Kézi: veretlenül tornagyőztesek az ifik, nyeretlenek a juniorok

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.11. 16:18
Címkék
Százszázalékos mérleggel, a dánokat, a szlovénokat és a lengyeleket megelőzve nyerte meg a füredi Négy Nemzet-tornát az ifjúsági fiú kézilabda-válogatott. A sikerek titkáról a gárda edzőpárosát, Kárpáti Krisztián és Pásztor Istvánt kérdeztük. Eközben hasonló viadalon vettek részt Balatonbogláron a juniorok is, azonban Sótonyi László együttese nyeretlen maradt.

A sikeres párizsi és szczyrki után százszázalékos mérleggel érkezett Balatonfüredre, a Négy Nemzet-tornára, majd pénteken veretlenül is távozott onnan a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott. Pedig nem éppen langyos mérkőzéseket játszott Kárpáti Krisztián együttese, amely ezúttal a szlovén, a dán és a lengyel alakulattal találta szemben magát.pénteken veretlenül is távozott onnan a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott. Pedig nem éppen langyos mérkőzéseket játszott Kárpáti Krisztián együttese, amely ezúttal a szlovén, a dán és a lengyel alakulattal találta szemben magát.

Jár a pacsi: százszázalékos mérleggel nyerte a füredi tornát az ifjúsági válogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Jár a pacsi: százszázalékos mérleggel nyerte a füredi tornát az ifjúsági válogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Jár a pacsi: százszázalékos mérleggel nyerte a füredi tornát az ifjúsági válogatott  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

„Nagyon hasznos volt az összetartás, játszottunk északi stílussal, a szintén magas szinten játszó szlovénokkal és a fizikumban erős lengyelekkel – nyilatkozta a szövetségi edző. – Örülünk, hogy volt sikerélmény is, így megyünk tovább az úton.”

A válogatott másodedzője, az egykori világklasszis balszélső, Pásztor István Kárpátival közösen szeptemberben vette át Kopornyik Zsolttól az U18-as brigádot. Azóta pedig szinte csak pozitív tapasztalatai vannak a közös munkáról.

„Ez nagyon jó fiúkból álló társaság. Mindannyian a kézilabdára tették fel az életüket, fegyelmezettek, elhivatottak. Néha szoktunk is viccelődni, hogy nem ártana egy-két rossz gyerek közéjük, mert az kicsit megmozgatná a csapatot. Viszont azért jó velük dolgozni, mert koncentráltak, technikailag magasan képzettek, mi csak apró mankókat próbálunk adni nekik.”

Pásztor szerint ebben a korosztályban már erősen előtérbe kerül a taktikai képzés is. A klubokban folyó remek munkából adódóana válogatott edzőknek is könnyebb dolguk van.

Fazekas Gergő ezúttal is az ifjúsági válogatott egyik vezére volt Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Fazekas Gergő ezúttal is az ifjúsági válogatott egyik vezére volt Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Fazekas Gergő ezúttal is az ifjúsági válogatott egyik vezére volt  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

„A férfiválogatottakban egységes védekezési koncepció megadja a stabilitást, és ebből a gyors, technikás játékosokkal eredményesen tudunk kézilabdázni. Azt gondolom, hogy ez a gárda jelenleg a világ bármely csapatával felveszi a versenyt a korosztályában.”

Áprilisban pedig újabb elitegyüttesek érkeznek Magyarországra, a veszprémi tornán a franciákat, a norvégokat és az egyiptomiakat látják vendégül Kárpátiék. A tréner szerint csak ilyen éles csatákkal érhetik el a céljaikat.

„Ezek a meccsek húzzák a csapatot. Minket, edzőket és a játékosokat is motiválja, hogy a világ legjobbjai ellen játszunk, s nem utolsósorban jó értékmérők a fő feladat, a nyári Európa-bajnokság előtt. Kérdés, mire lehetünk képesek a nyáron, nagyon sűrű lesz a mezőny. Az biztos, hogy szeretnénk már a férfiszakágban is érmekért csatázni a nagy tornákon, és azt is tudom, hogy ez a csapat alkalmas erre” – zárta mosolyogva a szövetségi edző.

FIÚ IFJÚSÁGI NÉGY NEMZET-TORNA, BALATONFÜRED
A magyar csapat eredményei:
–Szlovénia 23–22, –Dánia 34–29, –Lengyelország 26–22
A torna végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 6 pont, 2. Dánia 4, 3. Szlovénia 2, 4. Lengyelország 0

Hazai négycsapatos tornán vettek részt a válogatott héten a decemberben az aktuális világbajnok egyiptomiakat kétszer felülmúló juniorok is. Sótonyi László együttese Balatonbogláron fogadta az orosz, a szlovén és a horvát gárdát, az eredmények azonban éppen fordítva alakultak, mint az ifjúságiak viadalán: az U20-asok az első két szoros vereség után szombaton hattal kaptak ki a horvátoktól.

Kőhegyi Ákosék (zöldben) nem tudták megismételni a decemberi bravúrt Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Kőhegyi Ákosék (zöldben) nem tudták megismételni a decemberi bravúrt Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Kőhegyi Ákosék (zöldben) nem tudták megismételni a decemberi bravúrt  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A válogatott szövetségi edzője nem volt elégedetlen a látottakkal, még úgy sem, hogy ezúttal az eredményességgel nem párosult.

„Rendkívül hasznos napokon vagyunk túl – kezdte Sótonyi. – Fontos, hogy még most, a felkészülés ezen szakaszában jöjjenek ki az erősségek és a gyengeségek, és azokat az ilyen erős riválisok ellen látjuk igazán jól. Mindhárom ellenfelünk fizikailag erősebb nálunk, és azt csak fegyelmezett kézilabdával lehet kiegyenlíteni, ezúttal azonban sok volt a rövidzárlat. Látszik, hogy folyamatosan fejlődnek a riválisok, mi is próbálunk velük tartani.”

A juniorválogatottra a tervek szerint februárban és márciusban NB I-es felkészülési mérkőzések várnak, míg áprilisban a német válogatotthoz utazik két edzőmeccsre a világbajnoki ötödik helyezett társaság.

FÉRFI JUNIOR NÉGY NEMZET-TORNA, BALATONBOGLÁR
A magyar csapat eredményei: –
Oroszország 25–27, –Szlovénia 27–29, –Horvátország 28–34
A torna végeredménye: 1. Oroszország 5 pont, 2. Szlovénia 4, 3. Horvátország 3, 4. MAGYARORSZÁG 0

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik