Ifjúsági téli olimpia: bemutatkoznak a magyarok is az első napon

Vágólapra másolva!
2020.01.10. 09:32
Címkék
Magabiztos győzelemmel rajtolt a magyar vegyes curlingcsapat a lausanne-i téli ifjúsági olimpián, amelynek első versenynapján négyből három aranyérmet a házigazdák szereztek meg.

toth_zita
toth_zita

Tóth Zita az első magyar érdekelt a téli ifi olimpián • Forrás: skihungary.hu

toth_zita
toth_zita

Tóth Zita az első magyar érdekelt a téli ifi olimpián  •  Forrás: skihungary.hu

Csütörtök este a svájci Lausanne városában hivatalosan is megnyitották a harmadik téli ifjúsági olimpiai játékokat. A január 221-ig tartó multisporteseményen 79 ország több mint 1800 tizenöt és tizennyolc év közötti sportolója vesz részt. Az egyes sportágak küzdelmeiben – eltérően – a 2002. január 1. és 2005. december 31. között született fiatalok szerepelhetnek. A magyar színeket tíz sportágban – alpesi sí, curling, gyorskorcsolya, jégkorong, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, sífutás, síugrás, snowboard, szabadstílusú sí –23 versenyző képviseli.

Ez minden idők legnépesebb magyar ifjúsági téli olimpiai küldöttsége, négy éve a norvégiai Lillehammerben tizenöt honfitársunk indult a játékokon. Péntek délelőtt az alpesi sízők indították a küzdelmeket, Tóth Zita szuperóriás-műlesiklásban kezdte meg szereplését. Zita a tavalyi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon műlesiklásban a 9. helyen végzett, most a mezőny első felében, a 16. helyen zárt, 1.20 másodperccel elmaradva a győztes svájci versenyzőtől. Akora délutánrajtoló Trunk Tamásnak korábban, a nemzetközi serdülő versenyeken több alkalommal is dobogós helyezés jutott. Miklós Edit, a sportági szövetség elnöke a verseny előtt elmondta, nem akartak terhet rakni sízőinkre.

„Az ifi olimpián induló fiataljaink elé nem állítottunk elérhetetlen célokat. Összességében azt várjuk tőlük, hogy mindenki a legjobbját nyújtsa. Mindannyian tudják, hogy a mostani különleges lehetőség a tapasztalatszerzésre, melyet a későbbi pályafutásuk során kamatoztathatnak."

20.45
Íme a magyarok szombati programja:
Érdekelt lesz az alpesi sízőknél Trunk Tamás (kombináció műlesiklás, 10:30) és Tóth Zita (összetett kombináció, 12:30), a vegyes curlingcsapat a házigazda svájciakkal találkozik (14:00), a műkorcsolyázó Schermann Regina rövidprogramját mutatja be (16.10), a 3x3-as jégkorongosok pedig gyakorlatilag egész nap a jégen lesznek. Köszönjük az egész napos figyelmet, a második versenynapon is követjük majd az eseményeket.

20:20
Sima győzelemmel kezdtek a magyar curlingesek

A vegyes csapatok küzdelmeiben aJoó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén összeállítású együttes 6-2-re nyert a dánok ellen.

17:25
Sikeres magyar debütálás a hokisoknál

Az úgynevezett zöld csapatban szereplő Hegedüs Levente a sárgák 10-5-ös legyőzésével debütált, míg azIvády Milánnal felálló barnák 13-11-re győzték le a feketéket. Atornán nemenként 8 csapat vesz részt, mindegyiket különböző nemzetiségű játékosok alkotják. Minden csapat kerete 11 mezőnyjátékosból és 2 kapusból áll, közülük egyszerre 3+1-en lehetnek a jégen. A mérkőzéseket a normál jégkorongpálya felére zsugorított játéktéren rendezik.

16:00
Svájci aranyak a túrasízők versenyében

Ebben a sportágban mindössze két versenyszámot rendeztek, a fiúk és a lányok egyéni versenyében is hazai siker született, Thomas Bussard és Caroline Ulrich révén. Ezzel mind a négy pénteki aranyérem gazdára talált, a házigazdák ebből hármat zsebeltek be.

15:10
Svéd győzelem szuperóriás-műlesiklásban a fiúknál

A fiúk 63 fős mezőnyében Trunk Tamás1:02.10 perces idővel érkezett a célba szuperóriás-műlesiklásban, a győztes svéd AdamHofstedt idejétől hét és fél másodperccel elmaradva.

11:50
A hazaiaké az első arany, Tóth Zita 16. helyen végzett szuperóriás-műlesiklásban

A lányok 62 fős mezőnyében Tóth Zita a 40-es rajtszámot viselve indult szuperóriás-műlesiklásban, és 57.47 másodperccel a 16. helyen zárt. Ideje a győztes svájci – vagyis hazai pályán versenyző – Amelie Klopfensteinétől 1.2 másodperccel maradt el. A második helyen a francia Caitlin McFarlane, a harmadikon az izraeli Noa Szollos végzett. Előbbi időeredménye csupán 8, utóbbi 9 tizeddel volt gyengébb a lausanne-i téli ifjúsági olimpia első bajnokáénál.

A MAGYAROK PÉNTEKI PROGRAMJA
ALPESI SÍ. 10.15: leány szuperóriás-műlesiklás (Tóth Zita 16. helyen végzett)
ALPESI SÍ. 13.30: fiú szuperóriás-műlesiklás (Trunk Tamás, az 54. helyen végzett)
3X3-as JÉGKORONG. 16:00: fiúk, 1. forduló, Sárga–Zöld, Barna–Fekete (Hegedüs Levente: Zöld, Ivády Milán: Barna)
3X3-as JÉGKORONG. 17.30: fiúk, 1. forduló, Piros–Narancs, Szürke–Kék (Weidemann Márk : Narancs, Szalay Boldizsár: Szürke)
CURLING. 18.00: vegyes csapat, Magyarország–Dánia 6:2 (Joó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén)
3X3-as JÉGKORONG. 19.00: lányok, 1. forduló, sárga–zöld, barna–fekete (Szabó Fruzsina - zöld, Márton Luca Emese - fekete)
3X3-as JÉGKORONG. 20.30: lányok, 1. forduló, Piros–Narancs, Szürke–Kék (Véghelyi Dóra: Narancs, Gengeliczky Dorottya: Szürke, Metzler Regina: Kék)

Az téli ifjúsági olimpia további hírei aLAUSANNE 2020aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik