Foci: Bielefeldben csak álmodnak az Európa-ligáról - Kiss Ágoston

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.26. 16:17
Címkék
A Puskás Akadémia újdonsült kapusával, az utánpótlás-válogatott Kiss Ágostonnal (19) egyebek mellett az átigazolásáról, fiatal posztriválisairól, valamint a nemzetközi kupaporondról is beszélgettünk.

Fiatal kapusokkal vág neki a következő NB I-es idénynek a Puskás Akadémia. A felcsúti klub kedden jelentette be, hogy a 32 éves Hegedüs Lajos távozik, és a helyét a szombathelyi nevelésű, az előző évadban a német másodosztályt megnyerő Arminia Bielefeld U19-es együttesének kapuját védő, 19 éves Kiss Ágoston veszi át.Hegedüs Lajos távozik, és a helyét a szombathelyi nevelésű, az előző évadban a német másodosztályt megnyerő Arminia Bielefeld U19-es együttesének kapuját védő, 19 éves Kiss Ágoston veszi át.

„Németországban lejárt az egyéves kölcsönszerződésem, így visszatértem a Haladáshoz, ahol szerencsére nem állítottak akadályt a távozásom elé. Nagyon megtisztelő, hogy az élvonal előző idényének harmadik legjobb csapata, a Puskás Akadémia rám gondolt, hogy csatlakozzak az együtteshez” – reagált az Utánpótlássport.hu megkeresésére a korosztályos válogatott kapus.

Kiss Ágoston (19) nem gondolkozott sokat a Puskás Akadémia ajánlatán Forrás: pfla.hu
Kiss Ágoston (19) nem gondolkozott sokat a Puskás Akadémia ajánlatán Forrás: pfla.hu

Kiss Ágoston (19) nem gondolkozott sokat a Puskás Akadémia ajánlatán  •  Forrás: pfla.hu

Érkezésével az az érdekes helyzet állt elő, hogy amennyiben nem lesz több személyi változás a kapusposzton, úgy a Puskás Akadémia a 22 éves Tóth Balázzsal, a 19 éves Kiss Ágostonnal és a 17 éves Auerbach Martinnal veti bele magát az új szezonba. Nemcsak NB I-es szinten, hanem Európa-szerte sem gyakori, hogy három ilyen fiatalra bízzák a bizalmi posztot.

„Összeültünk Hornyák Zsolttal – a Puskás Akadémia vezetőedzőjével (A szerk.) –, aki elmondta, hogy fair versenyhelyzetet szeretne kialakítani közöttünk, és azt gondolom, hogy ez rendben is van így. Versenyző típus vagyok, és ahogy észrevettem, a társaim is azok, szóval biztos vagyok benne, hogy egymást motiváljuk majd a minél jobb teljesítmény elérésére. Nüanszokon múlhat, ki lesz a kezdőkapus, tehát a pályán kívül is oda kell figyelnünk magunkra, gondolok itt a táplálkozásra, a pihenésre vagy a mentális felkészülésre.”

A kapusok közötti versengés tűzét pedig csak még jobban táplálja a szintén nemrég Felcsútra érkezett kapusedző, az újpesti ikon Balajcza Szabolcs személye.

„Intelligens és az a tipikus munkamániás edző – a szó jó értelmében véve –, aki hozzá tud tenni a versenyünkhöz. Meglátásom szerint ő is az újfajta vonalat képviseli a kapusedzők között, tehát rengeteg meccsszituációs gyakorlatot végzünk, próbálunk minél több játékhelyzetet lemodellezni, hogy a mérkőzéseken ne érjenek minket meglepetések. Azt hiszem, az edzésmódszere remekül illik ehhez a fiatal kapuscsapathoz” – fejti ki véleményét Kiss Ágoston.

Tekintve, hogy májusban még azt nyilatkozta honlapunknak, hogy szívesen maradna külföldön, azon belül akár Németországban is, adódik a kérdés, mivel győzte meg mégis a felcsúti klub ajánlata?

„Ha viccesen akarnék fogalmazni, azt is mondhatnám, hogy a Bielefeld csak álmodik az Európa-ligás szereplésről. Természetesen nagyon vonzó, hogy esetleg a nemzetközi porondon is próbára tehetem magam, és ugye az NB I-ben sem léptem még pályára, azt is meg szeretném tapasztalni. Tudom, hova igazoltam, mert Németországból is követtem az NB I-et és a Puskás Akadémiát, így nem nehéz arcot csatolnom a csapattársaim nevéhez. Úgy érzem, ez felgyorsítja a beilleszkedést. Az a fő célom, hogy a fiúk minél előbb elfogadjanak, megismerjenek, hogy mire is számíthatnak tőlem. Nagyon sokat tanultam az előző évben Németországban, taktikailag és játékfelfogásban egyaránt. Ezeket a tapasztalatokat pedig az NB I-ben is kamatoztatni tudom majd, ebben biztos vagyok.”

Ha úgy adódik, a góllövéstől sem riadna vissza? Mint ismert, „elődje” a DVTK elleni bajnoki 90. percében fejesgóllal mentette 2–2-es döntetlenre az összecsapást.

„Persze, egykoron én is csatár voltam, kint játszottam a mezőnyben. Ha az edző azt mondja, hogy menjek előre gólt fejelni, mindent megpróbálok majd, de nyilván, első sorban nekem az ellenfél támadásait kell megállítanom, ezért hoztak ide.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik