Vas Kata Blanka hétfőn hazaérkezett a kanadai Mont-Sainte-Anne-ben rendezett hegyikerékpáros-világbajnokságról, ahol a junior lányok cross-country futamában negyedik helyen végzett. A körpályán kijelölt, végig technikás terepen zajló versenyszámban a kiskunlacházi lány végül 3 perc 43 másodperccel maradt el a győztes svájcitól, de így is rendkívüli a siker, hiszen csak egyetlen magyar versenyző szerepelt nála jobban a vb-k történetében: Benkó Barbara 2008-ban nyert ezüstöt ugyancsak a juniorok között. Blanka hétfőn hazaérkezett, kedden pedig betöltötte 18. születésnapját. Munkatársunkkal beszélgetett.

– Boldog születésnapot!

– Köszönöm szépen.

vkb 1

Vas Kata Blanka a hegyen érzi magát a legjobban  •  Forrás: bringasport.hu

– Nem akármilyen ajándékkal lepted meg magad.

– Az biztos. Nagyon boldog vagyok. Életem eddigi legnagyobb sikere a junior-világbajnoki negyedik hely.

– Alaposan meg kellett küzdened érte.

– Rettentően nehéz volt, de minden percét élveztem. Keményen megdolgoztam a sikerért. Négy körös a verseny, a harmadik kör után még harmadik helyen álltam, aztán a norvég lány utolért, és meg is előzött, így övé lett a dobogó.

– Mennyi hiányzott az éremhez?

– Kb. harminc másodperc. Persze, kicsit bánkódom amiatt, hogy lecsúsztam a harmadik helyről, de ennyi volt bennem. Mindent megpróbáltam, a maximumot hoztam ki magamból, és ha így nézem, akkor rendkívül elégedett vagyok.

–  A mountain bike-világbajnokságok történetének második legjobb magyar eredménye a tiéd.

– Nehéz elhinni, és igazán örülök neki. Úgy indultam neki a futamnak, hogy mindenképpen a legjobb tízbe szeretnék kerülni, de valahol belül még az ötöt is megcéloztam. Összejött, és ettől most még motiváltabb lettem, és a siker abban is megerősített, hogy ez a kedvenc szakágam.

– Pedig cyclo-cross-ban és országúti kerékpárban is eredményes vagy.

– De a mountain bike áll hozzám a legközelebb.

– Szükséges választani?

– Majd talán akkor, ha cross countryban is profi csapathoz szerződöm, és az nem engedi, hogy más szakágban versenyezzek. Jelenleg a belga Doltcini Van-Eyck Sport tagja vagyok, hozzájuk elsősorban a cyclo-cross miatt kerültem év elején. Ebben az ágban javarészt az őszi és téli időszakban vannak versenyek, így nyáron űzhetem a cross countryt. Ha pedig országútin szeretnék indulni, akkor elvisz a csapat.

– Mi kell ahhoz, hogy mindenben helyt tudj állni?

– Állóképesség. Szerintem ez az alap. Egyébként pedig más és más. Terepen igazán technikásnak kell lenni lefelé jövet a nagy bukkanók és kövek közt, országúton pedig elengedhetetlen a robbanékonyság. A sprinteknél a jó ritmusváltás meghatározó.

– Utóbbira nemsokára szükség is lehet. Szeptember végén indulsz az angliai országúti világbajnokságon is.

– Yorkshire-ben rendezik, de a juniormezőnyt nem igazán ismerem, mert az utóbbi időben javarészt a felnőttek között versenyeztem országúton. Szeretnék bekerülni a legjobb tízbe, ám nem tudom feltérképezni, mire lehetek képes. Természetesen mindent megteszek a jó eredményért.

– Juniormezőnyben, de már nagykorúként.

– Azzal, hogy tizennyolc lettem, nem változott semmi. Bár nem vártam, de eljött, és minden maradt a régiben. A szülinap is úgy telt, mint a többi. Az edzés sem maradt el. A családdal este azért be volt tervezve egy kis ünneplés.

További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport