Karate: egy arany és két ezüst az aalborgi korosztályos Eb-ről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.11. 18:13
Címkék
Dániában randevúzott az elmúlt héten a karatés utánpótlás európai krémje, benne a legjobb magyarokkal, akik a három Eb-érem hazahozatala mellett azzal a tudattal köszönhettek el Aalborgtól és a vetélytársaktól, hogy bő egy esztendő múlva Budapesten találkozhatnak a kadét, a junior és az U21-es korosztályok képviselői újabb hasonló kontinensviadal keretében.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Egy arannyal és két ezüsttel gazdagodva tért haza a magyar karatés csapat a vasárnap zárult dániai korosztályos Európa-bajnokságról, ahol a három medálnak köszönhetően az 51 országot felvonultató kontinentális seregszemle éremtáblázatán – előkelőbb megfogalmazásban: a nemzetek rangsorában– a nyolcadik helyen végeztünk.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Egy arannyal és két ezüsttel gazdagodva tért haza a magyar karatés csapat a vasárnap zárult dániai korosztályos Európa-bajnokságról, ahol a három medálnak köszönhetően az 51 országot felvonultató kontinentális seregszemle éremtáblázatán – előkelőbb megfogalmazásban: a nemzetek rangsorában– a nyolcadik helyen végeztünk.

A 33 fős magyar csapat három éremmel és számos előkelő helyezéssel térhetett haza a dániai Eb-ről Forrás: karate.hu
A 33 fős magyar csapat három éremmel és számos előkelő helyezéssel térhetett haza a dániai Eb-ről Forrás: karate.hu

A 33 fős magyar csapat három éremmel és számos előkelő helyezéssel térhetett haza a dániai Eb-ről  •  Forrás: karate.hu

Mindez már csak azért is elismerésre méltó teljesítmény, mert 2020 elején, vagyis jó egy esztendő múlva mi leszünk a házigazdái a 14 és 21 év közötti korosztályok karatéskiválóságait tatamira szólító következő Európa-bajnokságnak. Ha úgy tetszik: remekül hangoltak fiataljaink a budapesti Eb-re.

A magyar szövetség (MKSZ) nagy vállalkozása nyilván akkor lesz majd igazán teljes értékűnek tekinthető, ha nemcsak házigazdaként vizsgázunk jelesre, hanem versenyzőink is kitesznek magukért, és érmekben is mérhető lesz igyekezetük eredményessége.

Ahogy a tehetség és az elvégzett munka többek esetében kamatozott Aalborgban is. Igaz, nem mindenkinél, mert a legjobb magyar karatésok közül ezúttal néhányan elmaradtak a várakozástól. Hiába nyert mérkőzést például az októberi ifjúsági olimpián ötödik Baranyi Zsófia vagy a múlt évi U21-es Eb-n ezüstérmes Czagány Dóra, nekik ezúttal nem termett babér. Helyükbe léptek azonban más talentumok, akik igazolták az MKSZ elnöke, dr. Mészáros János előrejelzését. Eb-előzetesünkben a szövetség első embere arról beszélt, hogy három érem feltétlenül benne van a csapatban, de – mivel roppant kiegyenlített a mezőny – kerülhet egy, vagy éppenséggel öt medál is a dániai magyar gyűjteménybe.

Végül három lett a magyar „karateigazság”, ám valóban közel jártak a lányok és fiúk a túlteljesítéshez, hiszen a három ötödik – s a négy hetedik– helyünk valamelyikéből is lehetett volna dobogós pozíció is akár.

Majd Budapesten, jövő ilyenkor…– fűzhetjük hozzá az előbbiekhez. Már csak azért is, mert a 2020-as Eb-n jó eséllyel ott lesz az indulók között az Aalborgban csúcsteljesítménnyel kirukkoló Ilankovic Aleksandra, aki a junior lányok küzdelmében, az 53 kilósok között valósággal leiskolázta a teljes mezőnyt, s lettkumitéban mind az öt meccsét megnyerve Európa-bajnok.

Ugyancsak küzdelemben, a 67 kilós junior fiúknál verekedte el magát a tavaly Eb-harmadik Nguyen Hoang An is a döntőig, ahol csupán bírói döntéssel csúszott le az aranyról úgy, hogy öt mérkőzésén egyetlen pontot sem tudtak elérni vele szemben az ellenfelek.

Harmadik érmesünk, a kadét, ezzel a legifjabbak közé tartozó Bárdos Ádám pedig nem pusztán zsenge életkora miatt juthat a legmagasabbra katájával, azaz formagyakorlatával akár már a budapesti Európa-bajnokságon. Hanem azért, mert már most magas szintű a tudása, s Aalborgban sportághistóriai bravúrt ért el az ezüsttel, mivel korábban magyar katás még sosem jutott döntőbe Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik