Kajak-kenu: a 17 éves Bakó Olga egyesben is ifjúsági vb-éremre tör

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.10. 17:34
Címkék
A kajak kettes 500 méteren és a maratoni távon egyaránt világbajnok, 17 esztendős Bakó Olga életében először harcolta ki az elsőszámú kerettagságot egyesben is, méghozzá 1000 méteren, az ifjúságiak Szolnokon rendezett válogatóján. A Mol Új Európa alapítvány támogatottjával a sikerről, s az idei terveiről beszélgettünk.

Krasznai Bence −utanpotlassport.huA szolnoki ifjúsági válogatón K–2500 méteren az egyaránt 17 esztendős Bakó Olga és Biben Karina vívta ki a részvételi jogot a korosztályos világbajnokságra. Ez nem különösebben meglepő, hiszen a két lány tavaly Európa- és világbajnoki aranyérmet nyert ugyanebben a számban. Olga azonban 1000 méteren egyesben is ott lehet a júliusi, plovdivi ifjúsági vb-n.Krasznai Bence −utanpotlassport.huA szolnoki ifjúsági válogatón K–2500 méteren az egyaránt 17 esztendős Bakó Olga és Biben Karina vívta ki a részvételi jogot a korosztályos világbajnokságra. Ez nem különösebben meglepő, hiszen a két lány tavaly Európa- és világbajnoki aranyérmet nyert ugyanebben a számban. Olga azonban 1000 méteren egyesben is ott lehet a júliusi, plovdivi ifjúsági vb-n.

Önmagában a lehetőség is különleges siker a KSI SE ígérete számára, hiszen egyesben mindeddig nem képviselhette a magyar színeket világversenyen.

A kajakos Bakó Olga egyesben is hajóba ül az ifjúsági vb-n
A kajakos Bakó Olga egyesben is hajóba ül az ifjúsági vb-n

A kajakos Bakó Olga egyesben is hajóba ül az ifjúsági vb-n

„Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Kőhalmi Emese megelőzött a válogatón, de ő a négyes tagjaként nem állhat rajthoz egyesben is, így én ülök a hajóba ezer méteren. Nagyon örülök neki, szeretném megmutatni, mire vagyok képes egyedül. Sokan lenézik ezt a távot, mert nem olimpiai szám, de egyáltalán nem érdekel, nem ez a lényeg” – vélekedik Bakó.

Olga amúgy ezúttal nem csupán Karinával szeretne felállni a dobogóra Plovdivban, 1000 méteren is az érem a célja.

„Természetesen reménykedem a dobogós helyezésben. Mivel Emesével együtt edzek, ez önmagában nagy előny. Abban bízom, ha sikerül olyan időt eveznem, mint amilyet ő tud, az elég lesz az éremhez. Az pedig, hogy kettes hajóban Karinával mi a célunk, nem is kérdés: győzni akarunk!”

De vajon mi a titka a két lány közös sikereinek?

„Nem tudom miért, mindenesetre eleinte egyáltalán nem kedveltük egymást. Később aztán közös társaságba kerültünk, ugyanaz az edző foglalkozott velünk, mi pedig szép lassan összenőttünk. Olyannyira, hogy azóta a legjobb barátnők vagyunk. Nemcsak a hajóban, a parton is segítjük egymást mindenben. Számíthatunk a másikra, és ez hatalmas pluszt ad a versenyek, valamint az edzések közben is, hiszen folyamatosan motiváljuk egymást.”

Olga egyébként úgy érzi, már most remek formában van, s szeretné ezt a szintet tartani egészen a világbajnokságig.

„Karinával folyamatosan együtt készülünk, edzőnk pedig úgy időzítette a tréningjeinket, hogy a válogatóra érjük el a csúcsformánkat. Úgy érzem, ez kifogástalanul sikerült, ugyanis remek időt eveztünk Szolnokon. Jelenleg háromhetes edzőtáborban vagyunk Dunavarsányban, s a világbajnokság előtti egy hétben már egyesületünknél dolgozunk tovább. Akkor már csak az apró finomítások lesznek hátra.”

Olgának a vb után sem lesz túl sok ideje pihenni, ugyanis az ifjúsági és az U23-as országos bajnokságon is szeretne részt venni. De a nyári program ezzel még mindig nem ér véget neki, hiszen a maratoni világbajnokságon szintén hajóba akar ülni. Az a vb szeptemberben lesz, s természetesen megelőzi majd a hazai válogató.

Nem mellékes, hogy Bakó maratoni kettesben is címvédésre készül, mivel tavaly, a pietermaritzburgi vb-n is aranyérmet szerzett Kőhalmi Emesével.

A sikeres kajakos a Mol Új Európa Alapítvány támogatását, új hajó beszerzésére szeretné fordítani. Bízzunk benne, hogy azzal még gyorsabban fog haladni, mint a mostanival…

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik