Kézilabda: felnőtt NB I-re pályázik a NEKA

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.12. 18:41
Címkék
Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

Az idén nyáron ünnepli hatodik születésnapját a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely az elmúlt évadban a fiú ifjúsági és a leány serdülőbajnokságban diadalmaskodott, a fiú serdülő- és a leány ifjúsági ligában ezüstérmet szerzett, emellett pedig a férfi, valamint női NB I/B-ben is dobogós helyezést ért el.

Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást Forrás: MKSZ
Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást Forrás: MKSZ

Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást  •  Fotó:Tompos Gábor/NEKA

A balatonboglári komplexumban tett látogatásunkkor az akadémia sportszakmai igazgatója, Hajdu János elmondta, remek döntésnek tartja, hogy annak idején csatlakozott 2013-ban indult projekthez.

„Elég sok mindent megéltem már a kézilabdában, de amit itt találunk az már-már meseszerű. Minden igényt kielégítőek a körülmények, itt minden adott, ami a gyerekek fejlődéséhez szükséges. Végül is az a fő értékmérő, hogy honnan hova jutnak el a játékosok, az eredményesség csak másodlagos.”

A Balaton-parton nemcsak a sportolók képzése a cél. Az akadémia egyik szlogenje a teljes ember nevelése. Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője elmondta, a gyerekek személyiségfejlesztése legalább annyira fontos, mint a sikeresség a korosztályos ligákban. Mert bár a gyerekek 13-14 éves korukban elszakadnak a családjuktól, a legkevésbé sem engedik el a kezüket, az akadémiai nevelők folyamatosan korrepetálják, felügyelik a gyerekek tanulmányait.

A korábbi 119-szeres válogatott jobbátlövő úgy fogalmazott, egyfajta NEKA-kultúrát, értékrendet is sikerült meghonosítaniuk. Már egészen a belépéstől a profi sportolói hozzáállásra sarkallják a fiatalokat, az idősebbek példát mutatnak a kevésbé rutinosaknak. Talán mondanom sem kell, nem tudtunk úgy találkozni akadémistával, hogy ne köszönt volna már méterekről.

A sikerek közé tartozik emellett, hogy a bogláriak jó pár fiatalt delegáltak a múlt nyáron a világot végigverő korosztályos leányválogatottakba. Na meg az is, hogy már 29 játékost (14 fiú, 15 lány) adtak az élvonalba, ezzel pedig a magyar kézilabda érdekeit hosszú távon is szolgálni kívánják. A következő évadban pedig szintet lépnének.

„Akik tőlünk kikerülnek még nem kész NB I-es játékosok, leszámítva néhány kiemelkedően tehetséges, kivételt képező játékost – mondta Sótonyi László, a NEKA fiú ifjúsági csapatának vezetőedzője. – Bizony felmerült bennünk, hogy túl korán engedjük ezeknek el a gyerekek kezét, ezért megfogalmaztuk azt a célt, amitől már az idén sem voltunk messze. A közeljövőben szeretnénk élvonalbeli csapatot Balatonboglárra, ezáltal segítenénk őket ebben a roppant nehéz átmeneti időszakban.”

A célok tehát megvannak a 2019/20-as idényre is, s a szakemberek, na meg a játékosok sikeréhségét elnézve, egyáltalán nem kizárt, hogy a közeljövőben lesz NB I-es együttes az ország vezető utánpótlás-nevelő műhelyében.

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik