Jégkorong: a tizenöt esztendős Kreisz Emma a világelitben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.16. 09:17
Címkék
Történelmet írt a felnőtt női jégkorong-válogatott a budapesti divízió I/A csoportos világbajnokságon: Pat Cortina együttese feljutott a legjobbak közé. A soraiban a 15 éves Kreisz Emmával, aki életre szóló élményekkel gazdagodott a hazai rendezésű tornán, és már most várja a jövő évi A csoportos vb-t.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Harmadszor jutott fel magyar jégkorong-válogatott a sportág elitjét jelentő A csoportba. Viszont először sikerült a bravúr a női együttesnek, és szintén első ízben valósult meg az álom hazai környezetben. A Vasas Jégcentrumban szombaton zárult tornán ráadásul három tizennyolc éven aluli játékos (Kreisz Emma, Mayer Fruzsina, Seregély Míra) is jelentős szerephez jutott Pat Cortina csapatában.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Harmadszor jutott fel magyar jégkorong-válogatott a sportág elitjét jelentő A csoportba. Viszont először sikerült a bravúr a női együttesnek, és szintén első ízben valósult meg az álom hazai környezetben. A Vasas Jégcentrumban szombaton zárult tornán ráadásul három tizennyolc éven aluli játékos (Kreisz Emma, Mayer Fruzsina, Seregély Míra) is jelentős szerephez jutott Pat Cortina csapatában.

Kreisz Emma részese volt „budapesti csodának”, a felnőtt női válogatott feljutott a legjobbak közé Forrás: MJSZ
Kreisz Emma részese volt „budapesti csodának”, a felnőtt női válogatott feljutott a legjobbak közé Forrás: MJSZ

Kreisz Emma részese volt „budapesti csodának”, a felnőtt női válogatott feljutott a legjobbak közé  •  Forrás: MJSZ

Közülük a legponterősebb a MAC Budapest 15 éves hátvédje, Kreisz Emma volt, aki három gólpasszt is kiosztott. Ahogy a többi játékos, ő is felejthetetlen élményekkel gazdagodott az öt mérkőzés alatt.

„Elképesztő, hogy ennyire jól sikerült az első felnőtt-világbajnokságom, hiszen történelmet írtunk. Annak pláne örülök, hogy sokat játszottam, és nekem is sikerült hozzátennem a csapat játékához, így még édesebb a siker.”

A válogatott a norvégok elleni diadallal, majd a szlovákok ellen, hosszabbításban elszenvedett vereséggel indította a világbajnokságot. Így a dánok felett aratott siker kulcsfontosságú volt, pláne, hogy kétgólos hátrányból fordítottak Kreiszék.

„Több momentumra is jó visszagondolni, de amikor a dánok ellen átvettük a vezetést, az mindenképpen fordulópontot jelentett az egész tornán, nagyon sokat adott nekünk. A másik igazán kellemes emlék pedig természetesen az éremátadás, amikor már ki lehetett mondani: megcsináltuk!”

A történelmi eredmény elérésében elévülhetetlen érdemei vannak a sikeredzőnek, Pat Cortinának; nem mellesleg ő lett az egyetlen tréner, aki férfi és női válogatottat is a világelitbe vezetett. Az 54 éves kanadai szakvezető alig egy hónappal a rajt előtt vette a csapatot, és Szapporó után újra csodát tett.

„Megérkezett, és mindent a feje tetejére állított. És ezt most a lehető legjobb értelemben mondom. Fantasztikus embert ismerhettünk meg a személyében, aki részint rendkívül barátságos, részint viszont tud nagyon szigorú is lenni. A legfontosabb, hogy mindig tudta, mit kell mondania, remekül motivált bennünket.”

A női jégkorong – nem utolsó sorban a hazai rendezésű vb-nek köszönhetően – mind nagyobb népszerűségnek örvend itthon, és egyébként világszerte is. Ezt bőven megtapasztalták a női válogatott játékosai is a világbajnokság alatt.

„Talán még soha nem közvetített a tévé női hokimeccset, már eleve ez óriási dolog. Na meg amúgy is óriási figyelem hárult ránk, rengeteg interjút adtunk, sokan gratuláltak, vagyis mi is tapasztaltuk: kezd új szintre lépni a női szakág Magyarországon.”

Kreisz Emma
Kreisz Emma
A MAC Budapest fiú U16-os csapatában edződő hátvéd mindössze egyéves volt, amikor a bátyja, a jelenleg a klub szlovák Extraligában szereplő együttesének csatára, Kreisz Brúnó elkezdett jégkorongozni. Attól kezdve az ő sorsa is el volt rendelve, háromesztendős korában megkapta az első korcsolyáját, és onnan nem volt megállás.

Ahogyan a vb-diadal után sem csillapodott az étvágya. Ugyanis a világ tíz legjobb csapata közé kerültek, és készülhetnek a 2020-as kanadai A csoportos tornára.

„Nagyon remélem, hogy újra sikerül kivívnom a csapattagságot. Még alig ért véget a mostani vébé, de máris várom a következőt, amelyen már tényleg a legjobbak ellen bizonyíthatunk. Egyelőre kicsit rémisztő kimondani, hogy a svédeknél vagy a franciáknál magasabban jegyzett válogatott vagyunk, de meg tudnám szokni.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik