Jancsó Kornél - utanpotlassport.huMegvan a második ezüstünk is, egyszersmind aranyérmessel is büszkélkedhetünk Aalborgban – összegezhettük elégedetten a kadét, junior és U21-es karate Eb szombati napjának a mi szempontunkból legfontosabb történéseit. Amikor kiderült, hogy szombaton tíz kategóriában van magyar érdekeltség, nemcsak a nagy számok törvényének erejében bízhattunk, hanem abban is, hogy nem is annyira titkos ászaink közül többen eljutottak a diadal kapujába. Kettejüknek – kumitéban, vagyis küzdelemben – a „küszöb” átlépése is sikerült.

Újdonsült Európa-bajnoknőnk, Ilankovic Aleksandra edzőinek társaságában Fotó: karate.hu

Újdonsült Európa-bajnoknőnk, Ilankovic Aleksandra edzőinek társaságában  •  Fotó: karate.hu

Ilankovic Aleksandrával illő kezdenünk, s nem pusztán udvariasságból: az MTK juniorja a lányok 53 kilós súlycsoportjában valósággal hengerelt – olvashattuk a honi szövetség honlapjának beszámolójában. Négy meccsét nyerte meg ellentmondás nélkül, hatalmas pontkülönbséggel – egyet 4-0-ra, aztán kettőt 3-0-ra, majd egyet 8-4-re –, hogy a döntőben se hagyjon kétséget senkiben: mindenkinél jobb, így a német Jill Augelnél is. A fináléban Ilankovic szép ütéssel szerzett vezetést, de ellenfele egy fejrúgással 3-1-re fordított, az utolsó szó, pontosabban a meccset lezáró fejrúgás azonban a magyar lányé volt, aki 4-3-ra módosította az eredményt, és megérdemelten lett Európa-bajnok.

A tavalyi bronz után idén Eb-ezüstöt nyert Nguyen Hoang An Fotó: karate.hu

A tavalyi bronz után idén Eb-ezüstöt nyert Nguyen Hoang An  •  Fotó: karate.hu

A tavaly a juniorok korosztályában, tehát a 16-17 éveseknél Európa-bajnoki bronzérmes Nguyen Hoang An a 68 kilósok között „másolta” Ilankovicot, annyiban legalábbis feltétlenül, hogy első négy meccsét ő is megkérdőjelezhetetlen egyértelműséggel nyerte. Mi több: a vietnami szülők Magyarországon született sarja ellen a riválisok egyike sem tudott pontot elérni. „Sebezhetetlen” maradt a döntőben is, ahol az orosz Vlagyiszlav Taldikinnal csapott össze, s bár a Sportingbudo kiválósága megőrizte kapott pont nélküli mérlegét, bírói döntéssel az oroszé lett az aranyérem.

A nap folyamán színre lépett többi kumitésünk közül az MTK-s Benkő Zsófia éppen hogy csak lecsúszott a bronzról, így végül ötödik lett a juniorok plusz 59 kilós küzdelmi kategóriájában. Ugyanebben a pozícióban végzett a vasasos fiúk – Csicsay Gergely, Forgács Richárd, Mérő Bálint – alkotta junior csapatunk is a katásoknál, vagyis a formagyakorlattal versenyzők mezőnyében.

Három medálunk már van. Két versenynap után ízlelgethetjük a „fémes összízt”, de mért érnénk be ennyivel, amikor a vasárnap még hátra van az aalborgi Európa-bajnokságon?

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport