Kerékpár: az olimpiára hajtó Buzsáki nem köszön a csapatban tekerőknek

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.09. 18:35
Címkék
A 20 éves hegyikerékpáros, Buzsáki Virág a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet szabályainak fontosságáról és a megnövekedett olimpiai esélyeiről is beszélt.

A többszörös korosztályos magyar bajnok, ifjúsági Európa-bajnoki és ifjúsági olimpiai bronzérmes (utóbbi Vas Kata Blankával párban) 20 éves hegyikerékpáros, Buzsáki Virág számára abból a szempontból nem jött rosszkor a kényszerszünet, hogy miután a jó ritmusban haladó felkészülését egy hónapig tartó betegség döntötte romjaiba, gyakorlatilag időt nyert az újra formába lendüléshez. De ez ebben a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben őt is csak másodlagosan érdekli. Az SVS Pro Team versenyzője sportolói oldalán is igyekszik felhívni a figyelmet az óvatosságra, ő maga pedig nagyon komolyan veszi a szabályokat.Buzsáki Virág számára abból a szempontból nem jött rosszkor a kényszerszünet, hogy miután a jó ritmusban haladó felkészülését egy hónapig tartó betegség döntötte romjaiba, gyakorlatilag időt nyert az újra formába lendüléshez. De ez ebben a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben őt is csak másodlagosan érdekli. Az SVS Pro Team versenyzője sportolói oldalán is igyekszik felhívni a figyelmet az óvatosságra, ő maga pedig nagyon komolyan veszi a szabályokat.

Buzsáki Virág felelősségteljes biciklizésre szólít fel Forrás: welovecycling.com
Buzsáki Virág felelősségteljes biciklizésre szólít fel Forrás: welovecycling.com

Buzsáki Virág felelősségteljes biciklizésre szólít fel  •  Forrás: welovecycling.com

„Továbbra is rendkívül motivált vagyok, de hiányzik a versenyzés. Én már nagyon mennék, húznám a gázt, de ez még elég távolinak tűnik. Ahhoz, hogy újra versenyezni tudjunk az kell, hogy mindenki maradjon otthon és ha kimegy kerékpározni, akkor tanulja meg azt egyedül tenni, mert nagyon sokan csoportosan jönnek velem szemben. Az intézkedések értünk vannak. Ha nem muszáj, nem kell találkozni, boltba menni, tömegközlekedni vagy együtt edzeni. Már nem köszönök senkinek, aki csoportban biciklizik! Én olyan vagyok, hogy az összes kerékpárosnak köszönök, és ha nem köszönnek vissza, akkor nagyon felháborodom. Most erről leszoktam. Legyen szó akár ismerősről is. Biztosan sokan azt hiszik, képmutatásból szajkózom, hogy biciklizzünk egyedül. Nem így van. Egyszerűen úgy gondolom, hogy a sportló ne csak sportoljon és az ezzel kapcsolatos érdekeket tartsa szem előtt, hanem érezze kötelességét kiállni az igazán fontos dolgok mellett is.”

A versenyző az olimpia egyéves halasztásával közelebb került az ötkarikás játékokon való szerepléséhez – bár idén is lett volna esélye kiharcolni az indulás jogát. A március 3-án lezárt kvótaszerzés alapján Magyarország egy kvótával rendelkezik női hegyikerékpárban, Virág mellett Vas Kata Blanka és Benkó Barbara pályázik a helyre. Az induló kiléte két válogatóverseny után dőlt volna el.

„Jól jön a halasztás, mert a sérülésekkel hátráltatott évem után nem voltam benne biztos, kellőképpen fel tudom magam szívni és megmutatni, hogy engem kell kivinni az olimpiára. A csúszással viszont sokkal több esélyem lett és ennek nagyon örülök, mert ebben a szituációban most önző vagyok, azt nézem, nekem mi a jó. Bizakodom, de nem lesz egyszerű. Blankával és Barbival nagyon jóban vagyunk, de azért a versenypályán nem engedjük előre egymást.”

További korosztályos hírekKERÉKPÁRSPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik