Ifjúsági téli olimpia: 9 magyar a 3x3as hokitornán

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.10. 14:51
Címkék
Először szerepel a téli ifjúsági olimpia programjában a péntek délután kezdődő 3x3-as jégkorongtorna. A lausanne-i debütálást a szurkolók és a játékosok is izgatottan várják, a fiúk és lányok nyolc-nyolc csapatában összesen kilenc magyar fiatal érdekelt.

A svájci Lausanne-ban pénteken kezdődött 3. téli ifjúsági olimpia első napján bemutatkozik a 3x3-as jégkorong. A tornán nemenként 8 csapat vesz részt, mindegyiket különböző nemzetiségű játékosok alkotják – számol be az olimpia.hu. Minden csapat kerete 11 mezőnyjátékosból és 2 kapusból áll, közülük egyszerre 3+1-en lehetnek a jégen. A mérkőzéseket a normál jégkorongpálya felére zsugorított játéktéren rendezik, így dinamikusabb játékra van kilátás.

„Gyorsabb, több a lövés és a gól. Amikor elindul a zene, igazi fesztiválhangulat kerekedik a nézőtéren és a jégen egyaránt" – állítja a norvégok játékosa, Sebastian Aarsund.

Forrás: olimpia.hu
Forrás: olimpia.hu

 •  Forrás: olimpia.hu

A hokizók csak Lausanne-ba érkezésük után tudták meg, hogy kikkel kerülnek egy csapatba. A 3x3-as formátum nemcsak a nézőknek új: egyes játékosoknak szintén ez lesz az első alkalom, hogy a szakággal találkoznak.

„Sosem játszottam 3x3-ban. 4x4-ben igen, de abban is csak edzésen" – mondta Tallulah Bryant, aki Queenstown-ból, a déli földgömb legnépszerűbb téli sportközpontjából származik. Az új-zélandi hölgy otthonában kevés a leány hokis, ezért gyakran a fiúkkal játszott együtt. A 3x3-at egy ehhez hasonló új kihívásként kezeli.

A tornán 4 fiú és 5 lány képviseli a magyar színeket. Ivády Milán a barna, Szalay Boldizsár a szürke, Weidemann Márk a narancs, Hegedüs Levente pedig a zöld csapatban léphet pályára. A lányoknál Gengeliczky Dorottya a szürke, Véghelyi Dóra a narancs, Márton Luca Emese a fekete, Metzler Regina a kék, Szabó Fruzsina pedig a zöld csapatba került. Egy csoportkört követően fiúknál és lányoknál is a legjobb négy juthat tovább az elődöntőbe.

A szabályok szerint a mérkőzés 3×16 percig tart, ahol minden csere 1 perces. A kapusokat 8 percenként cserélni kell. A harmadok között 3 perc szünet van. Az ütközés nem megengedett, kisbüntetés jár érte. Döntetlen esetén rögtön büntetők következnek – tájékoztat a szövetség.

A magyar jégkorongozók közül 2016-ban Lillehammerben Vértes Nátán a negyedik helyen végzett az ügyességi versenyben, négy évvel korábban pedig Gasparics Fanni és Kovács Attila is ezüstérmes lett Innsbruckban.

A MAGYAR JÉGKORONGOZÓK PÉNTEKI PROGRAMJA
3X3-as JÉGKORONG.
16:00: fiúk, 1. forduló, Sárga–Zöld, Barna–Fekete (Hegedüs Levente: Zöld, Ivády Milán: Barna)
3X3-as JÉGKORONG. 17.30: fiúk, 1. forduló, Piros–Narancs, Szürke–Kék (Weidemann Márk : Narancs, Szalay Boldizsár: Szürke)
3X3-as JÉGKORONG. 19.00: lányok, 1. forduló, sárga–zöld, barna–fekete (Szabó Fruzsina – zöld, Márton Luca Emese – fekete)
3X3-as JÉGKORONG. 20.30: lányok, 1. forduló, Piros–Narancs, Szürke–Kék (Véghelyi Dóra: Narancs, Gengeliczky Dorottya: Szürke, Metzler Regina: Kék)

Az téli ifjúsági olimpia további hírei aLAUSANNE 2020aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik