Kajak-kenu: itáliai edzőtábor a párizsi olimpia jegyében

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.08. 09:04
Címkék
Olaszországi edzőtáborozáson vett részt a párizsi olimpiai részvételre esélyes fiatal férfi kajakosok 11 fős csoportja. A Nyerges Attila vezette Párizs-keretben mentorként kapott helyet a háromszoros ötkarikás bajnok, Kammerer Zoltán, aki számára az lenne az igazi boldogság, ha párfogoltjai közül valaki a francia fővárosban robbanna be a világ élmezőnyébe.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huDerült égből villámcsapásként érte Nyerges Attilát, a szarvasi kajak-kenusok kiváló edzőjétHüttner Csaba szövetségi kapitány felkéréseegy különleges utánpótláscsoport felkészülésének irányítására. A kezdeményezést azonban olyan jó ötletnek tartotta, hogy gyakorlatilag gondolkodás nélkül igent mondott rá. Ezzel létre is jött a Párizs-keret, amelybe olyan versenyzők kerültek, akik az elmúlt évek ifjúsági és U23-as világversenyein már felhívták magukra a figyelmet, és jó eséllyel pályáznak arra, hogy a 2024-es olimpián eredményesen képviseljék a magyar színeket.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huDerült égből villámcsapásként érte Nyerges Attilát, a szarvasi kajak-kenusok kiváló edzőjétHüttner Csaba szövetségi kapitány felkéréseegy különleges utánpótláscsoport felkészülésének irányítására. A kezdeményezést azonban olyan jó ötletnek tartotta, hogy gyakorlatilag gondolkodás nélkül igent mondott rá. Ezzel létre is jött a Párizs-keret, amelybe olyan versenyzők kerültek, akik az elmúlt évek ifjúsági és U23-as világversenyein már felhívták magukra a figyelmet, és jó eséllyel pályáznak arra, hogy a 2024-es olimpián eredményesen képviseljék a magyar színeket.

Az októberi szolnoki közös edzőtáborozást követően, novemberben 11 fős fiú kajakos keret utazott el Nyerges Attila irányításával az olaszországi Sabaudiába, ahol kéthetes kemény munkával folytatták a megkezdett hosszútávú felkészülést. Bár csak az első és az utolsó két napon volt részük kellemes időjárásban, végül minden nap tudtak edzeni, amire a hazai viszonyok között már nem lett volna lehetőségük.

A Párizs-keret Olaszországban. Jobbról a második Kammerer Zoltán, a mentor csapattárs Fotó: Facebook
A Párizs-keret Olaszországban. Jobbról a második Kammerer Zoltán, a mentor csapattárs Fotó: Facebook

A Párizs-keret Olaszországban. Jobbról a második Kammerer Zoltán, a mentor csapattárs  •  Fotó: Facebook

− Kemény ütemet diktáltam a fiúknak, de velem nem nagyon lehet alkudozni, amit elterveztem, azt meg kellett csinálni – számolt be honlapunknak az olaszországi edzőtáborozásról Nyerges Attila, aki egy hét múlva ismét összehívja a csapatot, ezúttal egy mátraházi fizikai felkészítésre. – Néha-néha láttam rajtuk a fáradtságot, és próbáltak alkudozni, összességében azonban nagyon szépen dolgoztak. Sőt büszke vagyok rájuk, azért a pillanatért, amikor még nálam is eltökéltebbek voltak. Az egyik különösen megterhelő, huszonnégy kilométeres gyakorlásunk vége felé szeles, esős idő csapott le ránk. Körülbelül három kilométer lehetett már csak hátra, ezért inkább lefújtam a tréninget, hiszen fennállt a veszélye, hogy megfáznak vagy megsérülnek. A fiúk azonban szinte egy emberként mondtak nemet, azzal a felkiáltással, hogy a huszonnégy kilométer az huszonnégy kilométer. Edzőként csak a munkában és az alázatos hozzáállásban hiszek, ezért is volt különösen szívmelengető számomra versenyzőim hozzáállása. Azt hiszem, így, és csak is így reális célkitűzés számunkra a részvétel a párizsi ötkarikás játékokon.

A tizenegy fős keretben volt egy különleges versenyző is. Egy mentor, aki ha rajta múlna még Párizsban is vígan a világ élmezőnyében lapátolna, valójában azonban a segíteni akarás hajtotta a fiatalok közé. A háromszoros ötkarikás bajnok, öt olimpiát megjárt Kammerer Zoltán a maga 40 évével igencsak kilógott a sorból, edzésmunkájával azonban még mindig példát mutatott utánpótláskorú társainak.

− Az elképzelés nagyon jó, örömmel jöttem segíteni a keretnek, a generációs különbségek azonban világosan láthatóak – mesélt olaszországi élményeiről Kammerer Zoltán, aki nemcsak megkönnyítette a kommunikációt a versenyzők és edzőjük Nyerges Attila között, de a szakember szerint, példaértékű hozzáállásával az egész csoport szellemiségét meghatározta. – Amikor például az étkezőbe mentünk, a fiatalok egyik kezében villa, a másikban mobiltelefon volt. A világ nagyot változott azóta, hogy belecsöppentem ebbe a sportágba. A fiúk gyakran kérdezgették, hogyan csináltuk amikor én még fiatal voltam, de egyszerűen nem akarják elhinni, hogy úgy voltunk hetekig külföldi edzőtáborban, hogy semmilyen kapcsolatunk nem volt az otthoniakkal. Egyszerűen nem tudnak elképzelni hasonló helyzetet, nekem pedig mintha tegnap lett volna, amikor még maximum egy-egy sms-t tudtam fogadni. A munka, a teljesítmény azonban megvolt, a srácok remekül dolgoztak, szerintem ez az egy dolog, ami számít.

A párizsi csoportot elsősorban aférfi kajak ezerméteres számok erősítésére hozták létre. Bár a fiatalok közül néhányan talán már Tokióban is rajthoz állhatnak, a többség csak 2024-re lesz érett olimpikon. Ami pedig a programjukat illeti, a téli hónapokban további ötnapos edzőtáborokra jönnek majd össze Nyerges Attila irányításával, majd márciusban két-három hetes melegégövi táborba utaznak, áprilisban pedig hazai vizeken töltenek együtt újabb két hetet. Ezt követően kiértékelik a szerzett tapasztalatokat, s azok fényében döntenek majd az utánpótláskorú versenyzőket érintő különleges, hosszútávú program folytatásáról.

A kérdésre, hogy KammererZoltán vajon kitart-e Párizsig az általa támogatott fiatalokkal, meglepő választ adott:

− A terveimben az szerepel, hogy még két évig versenyzek, de nincs rajtam semmilyen teher vagy versenykényszer, nem létkérdés számomra, hogy ott legyek Tokióban. Sokkal nagyobb örömet okozna, ha Párizsban, ezek közül a fiatal fiúk közül robbanna be valaki a világ élvonalába. Komolyan mondom, számomra az lenne csak az igazi boldogság!

Az olaszországi felkészülésen résztvett keret: Solti László, Noé Zsombor, Erdőssy Csaba, Erős Patrik, Béke Kornél, Kós Benedek, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Gecső Máté, Varga Dominik, Kammerer Zoltán.

További korosztályos híreinkKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik