Ifjúsági olimpia: Balázs Krisztián értékelése

Vágólapra másolva!
2018.10.16. 08:44
Címkék
Harmadik helyen végzett Balázs Krisztián a fiú tornászok szerenkénti döntőjének nyújtófináléjában. Az FTC-Telekom 16 éves sportolója bokasérülése ellenére sem adta fel a sorozatot, az utolsó pillanatig hősiesen küzdött. Edzője, Nagy Zoltán kitünőre értékelte tanítványa olimpiai bizonyítványát.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA talajon szerzett ezüstéremmel a zsebében készülődhetett a fiú tornászok szerenkénti döntőjének utolsó napjára Balázs Krisztián. Annak is a legutolsó szerét várhatta leginkább, hiszen a nyújtógyakorlat, amelyben a második helyen jutott a fináléba, a legvégére maradt. A kérdés az volt leginkább, hogy bírja-e majd az újabb terhelést Krisztián sérült bokája, amely ugyan sok fájdalmat okozott neki, ám abban nem tudta megakadályozni, hogy talajon a második helyen végezzen. A fantasztikus szombati ezüst után egy teljes nap pihenőt kapott az FTC-Telekom 16 éves tornásza, amit alaposan ki is használt. Hétfőn reggel kiadós alvást követően pihenten ébredt, és edzőjével, Nagy Zoltánnal optimistán vágott neki az utolsó napnak. Orvosi kezelés, masszázs majd egy könnyű edzés szerepelt Kiki programjában az esti „fellépés” előtt.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA talajon szerzett ezüstéremmel a zsebében készülődhetett a fiú tornászok szerenkénti döntőjének utolsó napjára Balázs Krisztián. Annak is a legutolsó szerét várhatta leginkább, hiszen a nyújtógyakorlat, amelyben a második helyen jutott a fináléba, a legvégére maradt. A kérdés az volt leginkább, hogy bírja-e majd az újabb terhelést Krisztián sérült bokája, amely ugyan sok fájdalmat okozott neki, ám abban nem tudta megakadályozni, hogy talajon a második helyen végezzen. A fantasztikus szombati ezüst után egy teljes nap pihenőt kapott az FTC-Telekom 16 éves tornásza, amit alaposan ki is használt. Hétfőn reggel kiadós alvást követően pihenten ébredt, és edzőjével, Nagy Zoltánnal optimistán vágott neki az utolsó napnak. Orvosi kezelés, masszázs majd egy könnyű edzés szerepelt Kiki programjában az esti „fellépés” előtt.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Balázs Krisztián (balról) és Nagy Zoltán nehéz, de örömteli pillanatokon van túl Fotó: MOB/Szalmás Péter
Balázs Krisztián (balról) és Nagy Zoltán nehéz, de örömteli pillanatokon van túl Fotó: MOB/Szalmás Péter

Balázs Krisztián (balról) és Nagy Zoltán nehéz, de örömteli pillanatokon van túl  •  Fotó: MOB/Szalmás Péter

A fiatal ferencvárosi sportoló korláton kezdett, s bár már a gyakorlat közben is ejtett két hibát, az igazán nagy problémát a leugrás jelentette. Nem bírta megfogni.

− Nem arról volt szó, hogy bármit is rosszul csináltam, egyszerűen a sérült jobb bokám nem bírta tovább – mondta honlapunknak Balázs Krisztián a döntők után. – Ha ez nincs, korláton is megcsíphettem volna egy érmet.

Nagy Zoltán a létező esélyek ellenére – hiszen Krisztiánnak korláton anyagerős gyakorlata van –, nem volt hajlandó a „mi lett volna ha” kezdetű kérdésekkel foglalkozni. Az ő szeme előtt ekkor már csak és kizárólag a nyújtófinálé lebegett. S bár Krisztián másodikként biztosította ott helyét, és a glasgow-i ifjúsági Európa-bajnokságon is ezen a szeren nyert ezüstérmet, az ifjúsági olimpia mezőnyét nem lehetett a kontinensviadaléhoz hasonlítani, így egyáltalán nem mehettek biztosra.

− Az olimpia előtt abban bíztunk, hogy sikerül egy érmet nyernünk – idézte fel az előzetes várakozásokat Nagy Zoltán. – De amikor megérkeztünk Buenos Aires-be és szemtől-szemben álltunk az ellenfeleinkkel, világossá vált számunkra, milyen erős mezőnyben kell helytállnunk. Ettől a perctől kezdve Kiki csak tette a dolgát, semmi másra nem figyelt.

Krisztián harmadikként lépett a nyújtóhoz, pontosabban a korláton sérülést szenvedett orosz Szergej Najdin távollétében másodikként. Tiszta gyakorlatot mutatott be, tökéletes leérkezéssel, megérdemelten lépve az első helyre. A két nagy rivális, a japán Kitazono Takeru és a brazil Diogo Soares azonban még hátra volt. S mivel mindkettőjük anyagerősebb gyakorlattal rendelkezett nála, Krisztiánnak az ellenfelek hibájában kellett reménykednie. Ám egyikőjük sem kegyelmezett, pontosabban egyikőjük sem hibázott. A ferencvárosi tornász így a legmagasabb kiviteli pontszámokat begyűjtve végül bronzérmet szerzett, japán ellenfele pedig az ötödik aranyérmét gyűjtötte be.

− Ő volt az olimpia legjobb tornásza, ez vitathatatlan – értékelte a sorozatot Nagy Zoltán. – Olyan erős gyakorlatokkal érkezett, hogy csak akkor lehetett volna megverni, ha leesik a szerről. De ő ezt a szívességet nem tette meg nekünk. Kiki nagyszerű teljesítményt nyújtott, három szeren és az egyéni összetettben egyaránt döntőbe jutott. Én már ezzel elégedett voltam, de ő még rátett egy ezüstöt és egy bronzérmet. Borzasztóan fárasztó hét nap van mögöttünk, nemcsak a verseny, de az elnyújtott szervezés és a döntők közötti hosszas várakozások miatt is. Gyakorlatilag január óta nem volt pihenőnk, de megérte, nagyszerű évet zártunk. Minden világversenyen érmet nyertünk, ennél többet nem kívánhattam volna. Hihetetlenül boldogok vagyunk.

Az eredményhirdetést követően Balázs Krisztiánt elsősorban arról kérdeztük, honnan merített erőt ahhoz, hogy a legnehezebb pillanatokban is folytassa a küzdelmet.

− Több, mint egy éve készültem az olimpiára – vallott érzelmeiről a fiatal tornász. – Már a kvalifikáció kivívása sem volt könnyű. Nem állíthatott meg a bokafájdalom, egy év munkája nem veszhetett emiatt kárba. Ez az érzés motivált és hajtott arra, hogy folytassam. Fel sem merült, hogy feladjam a küzdelmet. Az olimpiai hangulatból eddig nem sokat éreztem, mert állandóan a bokám miatt aggódtam, de ez a két gyönyörű érem kárpótol mindenért. Most majd adok pár napot magamnak a pihenésre.

Nagy Zoltán és tanítványa a lehető legnagyobb összhangban, vállvetve küzdötte végig ezt a hét napot. A pihenéssel kapcsolatban azonban nem értenek egyet. A mester azt szeretné, ha tornásza valóban leeresztene egy rövid időre, Kiki viszont továbbra is szívesen dolgozna.

− Jövőre ifjúsági világbajnokságot rendeznek, ráadásul Győrben. Arra nagyon komolyan szeretnénk felkészülni, amit most pihenéssel kéne megalapoznunk. Majd a szülőkkel együtt rávesszük egy kis tétlenségre, még akkor is, ha tudom, nem lesz könnyű– beszélt kellemes gondjairól a tanítványáról jeles bizonyítványt kiállító mester, Nagy Zoltán.

IFJÚSÁGI OLIMPIA, BUENOS AIRES (ARGENTÍNA)
Szerenkénti döntők. Fiúk.
Korlát:1. Kitazono Takeru (japán) 14.166, 2. Dehang Yin (kínai) 13.800, 3. Szergej Najdin (orosz) 13.633 … 7. Balázs Krisztián (4.800, 8.233) 13.033.
Nyújtó:1. Kitazono Takeru (japán) 13.566, 2. Diogo Soares (brazil) 13.266, 3. Balázs Krisztián (4.400, 8.833) 13.233.

Ez történt eddig a tornaversenyeken:
Selejtezők összefoglalója
Fiú egyéni összetett döntő
Leány egyéni összetett döntő
Szerenkénti döntők 1. napja

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik