Kézilabda: egyre gyakrabban kalandoznak külföldre a magyar fiatalok

B. V. utanpotlassport.huB. V. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.10. 13:07
Címkék
Évről évre népszerűbb a külföldi karrier: öt fiatal játékos közül négy is az első szezonját kezdi meg légiósként.

Sokszor, egyre sűrűbben lehet hallani kézilabda-szakemberektől hallani – főleg a fiúutánpótlásban –, hogy a fiatal játékosoknak érdemes külföldön kipróbálniuk magukat. A sok közül íme öt olyan fiatal, akire szép jövő várhat külföldön.

Szita Zoltán sikeres első szezont futott Plockban Forrás: Wisla Plock
Szita Zoltán sikeres első szezont futott Plockban Forrás: Wisla Plock

Szita Zoltán sikeres első szezont futott Plockban  •  Forrás: Wisla Plock

Szita Zoltán (22, Wisla Plock)

A 22 éves balátlövő a tavaly nyáron kiöregedett juniorkorosztály oszlopos tagja, az elmúlt évadban pedig a Bajnokok Ligájában is remekül szereplő, lengyel bajnoki ezüstérmesnél is letette a névjegyét. A januári felnőtt Európa-bajnokságon is kiválóan teljesített, alaposan kivette a részét a magyar csapat meneteléséből.

A veszprémi nevelésű játékos, Plockban Xavier Sabate keze alatt fejlődik, és remekül érzi magát Lengyelországban.

Máthé Dominik (21, Elverum)

A 21 esztendős jobbátlövő évek óta posztja legnagyobb ígéretének tartják Magyarországon. Nagy László visszavonulásával hatalmas űr keletkezett ezen a poszton, a januári Eb-n pedig Szitához hasonlóan bizonyította, hogy bár még nem játszik mindig tökéletesen, a jövő embere és lehet rá számítani.

Pályafutásában mérföldkő lehet, hogy Balatonfüredről a norvég Elverumba igazolt a nyáron, ahol a Bajnokok Ligájában szerepelhet, és mások mellett az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Luc Abalo mellett edződhet.

Széles Ákos (19, Leipzig)

Nyár elején jelentették be, hogy a már korábban is kint játszott 19 éves, kétkezes jobbátlövő profi szerződést kötött a Bundesligában szereplő Leipzig együttesével. Az elmúlt évadban az érettségi miatt hazatért fiatal az NB I/B-ben játszott a Budai Farkasok csapatában, onnan került vissza Németországba.

Célja, hogy megállja a helyét a pályán és közben tanulmányait is a lehető legmagasabb szinten folytassa. Ezen kívül pedig fiatal magyar játékosokat is mentorálhat a német csapatban.

Melnyicsuk Viktor szeptembertől a Bajnokok Ligájában is szerepelhet Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Melnyicsuk Viktor szeptembertől a Bajnokok Ligájában is szerepelhet Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Melnyicsuk Viktor szeptembertől a Bajnokok Ligájában is szerepelhet  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Melnyicsuk Viktor (18, Motor Zaporizzsja)

Szita után egy újabb játékos került külföldre a Telekom Veszprém utánpótlásából. A 18 éves irányító tavaly az ifjúsági válogatottal a minden idők legjobb szereplését jelentő ötödik helyen végzett az észak-macedóniai világbajnokságon, szeptembertől egy egészen új kihívással találkozik.

Szitházoz és Máthéhoz hasonlóan az ukrán bajnokkal a legmagasabb szinten, a Bajnokok Ligájában szerepelhet.

Albek Anna (18, Metzingen)

A junior Európa-bajnok és ifjúsági vb-ezüstérmes jobbátlövő az egyetlen női szereplője listánknak. Évek óta tudatosan építi a karrierjét, az elmúlt szezonokat az osztrák Graz csapatában töltötte, ahol rengeteg játéklehetőséget kapott, ám eljött a váltás ideje. Hazai sztárcsapatok is megkörnyékezték, de ő nem akart túl nagyot ugrani, és a szintén erős német Bundesligába igazolt Metzingbenbe, amellyel az újonnan induló EHF Európa Ligában is szerepelhet.

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik