Ifjúsági olimpia: tornászaink a legjobb tíz között a selejtezők után

Vágólapra másolva!
2018.10.11. 13:00
Címkék
A tornacsarnokban befejeződtek a selejtezők, Balázs Krisztián három, Bácskay Csenge pedig egy szerenkénti döntőben lesz érdekelt a folytatásban. Az ifjúsági olimpia egyéni összetett versenyében mindketten az elitkörbe küzdötték magukat, Balázs a 9., Bácskay pedig a 10. helyen harcolta ki a részvételt. A sportág különböző szakágainak képviselőiből kialakított vegyes csapatok nem hivatalos versenyében Balázs Krisztián aranyérmet nyert.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport. huA tornacsarnokban nagy magyar meglepetéssel záródtak a négy napos selejtezők. Olyan naggyal, hogy még maga Balázs Krisztián és edzője Nagy Zoltán sem számított rá. A kvalifikációs sorozat végén az FTC Telekom 16 esztendős versenyzője aranyéremmel a nyakában térhetett pihenőre.Igaz, a hivatalos versenyprogramban nem szerepelt a mixcsapatok vetélkedője, ám így is jó érzés volt számára, hogy az igazival megegyező medáliát akasztottak este a nyakába.A szervezők a tornasportok valamennyi képviselőjéből állították össze a 12 fős csapatokat, 1 fiú és 1 leány akrobatikus tornász, 1-1 gumiasztalos versenyző, 3 leány ritmikus gimnasztikás és 3-3 szertornász eredményei alapján hirdettek végső győztest. Az olimpiai eszme és a jó hangulat jegyében.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport. huA tornacsarnokban nagy magyar meglepetéssel záródtak a négy napos selejtezők. Olyan naggyal, hogy még maga Balázs Krisztián és edzője Nagy Zoltán sem számított rá. A kvalifikációs sorozat végén az FTC Telekom 16 esztendős versenyzője aranyéremmel a nyakában térhetett pihenőre.Igaz, a hivatalos versenyprogramban nem szerepelt a mixcsapatok vetélkedője, ám így is jó érzés volt számára, hogy az igazival megegyező medáliát akasztottak este a nyakába.A szervezők a tornasportok valamennyi képviselőjéből állították össze a 12 fős csapatokat, 1 fiú és 1 leány akrobatikus tornász, 1-1 gumiasztalos versenyző, 3 leány ritmikus gimnasztikás és 3-3 szertornász eredményei alapján hirdettek végső győztest. Az olimpiai eszme és a jó hangulat jegyében.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

A vegyes csapatok nem szerepelnek a hivatalos proogramban, Balázs Krisztián mégis büszke "nem hivatalos" aranyérmére
A vegyes csapatok nem szerepelnek a hivatalos proogramban, Balázs Krisztián mégis büszke "nem hivatalos" aranyérmére

A vegyes csapatok ugyan nem szerepelnek a hivatalos programban, Balázs Krisztián mégis büszke "nem hivatalos" aranyérmére

Balázs Krisztián, a négyszeres olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok amerikai Simone Bilesról elnevezett csoportban kapott helyett, és végül aranyérmet szerzett. S bár az elgondolás első hallásra igencsak meglepő volt, hiszen a sportág különböző szakágait még senki nem próbálta közösen értékelni, ám a fiatal versenyzők örültek az extra érmeknek és az extra izgalmaknak. S hogy a fiatal ferencvárosi tornász számára ez a lehető legszebb érmet hozta, az korántsem volt véletlen. Balázs Krisztián ugyanis végig kiegyensúlyozott teljesítmény nyújtott a hivatalos versenyben, a szerdai utolsó selejtezőnapon ráadásul a második helyen jutott döntőbe nyújtón. Az egyéni összetettben pedig a 9. helyen áll, tehát az utolsó elitkörben léphet majd a szerekhez.

A leányok versenyében Bácskay Csengét a 7-szeres olimpiai érmes, és 10-szeres világbajnok japán UcsimuraKoheiről elnevezett csapatba sorolták be, amelyik végül nyolcadik lett.

De térjünk vissza a komoly dolgokra, a hivatalos versenyszámokra. A két magyar fiatal négy nehéz napon van túl, jóllehet még csak most jön a java, vagyis az egyéni összetett és a szerenkénti döntők. Bácskay Csenge előbbiben a 10. helyen várja a folytatást, négy szere közül pedig csak ugrásban tudta ötödik helyével kivívni a finálés szereplést.

− Eleinte kicsit megszeppentem a hangulattól, de nem ez az első nagy pódiumos versenyem, úgyhogy a végére azért jobban belejöttem – mesélt benyomásairól honlapunknak Bácskay Csenge. – Talajon reméltünk jobb helyezést, de sajnos nem tudtam tiszta gyakorlatot bemutatni. Volt egy nagy elszökkenésem, ha az nincs, meglett volna a döntő ott is. Az összetettben mindenképpen az első nyolcban szeretnék végezni, talajon és korláton javítanom kell ehhez. Az ugrás döntőben nagyon fogok összpontosítani, ott azért a mezőny első fele számomra a cél.

A női válogatott szövetségi kapitánya Draskóczy Imre Budapestről figyeli tanítványa eredményeit, s osztotta a fiatal tornászlány véleményét:

− Valóban talajon lett volna még esélye a döntőre, az sajnos nem sikerült. Nagyon bízom benne, hogy ugrásban pontszerző lesz, szerintem az egyéni összetettben is javítani fog. Utóbbiban a tizedik helyével az elit körben szerepel majd, tehát minden esélye megvan, hogy kihozza magából a legjobbat.

A fiúk mezőnyében, a nyári glasgow-i ifjúsági Európa-bajnokságon nyújton ezütérmet szerzett Balázs Krisztián nemcsak a meglepetés arany miatt lehet büszke teljesítményére, de azért is, mert a hatból három szeren is indulhat a fináléban. Csak lólengésben, gyűrűn és ugrásban nem sikerült a legjobb tíz között végeznie. Az összetett versenyben is jól áll, hiszen a 9. helyen lépett tovább, vagyis Bácskay Csengéhez hasonlóan az elitkörben mutathatja majd be gyakorlatait. Edzője, Nagy Zoltán maradéktalanul elégedett volt Krisztián eddigi teljesítményével:

− Nehéz most reálisan összefoglalni az elmúlt négy nap eseményeit, hiszen a negyedik annyira jól sikerült, hogy most ennek a hatása alatt vagyunk – örvendezett az FTC szakembere a szerda késő esti zárást követően. – A mixcsapatos aranyéremjól esett, az igazi siker azonban a hivatalos versenyben mutatott nyújtós szereplése volt. Kiki remek gyakorlattal végzett a második helyen. Összességében három legerősebb szerén döntős, elszántan és motiváltan várja a folytatást. Az ellenfelek nagyon jók, nem lesz könnyű dolga, de ismerem őt, tudom mire képes. Nemcsak benne, de a közösen elvégzett munkában is bízom.

A selejtezők történetéhez még hozzátartozik, hogy Nagy Zoltán kisebbfajta csodának minősítettetanítványa talajon elért hatodik helyét. Az egyébként erős talajosnak számító Balázs Krisztiánt ugyanis enyhébb bokasérülés kínozza, ami itt különösen sokat számít. A fiatal ferencvárosi szertornász ennek ellenére – fogait jól összeszorítva és a fájdalomra fittyet hányva – szép gyakorlatot mutatott be, s méltán jutott döntőbe.

A fiú egyéni összetett döntőt csütörtökön, a leányokét pedig pénteken rendezik. Mindkettőt magyar idő szerint 22 órakor kezdik.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik