Ifi olimpia: Késely Ajna okosan úszva nyert két aranyat

Vágólapra másolva!
2018.10.12. 09:22
Címkék
Negyedik és hetedik hely jutott a magyaroknak az úszóversenyek ötödik napján a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Az eddig két aranyat gyűjtő Késely Ajna mesterével, Turi Györggyel beszélgettünk, aki elmondta maximálisan elégedett tanítványával és felszabadult versenyzést vár tőle utolsó számában, 400 m gyorson.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Magyar szempontból az eddigi legcsendesebb napot produkálták csütörtökön úszóink a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Az eddig öt arany- és egy ezüstérmet szállító csapat bár ezúttal nem szerzett dobogós helyezést, így sem teljesített rosszul.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Magyar szempontból az eddigi legcsendesebb napot produkálták csütörtökön úszóink a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Az eddig öt arany- és egy ezüstérmet szállító csapat bár ezúttal nem szerzett dobogós helyezést, így sem teljesített rosszul.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Késely Ajna két aranyéremnél tart Argentínában Forrás: MOB
Késely Ajna két aranyéremnél tart Argentínában Forrás: MOB

Késely Ajna két aranyéremnél tart Argentínában  •  Forrás: MOB

Egy hajszálnyira volt a pódiumtól például a bajaiak 18 éves versenyzője Kalmár Ákos. Fő számában, 800 m gyorson féltávnál még a második helyen állt, vietnámi és japán ellenfelével mind jobban elszakadtak a mezőnytől. Hatszáz méter után viszont már a magyar fiú is elkezdett lemaradni a két ázsiai mögött. Az utolsó 50 méterre pedig az olasz Marco de Tullio is beérte a Kalmárt, aki így a hajrában lecsúszott a dobogóról. 7:56.43-as idővel csapott célba, a harmadik helytől minimális különbséggel, alig több mint 6 tizeddel elmaradva.

Milák Kristóf az 50 m pillangó döntőjében ezúttal nem tudott beleszólni az éremcsatákba, 24.11-es idejével a hetedik helyen zárta a nap másik magyar érdekeltségű fináléját. 100 m gyorson ugyanakkor döntőbe jutott, méghozzá a hetedik legjobb idővel (50.26).

Kalmár Ákos éppen csak lemaradt a dobogóról 800 m gyorson
Kalmár Ákos éppen csak lemaradt a dobogóról 800 m gyorson

Kalmár Ákos éppen csak lemaradt a dobogóról 800 m gyorson

Még ha a csütörtöki nem is, az előző két nap kétségkívül a mieinkről szólt az uszodában. Leginkább Késely Ajnáról, aki előbb 800, majd 200 m gyorson lett ifjúsági olimpiai bajnok. A két aranyfutamról edzőjét, Turi Györgyöt kérdeztük.

„Két roppant nehéz győzelemről van szó. Az elsőben a hazai környezetben versenyző, aktuális junior-világbajnokkal kellett megküzdenie, aki egy évvel ezelőtt még legyőzte Ajnát Indianapolisban. De ezúttal nagyon okos versenyzéssel le tudta győzni. Ugyanez volt a helyzet kétszáz méteren, ahol kínai riválisa jobb idővel kvalifikált a versenyre. Most nem az időeredményeken volt a hangsúly, ezek taktikai úszások voltak, mindkét versenyt a fejével nyerte meg.”

A Kőbánya SC 17 éves úszójának mérlege már eddig is tekintélyt parancsoló volt. Négy EYOF-siker, tizenöt junior Európa-bajnoki cím, egy ifjúsági vb-arany, és eddig két elsőség az ifjúsági olimpián.

Turi György örömúszást vár legjobbjainktól a zárónapon Forrás: MOB
Turi György örömúszást vár legjobbjainktól a zárónapon Forrás: MOB

Turi György örömúszást vár legjobbjainktól a zárónapon  •  Forrás: MOB

„Amikor a versenyzője hasonló sikereket ér el, az ember számot vet, értékeli az eredményeket. Ha csak az elmúlt egy évet nézem, öt arany a junior Eb-n, ezüst- és bronzérmek a felnőtt Európa-bajnokságról, valamint eddig két érem Buenos Airesből. Fantasztikus teljesítmény. Ha pedig az eddigi összes sikerét vesszük figyelembe: huszonkétszer szólt neki a magyar himnusz világversenyen. Abban bízom, hogy pénteken meglesz a huszonharmadik is…”

Ahogyan Turi is utalt rá, Késelynek pénteken is komoly éremesélye van, papíron a legerősebb számában, 400 m gyorson ugrik medencébe. De mit vár versenyzőjétől az ifi olimpia utolsó napján?

„Egyértelműen örömúszást. Tőle és az érdiek versenyzőjétől, a 18 éves Milák Kristóftól is ezt szeretnénk látni. Nem szabad álszerénynek lennünk, mindketten nagy esélyesei pénteki versenyszámuknak, persze mindenki győzelmet szeretne. Keményen dolgoztak, remekül teljesítettek az idén, most azt szeretnénk, ha így a végéhez közeledve élveznék a versenyt, mert megérdemlik.”

IFJÚSÁGI OLIMPIA, BUENOS AIRES (ARGENTÍNA)
Ötödik nap
Fiúk. Döntők. 800 m gyors: 1. Nguyen Huy Hoang (Vietnám) 7:50.20, 2. Josida Keiszuke (Japán), 3. Marco De Tullio (Olaszország), 4. Kalmár Ákos 7:56.43; 50 m pillangó: 1. Andrej Minakov (Oroszország) 23.62, 2. Tomoe Hvas (Norvégia) és Danyiil Markov (Oroszország), …7. Milák Kristóf 24.11
Középdöntő.
100 m gyors: Milák Kristóf 50.26 – a döntőbe jutott
Leányok. Döntők.
50 m hát: 1. Kaylee McKeown (Ausztrália) 28.28, 2. Darja Vaszkina (Oroszország), 3. Lila Touili (Franciaország); 4x100 m gyorsváltó: 1. Oroszország 3:45.26, 2. Brazília, 3. Japán
Középdöntő.
100 m pillangó: Barócsai Petra 1:01.95 – nem jutott tovább

Az úszóversenyeken eddig történt:
1. nap – Gyorson is klasszis
2. nap – Mesterhármas a medencében
3. nap – Újabb vizes csodák
4. nap – Másodszor is verhetetlen

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik