Foci: a fiatal nigériai sztár, Kelechi Iheanacho angliai botladozásai

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.01. 14:32
Címkék
Két éve még a Premier League egyik legnagyobb tehetségének tartották Kelechi Iheanachót. A nigériai csatár repülőrajtot vett a Manchester Cityben, a 2015-16-os évadban a legjobb gól/perc mutatóval rendelkezett az egész ligában. A még mindig csak 21 esztendős támadó a limitált játékpercek miatt nyáron Leicesterbe tette át a székhelyét. A gyengébb szezonkezdet után pedig ismét beindulni látszik.

Leiner Soma - utanpotlassport.huTündérmesébe illő karrierkezdettel büszkélkedhet Kelechi Iheanacho. A támadó Nigéria egyik déli államában, Imóban látta meg a napvilágot, és kezdett futballozni. Egészen 17 esztendős koráig Owerri városának akadémiáján képezték, mígnem eljött a kitörési lehetőség: az U17-es világbajnokság.Leiner Soma - utanpotlassport.huTündérmesébe illő karrierkezdettel büszkélkedhet Kelechi Iheanacho. A támadó Nigéria egyik déli államában, Imóban látta meg a napvilágot, és kezdett futballozni. Egészen 17 esztendős koráig Owerri városának akadémiáján képezték, mígnem eljött a kitörési lehetőség: az U17-es világbajnokság.

 

Balra a bronzlabdás, mexikói Iván Ochoa, jobbra pedig a torna legjobb játékosa, Kelechi Iheanacho Forrás: FIFA
Balra a bronzlabdás, mexikói Iván Ochoa, jobbra pedig a torna legjobb játékosa, Kelechi Iheanacho Forrás: FIFA

Balra a bronzlabdás, mexikói Iván Ochoa, jobbra pedig a torna legjobb játékosa, Kelechi Iheanacho • Forrás: FIFA

 

A„szupersasok” rendre jól szerepelnek a korosztályos viadalokon, és 2013-ban sem volt másképp. A sikerekből Iheanacho is kivette a részét: a Mexikó elleni, első csoportmeccsen négy góllal nyitott, majd a negyeddöntőben, illetve a fináléban is betalált. A zöldmezesek lehengerlő teljesítménnyel lettek világbajnokok, az ifjú Kelechi pedig a torna legjobb játékosának járó díjat vehette át.

Nem volt meglepő, hogy hamar megnőtt iránta az érdeklődés. Többek között az Arsenal, a Porto és a Sporting is szerződtette volna, de a fiatal center a Manchester City akadémiája mellett tette le a voksát. A döntés kifizetődő volt, mindkét félnek. Iheanacho ontotta a gólokat az utánpótláscsapatokban, noha sérülések is nehezítették a dolgát.

A felnőttegyüttes kapuját a 2015-16-os évad előtti felkészülési időszak nyitotta meg előtte. A barátságos meccseken többek közt a Roma, illetve a Stuttgart kapuját is bevette, és az impresszív teljesítmény nem kerülte el edzője, Manuel Pellegrini figyelmét. A szezon első Premier League-találkozóján leülhetett a kispadra, tizenkilenc nappal később pedig debütált a Watford elleni összecsapáson. Az első góljára sem kellett sokáig várni: szeptemberben a ráadás perceiben szerzett győztes találatot a Crystal Palace elleni bajnokin. Még a 19. születésnapja előtt.

 

Pep Guardiola nem számított a fiatal támadóra Forrás: Reuters
Pep Guardiola nem számított a fiatal támadóra Forrás: Reuters

Pep Guardiola nem számított a fiatal támadóra • Forrás: Reuters

 

Ugyan a csatárok bőséges kínálata miatt legtöbbször csereként számított rá a chilei mester, nem maradt adós a gólokkal. Az Aston Villa elleni FA-kupa találkozón mesterhármast szerzett, de a Spurst és a Southamptont is mattolta. A bajnokságban szerzett nyolc találata azt jelentette, hogy ő rendelkezett a szezon legjobb gól/perc mutatójával a ligában: átlagosan 94 percenként vette be az ellenfél kapuját.

Az előző évad is ígéretesen indult. Amanchesteri derbin kezdőként jutott szóhoz, góljával és asszisztjával oroszlánrészt vállalt a City sikeréből. Összességében azonban nem javult a helyzete, sőt Pep Guardiola a nyakára igazolta a brazil Gabriel Jesust. Ez megpecsételte a sorsát: csupán kilenc alkalommal került be a kezdőcsapatba, huszonegyszer pedig csereként számított rá a spanyol tréner.

A váltást tavaly nyáron a Leicester biztosította. A Rókák 25 millió fontos átigazolási díjjal jelezték, sokat várnak az afrikai csatártól, ám a konkurenciaharc itt is biztosított volt. A rutinos Jamie Vardy, Shinji Okazaki, illetve Islam Slimani mellett nem volt egyszerű dolga a friss érkezőnek, ősszel ez a teljesítményére is negatív hatással volt, hiszen mindössze a Ligakupában talált be, ott is csak egy alkalommal.

Az újév azonban új reményekkel, és talán a góllövő cipő újbóli megtalálásával kecsegtet. Ennek első jele Iheanacho remek produkciója az FA-kupában: az elmúlt két meccsen négy gólt szerzett, amivel belőtte a Leicestert a legjobb tizenhat közé.

Mondhatjuk, hogy visszatért, de 21 éves játékos esetében még inkább helytálló az, hogy el sem kezdte igazán.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik