Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu Európa 51 országából sereglenek össze a dániai Aalborgban e hét végére a karate művelői közül a 21 éven aluli korosztályok legjelesebbjei, hogy formagyakorlatban, illetve küzdelemben összemérjék tudásukat. A piros-fehér-zöld színek képviselői közül egyéniben harmincegyen próbálnak szerencsét, míg ketten csak csapatkatában, a fiúk „formás” gyakorlatainak előadásában vesznek részt. Küldöttségünkben egyetlen duplázó akad: Csicsay Gergely nemcsak egyéniben, hanem csapatban is „katázik” Dániában, ahol amúgy nem lesz hiány konkurenciában: a nevezési lista tanúsága szerint tudniillik csaknem 1100-an lépnek tatamira a háromnapos kontinentális seregszemlén, a sorszáma szerint 46. kadét és junior, illetve 11. U21-es Eb-n.

Czagány Dóra (balra, piros szerelésben) a tavalyi U21-es Eb-ezüst után érmet szerezhet Aalborgban is Forrás: karate.hu

Czagány Dóra (balra, piros szerelésben) a tavalyi U21-es Eb-ezüst után érmet szerezhet Aalborgban is  •  Forrás: karate.hu

A kérdésre, mire számíthatunk Aalborgban, dr. Mészáros János, a honi szakszövetség elnöke azt felelte: nehéz jósolni, és csínján is kell bánni a várakozásokkal, mivel a karate olimpiai programba kerülése világszerte felpezsdítette az eddig is erőteljes „harci kedvet”.

„Papírforma most nincs sem a felnőtteknél, sem a fiataloknál, elképesztően hatalmasra nőtt a konkurencia, kiszámíthatatlan a végeredmény. Úgy gondolom, három érmünk összejöhet az Eb-n, aztán persze előfordulhat, hogy öt lesz, de az is, hogy csak egy...” – fogalmazott az MKSZ első embere, aki nem mellesleg maga is magas szinten űzi a karatét.

A japán eredetű harcművészetben szerzett jártasságát bizonyítani akarók sorában mindenesetre ott van az októberi szereplésével eleve történelmet író magyar karatéka, a 2016-os korosztályos Eb-n ezüstérmes Baranyi Zsófia, aki kijutott a tavaly őszi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, s ötödikként zárt küzdelmi kategóriájában a sportág első ötkarikás csúcseseményén. Dániában is van keresnivalója, több honfitársával egyetemben. Így dobogón végezhet példának okáért a múlt évben a juniorok korosztályában, tehát a 16-17 éveseknél Európa-bajnoki bronzérmes Nguyen Hoang An.

A 21 éven aluliaknál a tavaly formagyakorlatban Eb-ötödik Forgács Tamás indulásához fűzhetünk érmes reményeket, és senkit nem lepne meg, ha az eredményhirdetéskor a dobogón állók között lenne Czagány Dóra is, aki jó ideje a magyar medálgyűjtők közé tartozik, a 2018-as Európa-bajnokságon például ezüstéremig jutott súlycsoportjában. De bízhatunk kadétjaink, vagyis a 14-15 évesek korosztályának tehetséges magyarjainak helytállásában is.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport