Eb 2020: hosszú a selejtezőkön szerepelt fiatalok névsora

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.17. 16:44
Címkék
A felnőtt Eb-selejtezőkön az elmúlt bő egy hétben szerepet kapott fiatal labdarúgók névsorát böngészve láthatjuk, nem gyakori, hogy utánpótláskorú játékosok kapnak szerepet, de nem is példa nélküli, még akkor sem, ha például a vb-ezüstérmes Anglia az ellenfél…

Szeptemberben már készítettünk gyűjtést a labdarúgó Eb-selejtezőkön pályára lépett fiatalokról, és az összegzésből kiderült, hogy 17 évesen debütáló fiatalokat is találunk a válogatottakban, bár ritka, hogy a tinédzserek rögtön alapemberré is tudnak válni hazájuk nemzeti csapatában. Ezért is nagy szó a 19. életévét október 25-én betöltő Szoboszlai Dominik teljesítménye, aki múlt héten a horvátok ellen sérülése miatt nem játszott, de Azerbajdzsán ellen ismét a kezdőcsapatba került. Az volt a hatodik meccse a válogatottban, abból ötször játszott kezdőként. Szoboszlai Dominik teljesítménye, aki múlt héten a horvátok ellen sérülése miatt nem játszott, de Azerbajdzsán ellen ismét a kezdőcsapatba került. Az volt a hatodik meccse a válogatottban, abból ötször játszott kezdőként.

Az is ritkaságszámba megy, amikor egy felnőtt Eb-selejtezőn mindkét kezdőcsapatban találunk utánpótláskorú játékost, pláne ritka nagy téttel bíró csoportrangadón, amilyen a Csehország–Anglia (2–1) mérkőzés volt. A hazai együttesben az 1998-as születésű, így még az U21-esek közé is beválogatható, de immár hétszeres felnőttválogatott középpályás, Alex Kral kezdett. A vendégek kezdőcsapatában pedig három fiatal is szerepelt: a 19 esztendős Jadon Sancho, a 20 éves Mason Mount és a vele egykorú Declan Rice. Más kérdés, hogy a 2–1-es vereség után az angol együttesben a bolgárok elleni, 6–0-ra megnyert meccsre már egyik fiatal sem maradt a kezdőben, de Sancho és Mount csereként azért beállt.

A B csoportban a litván csapatban az ukránok és a szerbek ellen 2–0-ra és 2–1-re elveszített meccseken kezdő volt a középpályás Paulius Golubickas (20 éves). Az ukránoknál a portugálok ellen 2–1-re megnyert meccsen a 20 éves balhátvéd, Vitalij Mikolenko nemcsak, hogy kezdett, hanem gólpasszt is adott. A portugáloknál viszont továbbra is várat magára a nyáron rekordösszegért klubot váltott, a Benficától az Atlético Madridba igazolt Joao Félix (19) első gólja a válogatottban. A támadó Luxemburg ellen kezdőként 88 percet, Ukrajna ellen csereként egy félidőt játszott, de öt válogatott meccsen egyszer sem talált az ellenfelek kapujába, még csak gólpasszt sem adott.

Aaron Connolly 19 évesen mutatkozott be az ír válogatottban (Fotó: The Sun)
Aaron Connolly 19 évesen mutatkozott be az ír válogatottban (Fotó: The Sun)

Aaron Connolly 19 évesen mutatkozott be az ír válogatottban (  •  Fotó: The Sun)

A C csoportban a holland tizenegyben a 20 éves Matthijs de Ligt már alapembernek számít, az északírek (3–1) és a fehéroroszok elleni siker alakalmával (idegenben 2–1) is a kezdőcsapat tagja volt, míg az új reménység, a PSV 20 éves támadója, Donyell Malen az első meccsen csereként gólpasszt jegyzett. Ugyanebben a csoportban a németek szintén 20 éves üdvöskéje, Kai Havertz az észtek 3–0-s legyőzéséből vette ki gólpasszal a részét.

A D csoportos Gibraltár válogatottjában három utánpótláskorú játékos, Jayce Oliveiro (21 éves), Ethan Britto (18) és Tjay De Barr (19) is kezdett Grúzia ellen, és ami érdekes, hogy utóbbi kettő támadó, tehát a támadósorában két húsz év alatti játékossal álltak fel, s közülük Britto gólpasszt is adott a 3–2-re elveszített találkozón. Az ír válogatottban bemutatkozott a Brighton 19 esztendős csatár, Aaron Connolly, aki a Premier League legutóbbi fordulójában két gólt is lőtt a BL-döntős Tottenhamnek. A grúzok elleni 0–0 alkalmával csereként állt be, a svájciaktól elszenvedett 2–0-s vereség során viszont már kezdő volt. Érdekesség, hogy éppen aznap kapta meg a válogatott meghívót, amikor duplázott a Spurs ellen.

Az E csoport kapcsán Szoboszlairól már volt szó, a walesieknél pedig a 19 éves Ethan Ampadu szerepelt kezdőként a szlovákok és a horvátok ellen is.

Az F csoportban a románoknál Feröer ellen játszott kezdőként két, még az U21-es válogatottban is számításba vehető fiatal, a 21 éves balszélső, Florinel Coman, és a korábbi Barcelona-játékos, Gheorghe Hagi 20 esztendős fia, Ianis Hagi.

A G csoportban szereplő lengyelek új felfedezettje a Dinamo Moszkva 20 éves középpályása, Sebastian Szymanski, aki szeptemberben az osztrákok ellen csereként debütált a nemzeti csapatban, múlt héten viszont már a lettek és a macedónok elleni győztes találkozókon (3–0 és 2–0) is kezdő volt, az elsőn gólpasszt is adott.

A H csoportos Izlandban nemcsak játszott, hanem gólt is szerzett az Andorrával szemben 2–0-ra megnyert mérkőzésen a 20 éves izlandi Arnór Sigursson. A támadó középpályás a CSZKA Moszkva labdarúgója, immár hatszoros felnőttválogatott, múlt héten Franciaország ellen is szerepelt, akkor csereként állt be kilenc percre.

Az I csoportban a ciprusi csapatban pályára lépett a tinédzserkorú, 19 éves Joannisz Kosztl az oroszok elleni 0–5 alkalmával. Érdekes megfigyelni, hogy azok az országok, melyeknek kevesebb a veszítenivalójuk, válogatottjaik nincsenek harcban a továbbjutásért, bátrabban vetnek be fiatalokat. Ez igaz a korábban már említett Gibraltárra, Ciprusra vagy az ugyancsak az I csoportban szereplő San Marinóra is. Utóbbiban például a 19 éves Nicola Nanni kezdett csatárként Skócia ellen a 6–0-ra elveszített selejtezőn.

A J csoportban a finnek az örmények elleni 3–0-s győzelemmel nagyot léptek az Európa-bajnoki részvétel felé, a sikernek részese volt a 21 éves szélső, Lassi Lappalainen is. Az ugyanebben a hatosban szereplő, az Eb-szereplést az októberi meccseken bebiztosított olaszoknál a liechtensteini 5–0-s győzelem során először volt kezdő a válogatottban az AS Roma 20 éves karmestere, Nicolo Zaniolo.

Egyéb korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik