B. V. – utanpotlassport.hu Évek óta Németországban játszik, s a mostani évadban a magyar U18-as jégkorong-válogatottban is bemutatkozhatott Péter Donát. A 17 éves csatár már második éve az Augsburg együttesét erősíti, amellyel a német U19-es élvonalban szerepel, s nemrégiben remek szezont zárt, az ötödik helyen végeztek.

Péter Donát remek szezont futott az Augsburg U19-es csapatában Fotó: Steffen Thaut

Péter Donát remek szezont futott az Augsburg U19-es csapatában  •  Fotó: Steffen Thaut

Mindez egyéni teljesítményéről is elmondható: 34 pontot szerzett (7 gól, 27 asziszt) a mostani évadban. Nem is csoda, hogy elégedett a bajnokság befejeztével.

„Szerintem jó évet zártunk csapatként, az volt a tervünk, hogy legyünk a legjobb nyolcban. A szezon előtt sokan lebecsültek minket, nem vártak előkelő pozícióba. Nagyön örülök neki, hogy erre rácáfoltunk, s az ötödik helyen végeztünk.”

Donát egyébként öt évvel ezelőtt nem akármilyen körülmények között került Németországba. Azóta sem bánja akkori döntését.

„Tizenkét éves voltam, amikor úgy éreztem, ahhoz, hogy elérjem mindazt, amit kitűztem magam elé, akkor erősebb bajnokságba kell szerződnöm. Szerencsére volt lehetőségem, hiszen nagybátyám Németországban lakott, az ő közvetítésével jutottam Nürnbergbe próbajátékra, ahol sikerrel jártam, s egy helyi családhoz költöztem.”

Az új környezetet pedig gyorsan megszokta, és a nyelvi nehézségeket is ugyanilyen tempóban leküzdötte.

„Sok segítséget kaptam, s egyáltalán nem éreztem egyedül magam. Az első évben csak németül tanultam, olyan iskolába kerültem, ahova csak külföldiek íratkoztak be. Azóta persze már hagyományos suliba járok, és gondolkozom a továbbtanuláson, ugyanis nem kizárólag a jégkorongra szeretnék koncentrálni."

Amikor Donátot az erősségeiről kérdeztük, elsősorban az emelte ki, hogy jól lát a pályán és a lövőtechnikája is megfelelő. Ugyanakkor a következő években gyorsulni és erősödni szeretne, mert néhány esztendőn belül felnőtt ligában játszana, amelyhez nélkülözhetetlenek az említett erények.

Péter Donát a mostani évadban az U18-as válogatottban is bemutatkozhatott Fotó: Mudra László/MJSZ

Péter Donát a mostani évadban az U18-as válogatottban is bemutatkozhatott  •  Fotó: Mudra László/MJSZ

És hogy miben erősebb a német korosztályos liga, mint a magyar?

„Úgy gondolom, sokkal kiegyenlítettebb a német bajnokság. Nincs túl nagy különbség az első és az utolsó helyezett csapat között sem. Ezen kívül pedig hatalmas verseny van csapaton belül. Három idősebb játékos is játszhat az együttesben, így nap mint nap meg kell harcolnunk a helyünkért, s ez jobb teljesítményre ösztönöz mindenkit.”

Ami pedig a következő éveket illeti, fokozatosan haladna előre a német bajnokságban.

„Jövőre az első háromban akarunk zárni az U19-es ligában, a következő években pedig majd meglátjuk. Ha minden így megy tovább, akkor profi szerződést szeretnék itt Németországban, ha nem is egyből az első, hanem akár a felnőtt másodosztályban.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport