győzelem volt, a lányok a tavalyi nyílt Eb döntője után újra bizonyították, hogy kiélezett szituációban is lehet rájuk számítani. Most megérdemelnek egy kis pihenést, de holnap már maximálisan készülünk a dánok elleni elődöntőre.”

Az utolsó másodpercekben is higgadt Vámos Míra szerint is sok erőt lehet meríteni a mostani sikerből, de persze megkérdeztük őt a parádés ejtéséről is:
„Ezúttal is magabiztosan kezdtünk, mint eddig szinte az összes meccsünkön az Európa-bajnokságon. A második félidőben kicsit összezavarodtunk, az utolsó norvég támadásra viszont nagyon jól összeállt a védelem, így tudtunk nyerni. A győztes gól? Igazából nem gondoltam semmire előtte, figyeltem a kapus mozgását, s végül az ejtést választottam, mert az egyik kedvenc lövésem.”

Leány U17-es kézilabda Európa-bajnokság
Középdöntő, 2. forduló
Magyarország–Norvégia 28–27 (16–12)  

Magyarország:
Bukovszky, Németh, Zsigmond (kapusok), Bánhidi, Faragó 3, Farkas 5, Horváth N. 5, Juhász G., Kajdon, Koronczai 9, Kukely, Kürthi 1, Mérai, Rittlinger, Vámos 4, Woth 1. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd
Norvégia: Fossum, Hellevik, Utne (kapusok), Alvestad, Andersen, Benterud 5, Celius 6, Gald, Gregersen 4, Hagen 5, Hening-Olsen 2, Henriksen 3, Midtfjeld 1, Skindlo 1, Veliqi, Winther-Hansen. Szövetségi edző: Tore Johanessen
A csoport másik mérkőzésén: Svédország–Ausztria 35–21
A középdöntőcsoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Norvégia 2, 4. Ausztria 0

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport