Jégkorong: sok-sok munka és türelem kell az utánpótlás előrelépéséhez

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.17. 08:57
Címkék
Hová tart a magyar hoki? A visszafogott eredményt hozó felnőtt-vb után a szövetség fejlesztési igazgatójával, a svéd Jim Brithénnel beszélgettünk az utánpótlás jelenlegi helyzetéről és a teendőkről.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A felnőtt-világbajnokságot az ötödik helyen zárta, vagyis éppen csak bennmaradt a divízió I/A csoportban a magyar válogatott. A korosztályos együttesek az I/B csoportban szerepelhettek (ami megfelel a felnőttek szintjének, ugyanis az utánpótlás vb-ken csak tíz gárda alkotja az elitet), az U20-asok és U18-asok is a harmadik helyen zárták a világbajnokságot, vagyis maradtak divíziójukban.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A felnőtt-világbajnokságot az ötödik helyen zárta, vagyis éppen csak bennmaradt a divízió I/A csoportban a magyar válogatott. A korosztályos együttesek az I/B csoportban szerepelhettek (ami megfelel a felnőttek szintjének, ugyanis az utánpótlás vb-ken csak tíz gárda alkotja az elitet), az U20-asok és U18-asok is a harmadik helyen zárták a világbajnokságot, vagyis maradtak divíziójukban.

Jim Brithén szerint jó magyar hokisok vannak, ugyanakkor nincsenek olyanok, akik igazán közel lennének az elithez Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
Jim Brithén szerint jó magyar hokisok vannak, ugyanakkor nincsenek olyanok, akik igazán közel lennének az elithez Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

Jim Brithén szerint jó magyar hokisok vannak, ugyanakkor nincsenek olyanok, akik igazán közel lennének az elithez  •  Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

Az évtizedekig meredeken felfelé ívelő pályát futó sportágban egyértelműen látszik, hogy a következő lépcsőfok nem ígérkezik egyszerűnek. Azaz hiába járt már kétszer is a világelitben a nagyválogatott, egyelőre még rövid időre sem tud megragadni a legjobbak között. Sőt, a kazahsztáni világbajnokság alapján úgy látszik, még a következő feljutás is nagy kihívásnak ígérkezik.

Ami a most felnövő generációt illeti, annyit megállapíthatunk, hogy a felnőttválogatottal egyetlen utánpótláskorú, vagyis 20 éven aluli játékos sem tartott a világbajnokságra, ugyanakkor az is igaz, hogy a többi csapatban sem szerepelt túl sok fiatal.

A remélhetőleg újabb aranygenerációt jelentő korosztályokról, a hazai utánpótlás-nevelésről, az új szisztémáról a Magyar Jégkorongszövetség fejlesztési igazgatóját, Jim Brithént kérdeztük. A 63 éves svéd szakember egy éve dolgozik Magyarországon, sok országban megfordult korábban, tevékenykedett természetesen hazájában, és – miközben kidolgozta az utánpótlás-nevelési koncepciót – az ő vezérletével jutott fel először a dán válogatott az A-csoportba, ahonnan azóta sem esett ki. A Magyarországon töltött szűk egy év után már jól látja az itteni rendszer erősségeit is hibáit is.

„Azzal kezdenem, hogy érkezésemkor látszott elődöm, Glen Williamson munkája, sokat fejlődött ez idő alatt a magyarországi jégkorong-utánpótlás. Ugyanakkor annak ellenére, hogy nagyon sok dolog jól működik, azt is látni kell, hogy ami eddig történt, az nem elég. Ebbe a munkába vágtunk bele szűk egy éve, viszont hogy kézzelfogható eredménye is legyen a tevékenységünknek, ahhoz időre van szükség.”

De vajon mi az, ami elválasztja jelenleg a mieinket a legjobbaktól? Mi az, amiben feltétlenül előre kell lépni, ha Szapporó és Krakkó után szeretnénk egy újabb, a hokilegendáriumba bekerülő helyszínt, ahol megtörténik a magyar hoki harmadik csodája, és újra a legjobbak közé jut a válogatott?

Jim Brithén, az MJSZ fejlesztési igazgatója Forrás: MJSZ
Jim Brithén, az MJSZ fejlesztési igazgatója Forrás: MJSZ

Jim Brithén, az MJSZ fejlesztési igazgatója  •  Forrás: MJSZ

„Ha élhetek egy hasonlattal az utakról, akkor úgy látom, hogy a magyar jégkorongozók között nagyon sokaknak van jogosítványa, de bizony ki kell mondani egyenesen, hogy jelenleg nincsenek Formula–1-es versenyzőink. Nincsenek olyan játékosok, akik igazán közel lennének az elithez, a legjobbak közé tartoznának. S ez igaz az utánpótlásra is, szükség van különleges játékosokra, vezéregyéniségekre ahhoz, hogy szintet lépjünk.”

Brithén óriási szerepet játszott abban, hogy a dán jégkorong megragadt a legjobbak között, és természetesen azért érkezett Magyarországra, hogy újra véghezvigye azt, ami egyszer északon már sikerült. Persze, addig hosszú út vezet.

„Nincsen egységes módszer, ami minden közegre, az összes országra alkalmazható. Más működött Svédországban, más működött Dániában és megint valami másra van szükség Magyarországon is. Rengeteg a főállású edző, ez jó. Meggyőződésem, hogy meg kell találnunk a magyar módszert, amely arra a szintre emeli a válogatottat, amelyre valamennyien szeretnénk.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik