Kézilabda: az augusztusi Eb-re készül az U18-as fiúk válogatottja

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.22. 08:22
Címkék
Mindkét mérkőzését megnyerte az augusztusi Európa-bajnokságra készülő fiú ifjúsági kézilabda-válogatott. A macedónok korosztályos együttese ellen Balatonbogláron vívott találkozók után a válogatott szövetségi edzőjét, Gyurka Jánost, és két játékosát, Bálint Bencét és Holdosi Bencét a felkészülésről, a csapat erősségeiről és a nyári célokról is kérdeztük.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz Európa-bajnoki felkészülés elején jár még a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott, amely a horvátországi U18-as kontinensviadalra gyakorol. Két edzőmérkőzés viszont már erre a hétre is jutott, a találkozók ráadásul pozitív eredménnyel zárultak: Gyurka János együttese szerdán 34–22-re, csütörtökön pedig 33–30-ra győzte le az Eb-ről lemaradó macedón válogatottat.Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz Európa-bajnoki felkészülés elején jár még a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott, amely a horvátországi U18-as kontinensviadalra gyakorol. Két edzőmérkőzés viszont már erre a hétre is jutott, a találkozók ráadásul pozitív eredménnyel zárultak: Gyurka János együttese szerdán 34–22-re, csütörtökön pedig 33–30-ra győzte le az Eb-ről lemaradó macedón válogatottat.

Az Eb-re készülő ifjúsági válogatott kétszer is legyőzte Macedóniát Forrás: NEKA
Az Eb-re készülő ifjúsági válogatott kétszer is legyőzte Macedóniát Forrás: NEKA

Az Eb-re készülő ifjúsági válogatott kétszer is legyőzte Macedóniát  •  Forrás: NEKA

A szakvezető az Utanpotlassport.hu-nak elégedetten értékelt, hozzátéve, hogy természetesen még látszanak az együttes hiányosságai is.

„Komoly felkészülési munkában vagyunk, ilyenkor az alapok az elsődlegesek és az, hogy a játékosok megérezzék egymást. Vannak új arcok a keretben, az ő beépítésükön is dolgozunk, és fiatal gárda lévén a tapasztalatszerzés szintén fontos szempont. A két összecsapáson sokat alkalmaztuk a védekezésben begyakorolt formációkat, voltak periódusok, amikor az jól működött. De a második meccs igencsak hullámzóra sikerült, előfordul, hogya srácok tapasztalat hiányában kiengednek, ezért nem volt meg a mérkőzés végén a kellő stabilitás.

Az U18-as válogatott a tervek szerint a most Balatonbogláron látott kerettel utazik az Európa-bajnokságra. Az első, három és fél hetes felkészülési ciklus portugáliai túrával zárul, majd következik egy újabb háromhetes szakasz, amikor már inkább az edzőmérkőzések dominálnak.

Gyurka János
Gyurka János

Gyurka János

Gyurka egyébként azt is elmondta, a tekintetben mindenképpen előrelépést tapasztal, hogy a játékosok saját magukat adják a nemzeti csapatban, és bátrabban kézilabdáznak, mint korábban.

„Fontos, hogy körvonalazódik a csapat gerince és vannak vezéregyéniségeink. Abban biztos vagyok, hogy nem vesztesként, hanem megfelelő küzdőszelemmel fogunk pályára lépni Horvátországban is. Vannak játékosaik, akik a klubjukban kulcsemberek, nekik a második szándékú kézilabdában kell még javulniuk, valamint abban, hogy folyamatosan csapatként gondolkozzunk.”

Bálint Bence
Bálint Bence

Bálint Bence

A két mérkőzésen az együttes egyik legjobbja a NEKA 18 éves irányítója, Bálint Bence volt. Ő a csapatösszhangot emelte ki, mint az együttes egyik legnagyobb erősségét.

„Nagyon egyben van a társaság, viszont nem sokat gyakorolhattunk együtt, mert a rengeteg mérkőzésünk volt a klubokban az elmúlt évadban. De erre van a hosszú nyári felkészülés, hogy a lehető legjobban összecsiszolódjunk, ezért úgy gondolom, rendben leszünk.”

Holdosi Bence
Holdosi Bence

Holdosi Bence

Szintén remekelt a napokban az FTC-be igazolt 18 esztendős balszélső, Holdosi Bence, akit a válogatott erősségeiről és a hátralévő feladatokról kérdeztünk.

„Nagyon gyorsak vagyunk, ha jól csináljuk, ez előnyünkre válhat az Európa-bajnokságon is. Javulni szerintem elsősorban védekezésben kell, és abban, hogy jobban örüljünk egymásnak. Egymás góljainak, egy-egy jó védekezésnek, mert az meccs közben nagyon sokat tud lendíteni a csapaton.”

A fiúkra egyébként vár könnyű feladat Horvátországban, hiszen talán a legerősebb csoportba kerültek a németek, a spanyolok és az oroszok mellé. A szövetségi edző azonban elmondta, bravúrra készülnek.

„Valóban nagyon erősek az ellenfelek, a német és spanyol együttest senkinek nem kell bemutatni és állítólag az oroszok is az utóbbi évek legerősebb korosztályával érkeznek Horvátországba. Mi mindenesetre azon leszünk, hogy meglepetést okozzunk, és bejussunk a nyolc közé. De még ha ez nem is sikerül, feltétlenül szeretnénk az első tizenkettőben végezni.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik