Jégkorong: az év újoncát még motiváltabbá tette a díj

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.05. 10:52
Címkék
Szinte tökéletes szezont zárt Mihály Ákos. A Fehérvári Titánok jégkorongozója két értékes díjjal gazdagodott az MJSZ évzáróján, hiszen elnyerte a Kósa Kupát, azaz a legjobb újoncnak járó elismerést, emellett pedig ő kapta az Erste Higgy Magadban! program év felfedezettjének járó díjat.

A csíkszeredai születésű játékos bátyját követve kezdett el jégkorongozni. Egészen az általános iskola nyolcadik osztályáig játszott a helyi klubban, majd első sorban a nyelvtanulás - s mellékesen a sport miatt - az Egyesült Államokban töltött egy esztendőt. Ott egy Pennsylvania állambeli csapat tagjaként szagolt bele a tengerentúli hangulatba.

„Amikor hazajöttem, megtudtam, hogy négy-öt korábbi csapattársam is Székesfehérvárra szerződik, és szerencsére én is csatlakozhattam hozzájuk. Ott az első, az U18-as korosztályos csapattól kezdve Kiss Dávid irányításával készülhettünk, s büszkén mondhatom, hogy sorra nyertük vele a bajnoki címeket” - mondta Mihály Ákos, aki az Erste Ligában 53 mérkőzésen 16 gólt és 26 gólpasszt jegyzett, az U20-asok között pedig 16 találkozón 12+11 pontig jutott.

A 19 éves hokis kijelentette, az elmúlt egy évben rengeteget fejlődött gyorsaságban és a játék olvasása terén, ugyanakkor annak, hogy ilyen eredményes szezont tudhat maga mögött, óriási szerepe van a szakmai stáb bizalmának, illetve annak is, hogy két csapattársával, Kiss Patrikkal és James Lewisszal már hosszú ideje egy sorban játszik. „Nagyon jól ismerjük egymást, a jégen szinte tudjuk, hogy mit fog csinálni a másik, éppen ezért rengeteg pontot termeltünk együtt” - fűzte hozzá.

A díjakkal kapcsolatban Mihály Ákos elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára mindkét elismerés, melyek még több munkára sarkallják őt a jövőben: „Meglepődtem, mikor megtudtam a hírt, hogy jelöltek a díjra, de nem gondoltam volna, hogy meg fogom nyerni. Mikor megtudtam, hogy engem választottak, nagyon örültem, és természetesen a szüleimmel is egyből közöltem a jó hírt. Óriási megtiszteltetés hiszen látszik, hogy a sok munka meghozza a gyümölcsét, és látom az esélyt arra, hogy egy jobb ligába is eljuthatok, ha keményen dolgozom tovább. Nagy elismerés, hogy elnyerhettem ezt a díjat és még motiváltabb lettem általa. Van út felfelé, és semmi sem lehetetlen, csak akarni kell.“

MihályÁkosHigyMagadban
MihályÁkosHigyMagadban

A továbblépés lehetőségéről szólva Mihály Ákos elmondta, elsősorban a skandináv ligák valamelyikében próbálná ki magát a jövőben, ugyanakkor most a legfontosabb célja, hogy bekerüljön a fehérváriak EBEL-keretébe.
Mihály Ákos természetesen a korosztályos válogatottat is megjárta már, decemberben az U20-as világbajnokságon szinte már a kezükben volt az aranyérem, de végül nem sikerült megszerezniük. Ezt követően februárban a felnőttek között is bemutatkozott, a fehéroroszok 5-3-as legyőzéséből ráadásul gólpasszal vette ki a részét, ki mást szolgált volna ki, mint Kiss Patrikot.

A felnőtt világbajnokságot csak a televízióból követte végig, mint elmondta, kissé meglepte, hogy a magyar válogatottnak az utolsó pillanatokig izgulnia kellett a kiesés miatt, ugyanakkor véleménye szerint a gárda egyelőre még nincs kész az elitben szereplésre. „Úgy gondolom, a következő években folyamatosan ott kellene lennünk a legjobbak között, meghatározó szerepet betölteni ebben a csoportban, és akkor majd egy öt-tíz év múlva beszélhetünk igazán az A csoportról.”

Mihály Ákos és a fehérvári jégkorongozók a szezont követően két hét pihenőt kaptak, azonban már négy hete zajlik a nyári felkészülés, augusztus 1-től pedig már jeges edzésekkel folytatják.

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik