Jégkorong, U18-as vb: vereség a szlovénektől, a szétlövésben

Vágólapra másolva!
2019.04.15. 22:59
Címkék
Öt perccel a vége előtt még vezetett, a szétlövésben azonban kikapott a magyar válogatott a szlovének ellen a székesfehérvári U18-as divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. Svasznek Bence együttese így két forduló után egy ponttal a negyedik helyen áll.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huÚj nap, új meccs. Az osztrákok elleni, nyitónapon elszenvedett vereség után nem volt sok idő a történteken rágódni, hiszen hétfő este már a szlovén együttes tornyosult a magyar válogatott előtt a székesfehérvári U18-as divízió I/B csoportos vb-n. A célul a feljutást kitűző játékosok győzelmi kényszerben voltak, már ha nem akarták már a második játéknapon elveszíteni az álmaikat.Bruckner Vince – utanpotlassport.huÚj nap, új meccs. Az osztrákok elleni, nyitónapon elszenvedett vereség után nem volt sok idő a történteken rágódni, hiszen hétfő este már a szlovén együttes tornyosult a magyar válogatott előtt a székesfehérvári U18-as divízió I/B csoportos vb-n. A célul a feljutást kitűző játékosok győzelmi kényszerben voltak, már ha nem akarták már a második játéknapon elveszíteni az álmaikat.

A hajráig vezetett, a szétlövés után mégis kikapott az U18-as válogatott a szlovének ellen Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
A hajráig vezetett, a szétlövés után mégis kikapott az U18-as válogatott a szlovének ellen Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

A hajráig vezetett, a szétlövésben mégis kikapott az U18-as válogatott a szlovének ellen  •  Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

Svasznek Bence legénysége láthatóan ennek szellemében korcsolyázott ki a jégre. Az első húsz percben végig fölényben játszott a vasárnapihoz képest lényegesen fegyelmezettebb magyar csapat. És a két elpuskázott emberelőny meg kimaradt ziccer után a MAC „életveszélyes” csatárpárosa az évadban a sokadszor, a világbajnokságon először megvillant: Schlekmann Márk kapu mögötti átadását Keresztes Levente pofozta be közelről a Fehérvár AV19 együttesét erősítő Val Usnik kapus mellett. Ezzel a magyar csapat a tornán első ízben előnnyel térhetett a pihenőre (1–0).

A második harmadban már a szlovének is többször jutottak a magyar kapu elé, az emberelőnyből átjátszották a teljes védelmet, a fél kapu üresen állt, és jött a lövés... Na meg Horváth Dominik, aki hatalmas bravúrt hajtott végre, ahogyan átért a bal alsó sarokba. A hátralévő időben mindkét oldal három-három kiállítást szedett össze, gól viszont nem született, maradt az 1–0-s hazai előny.

Megsérült a kapitány
Az első harmadban palánknál történt ütközése után lent maradt a jégen a magyar válogatott csapatkapitánya, Kozma Ferenc, a Debreceni Hoki Klub támadója nem is tudott már visszatérni a pályára. A csapat vezetőedzője, Svasznek Bence a meccs után elárulta, Kozma térdszalagsérülést szenvedett, és – bár még nincs pontos diagnózis – az orvosi stáb nem sok jóval biztatta a folytatást illetően.

A megnyugtató második találat viszont a harmadik etapban sem akart megérkezni. Pedig előfordult, hogy a szlovénok gólvonalán állt meg a pakk, vagy éppen Usnik védett óriásit. Idővel eldőlt, kiélezett végjáték vár a csapatokra. És az elszalasztott esélyek megbosszulták magukat, az 55. percben Jure Povse kiegyenlített. Az utolsó pillanatokban Schlekmann előtt még adódott lehetőség, de nem sikerült bevinni a győztes találatot, a hosszabbításra maradt a döntés.

Horváth Dominik megint remekül védett, de a végjátékban már ő sem tudott segíteni Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
Horváth Dominik megint remekül védett, de a végjátékban már ő sem tudott segíteni Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

Horváth Dominik megint remekül védett, de a végjátékban már ő sem tudott segíteni  •  Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

És miután az ötperces ráadásban sem rezdült a háló, következett a szétlövés. Az idegek harcát pedig a szlovének bírták jobban. Egyetlen gól döntött, a hatodik körben Luka Vodlan volt eredményes. A magyar válogatott így az első pontját ugyan megszerezte, de az áttörést jelentő győzelemre még várni kell.

A mérkőzés után nem sokkal a vezetőedző, Svasznek Bence értékelt az utanpotlassport.hu-nak:

„Nagyot dolgoztak a srácok a mai mérkőzésen, szinte végig domináltunk. Egyedül a góllövés hiányzott, a gyenge helyzetkihasználásunk miatt maradtunk alul. Szünnap következik, csapatépítő programot csinálunk a srácoknak, mindent megteszünk azért, hogy átlendüljünk a holtponton.”

A mérkőzés egyetlen magyar gólját szerző Keresztes Levente is természetesen csalódott volt:

„Sajnos a kapu előtt nem voltunk kellőképpen hatékonyak, többet kellett volna lőnünk. Most természetesen mindenki csalódott, de a pihenőnapon összeszedjük magunkat, mert kilenc pontot kell szereznünk a hátralévő három mérkőzésen.”

A jelszó tehát megvan. Folytatás szerdán 19.30-tól a britek ellen.

U18-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR
Magyarország–Szlovénia 1–2 – szétlövés után (1–0, 0–0, 0–1, 0–0, 0–1)
Gól:
Keresztes (13.) ill.Povse (55.)
A másik két mérkőzésen: Japán–Nagy-Britannia 5–3, Ausztria–Olaszország 7–0
A világbajnokság állása: 1. Ausztria 6 pont (10–1), 2. Japán 6 (8–5), 3. Szlovénia 5, 4. MAGYARORSZÁG 1, 5. Nagy-Britannia 0 (5–8), 6. Olaszország (2–10)
A magyar válogatott eddigi eredményei: –Ausztria 1–3
A magyar válogatott további programja:Április 17., 19.30: –Nagy-Britannia; Április 19., 16: –Olaszország; Április 20., 19.30: –Japán

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik