Horváth Bálint pályafutása első felnőttévére készülhet Fotó: Lasse Mauritzson

Horváth Bálint pályafutása első felnőttévére készülhet  •  Fotó: Lasse Mauritzson

B. V. – utanpotlassport.hu A Szlovákiában zajló felnőtt hoki-világbajnoksággal véget ér a 2018/19-es jeges évad, az utánpótláskorú játékosok pedig már be is fejezték szereplésüket erre az évadra. Az U20-as és U18-as válogatott is bronzérmes lett az idén a divízió I/B csoportban, miközben a Fehérvár AV19 együttese az osztrák bázisú juniorligát (EBYSL) és az ifjúsági bajnokságot is megnyerte.

De jól szerepeltek a külföldön játszó fiatal magyar játékosok is, ezúttal a 1999-es, 2000-es és 2001-es születésű jégkorongozók közül emelünk ki egyet-egyet, akik valóban kiemelkedőt nyújtottak a lényegesen magasabb hokikultúrájú országokban is.

Péter Donát az Augsburg U20-as csapatának egyik legjobbja volt a mostani évadbanFotó: Steffen Thaut

Péter Donát az Augsburg U20-as csapatának egyik legjobbja volt a mostani évadban  •  Fotó: Steffen Thaut

A Svédországban szereplő, 20 éves támadó, Horváth Bálint az egyik olyan utánpótláskorú játékos, aki részt vehetett a felnőttválogatott világbajnoki felkészülésében, igaz, az utazó keretben már nem kapott helyet. A meghívó viszont nem véletlenül érkezett: Bálintnak pazar idénye volt a Rögle juniorcsapatában, harmincnyolc mérkőzésen huszonhat pontot szerzett, sőt egyszer még a felnőttkeretbe is bejutott. Nem csoda, hogy felnőttszerződést kapott a következő évadra, a harmadosztályú Tyringében folytatja a pályafutását, azonban könnyen lehet, hogy már szezon közben egy osztállyal feljebb lép. Ahogyan az is több mint valószínű, hogy szerepel még a felnőttválogatottban.

Nem fogta vissza magát a német Augsburger EV 18 centere, Péter Donát. A juniorválogatott játékos a harmadik szezonját futotta a bajorországi alakulatban, és a mostani minden korábbinál jobban sikerült. Pedig egy korosztállyal feljebb lépett, az U19-es helyett immár az U20-as gárdát erősítette, amelyben harmincnyolc mérkőzésen ötvenöt pontot (23 gól, 32 gólpassz) hozott össze. A csapata az ötödik helyen végzett a német élvonalban, Péter pedig az együttes vezére volt, a harmadik legponterősebb játékosként zárta az évadot.

Papp Kristóf a világ egyik legerősebb juniorbajnokságában, az USHL-ben is letette a névjegyét Forrás: Madison Capitols

Papp Kristóf a világ egyik legerősebb juniorbajnokságában, az USHL-ben is letette a névjegyét  •  Forrás: Madison Capitols

A sportág nagy magyar ígéretének tartják a 17 esztendős csatárt, Papp Kristófot, aki a világ talán legerősebb juniorbajnokságában, az amerikai USHL-ben edződik. Kilencévesen került az Egyesült Államokba, jelenleg a Madison Capitols gárdáját erősíti, a most véget ért évadban a csapata egyik legjobbja volt, 58 mérkőzésen 38 pontot szerzett (11 gól, 27 gólpassz), ezen kívül pedig a decemberi lengyelországi U20-as vb-n a magyar válogatott legjobbjának választották. Lépésről lépésre halad Amerikában, a végső célja természetesen az NHL.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport