Jégkorong: hét éve Svédországban edződik az U18-as válogatott kapusa

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.18. 09:02
Címkék
„Az U18-as elitliga rájátszásában is, úgy korizunk ki, hogy gyerünk srácok, csak élvezzük!” – mondja Ollári Zsombor, aki már hét éve a svéd jégkorongban edződik. A 18 éves korosztályos válogatott hokikapussal a kezdetekről, a skandináv szemléletről és az új norvégiai szerződésről beszélgettünk.

Még csak 18 éves, de már rengeteg helyen megfordult pályafutása során az ifjúsági jégkorong-válogatott kapusa, Ollári Zsombor. A MAC-ban nevelkedett hokis 2013 nyarán költözött ki családjával Svédországba, és azóta – kisebb megszakításokkal – szinte végig ott játszott, és tökéletesen beilleszkedett az ottani közegbe.Ollári Zsombor. A MAC-ban nevelkedett hokis 2013 nyarán költözött ki családjával Svédországba, és azóta – kisebb megszakításokkal – szinte végig ott játszott, és tökéletesen beilleszkedett az ottani közegbe.

A 18 éves Ollári Zsombor 2013 óta Svédországban edződik
A 18 éves Ollári Zsombor 2013 óta Svédországban edződik

A 18 éves Ollári Zsombor 2013 óta Svédországban edződik

„A váltásunk fő oka az volt, hogy komoly szinten tudjak jégkorongozni és jobb lehetőségeim legyenek – kezdte a 18 éves Ollári Zsombor az Utanpotlassport.hu-nak. – Ezen kívül a szüleim is ki akartak próbálni valami újat, azóta pedig imádnak itt lenni. Kétezer-tizennyolcig megszakítás nélkül Svédországban játszottam, akkor korosztályváltás előtt álltam, és az U18-at már finn másodosztályban töltöttem. Ott a szezon végén tudtam meg, hogy nem tudok maradni, akkor érkezett a fehérvári lehetőség. Magyarországon viszont nem úgy alakult az első egy-két hónap, ahogyan terveztem, és nem is éreztem annyira jól magamat, márpedig ezt nem lehet úgy csinálni, hogy bírjuk ki valahogy. Csak úgy érdemes, ha élvezi az ember. Akkor döntöttem úgy, hogy visszatérek a kezdetekhez, az első svédországi csapatomhoz.”

A mostani szezon második felét tehát a Lerums felnőttcsapatában húzta le, amely a pörgős és fiatal játékosokkal teli svéd felnőtt harmadosztályban szerepel. A rájátszásba nem jutottak be, s mivel a koronavírus-járvány miatt csak hétfőn szüntették be a bajnokságot, az ő szezonjuk nem szakadt félbe, az edzéseket pedig heti két alkalommal továbbra is megtartják.

A hazatérés után azonban mégis úgy döntött, egy újabb országban is kipróbálná magát. Korábbi csapattársához hasonlóan a következő évadban már a norvég Skien IK utánpótláscsapatát, a Nordic Hockey Academy-t erősíti, amellyel az élvonalbeli juniorbajnokságban szerepelhet.

„Mindenképpen örülök, hogy sikerült összehozni ezt az átigazolást, mert tényleg nagyon jó helyre megyek. Egyelőre összehasonlítani nem tudom, hogy milyen lesz ez a bajnokság, de azt hallottam, körülbelül a svéd élvonal második felének felel meg, ami még mindig nagyon magas szint. Jól menedzselik a klubnál a fiatal játékosokat, úgy érzem, nagy előrelépési lehetőség előtt állok.”

A korosztályos válogatott kapus szerint nagy a különbség a svédországi és a hazai szemlélet között Forrás: IFK
A korosztályos válogatott kapus szerint nagy a különbség a svédországi és a hazai szemlélet között Forrás: IFK

A korosztályos válogatott kapus szerint nagy a különbség a svédországi és a hazai szemlélet között  •  Forrás: IFK

A 18 éves kapus tizenegy éves kora óta szívja magába a skandináv levegőt, amiből mind a pályán, mind azon kívül sokat tud profitálni.

„Alapvetően úgy látom, itt, Svédországban sokkal kevesebb a stressz és sokkal kedvesebbek egymással az emberek. És ugyanez a helyzet a jégpályán is: az U18-as elitliga rájátszásában is, úgy korizunk ki, hogy gyerünk srácok, élvezzük! Ezzel szemben otthon elég korán, elég sok elvárást, nyomást helyeznek a fiatalokra, és görcsössé válik az egész. Itt ilyenről szó sincs, maximum a felnőttek között a legmagasabb szinteken.”

A Nordic Hockey Academy újonnan igazolt hokisa hatévesen ismerkedett meg először a sportággal, eleinte csak óvatosan.

„Mint mindenki, először korcsolyázni tanultam a MAC-ban, éppen a hazai szövetség szakmai alelnöke, Kovács Zoltán volt az oktatóm. Aztán én is játékosként kezdtem el, annyira nem kötött le, a kapusok feladatai viszont már akkor is nagyon tetszettek. Rövid idő elteltével jött egy néhány hónapos szünet, de utána visszatérem, immár kapusként. Onnantól nem volt megállás, az első pillanattól élveztem, hogy elakadnak bennem a lövések.”

Az aktuális évadban az U18-as jégkorong-válogatottban is bemutatkozhatott a kistermetű, ám villámgyors kapus. Az őszi, asiagói tornán a szlovénok ellen a meccs végi szétlövésben segítette a győzelemhez a nemzeti csapatot, a decemberi, hazai viadalon pedig a norvégok elleni 5–1-es győzelem alkalmával állt ő a gólvonalon.

Ami pedig a folytatást illeti, azt reméli, ki tudja használni az előtte adódó lehetőségeket.

„A következő szezonban szeretnék megragadni Norvégiában, és ott két-három évet eltölteni. Eddig úgy alakult, hogy sehol nem töltöttem túl sok időt, valamiért mindig továbbálltam, vagy tovább kellett állnom. Szeretném egy kicsit megszokni a norvég légkört, és sokat fejlődni ott. De a legnagyobb célom, mindig az SHL, a svéd első osztály volt, és ez a mai napig így van.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik