Fallabda: mindkét csapatunk helytállt a korosztályos Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.13. 20:12
Címkék
Magyarország mindkét korosztályban teljesítette az előzetesen elvártakat az U15-ös és U17-es fallabda csapat Európa-bajnokságon. Az idősebbek nyolcadik, a fiatalabbak tizenötödik helyen végeztek Eindhovenben. Farkas János szövetségi kapitány szerint ez a maximum, amit ki lehetett hozni a csapatokból.

squ
squ

Mindkét korosztály teljesítette az elvártakat az Eb-n • Forrás: squash.hu

squ
squ

Mindkét korosztály teljesítette az elvártakat az Eb-n  •  Forrás: squash.hu

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Magyarország az eindhoveni U15-ös és U17-es fallabda csapat Európa-bajnokság mindkét korosztályában érdekelt volt. Előzetesen az idősebbektől várt jobb eredményt a szakvezetés, náluk a legjobb nyolcba kerülést tűzte ki célul. Ennek megfelelően jól kezdett, és csoportja második helyén végzett a verseny kilencedik helyén kiemelt U17-es együttes. Csak a későbbi győztes angol válogatott bizonyult jobbnak a magyaroknál, az orosz, walesi és izraeli kihívókat egyaránt legyőzte a Chukwu Hannah, Harmath Eszter, Takács Benedek, Nagy Simon, Simon Dániel összetételű alakulat. Ezzel eldőlt, hogy a minimális célkitűzést teljesítették a fiatalok, hiszen az 1-8. helyért folytatta a csapat. Ott rögtön a második kiemelt csehek következtek.

„Hannah magabiztosan hozta a leánypályát, de a két fiú vereséget szenvedett. Nagy Simon közel egy órás meccsen 3:1-re kapott ki ellenfelétől. Nagyon közel álltunk a bravúrhoz, hiszen ha nyerünk, a négy közé kerülünk. Utólag nem bánt a dolog, mert nem mi voltunk az esélyesek” – mondta Farkas János szövetségi kapitány.

A 5-8. helyért Németországgal találkozott a csapat, Hannah itt is simán nyert, a fiúknak viszont most sem sikerült. A magyarok fáradtabbnak tűntek a németeknél, de a vereség azért is bántó, mert egyrészt az ellenfél papíron szerényebb játékerőt képviselt, másrészt Takács Benedek korábbi versenyeken már legyőzte ellenfelét. Most nem. Az utolsó helyosztón Spanyolország ellen több sérüléssel küzdött a gárda, 3:0-ra kikapott, és végül a nyolcadik helyen zárta az Eb-t.

Már megint a szemüveg
Az U19-es prágai Eb-n Kamocsai Bendegúznak gyűlt meg a baja szemüvegével: egyik szünetben eltörte és mire megérkezett a csere, már időtúllépés miatt leléptette a bíró. Most a spanyolok ellen Simon Dánielnek akadt gondja a kellékkel. Egy olyan speciális szemüvegben játszik, aminek lencséje műanyagból készült. Igazán védőszemüvegnek mégsem mondható, ugyanis nem hajlik ívesen a fül felé, oldalról nem védi a szemet. Ez eddig egyetlen nemzetközi versenyen sem okozott problémát a versenyigazgatásnak – egészen eddig. 2:1-es magyar vezetésnél észrevették a „turpisságot”, és addig nem mehetett tovább a mérkőzés, amíg Dániel egy maszkot nem húzott a szemüvege fölé. Ezt megtette és kikapott 3:2-re.

sq1
sq1

Az U17-esek számára a Wales elleni siker jelentette a legjobb nyolcba kerülést  •  Forrás: squash.hu

Az U15-ösöknél más volt a helyzet, a fiatal csapat elsősorban tapasztalatszerzés céljából vett részt a versenyen, persze egy-két győzelemben is reménykedett. A csoportban ez Belgium ellen sikerült is, így a 9-16. helyért küzdhetett tovább a válogatott, s végül Finnországot legyőzve a tizenötödik helyen végzett. Annak tükrében, hogy Varga Lorena és Komlódi Regő 13, Sáli Barnabás 12 és Juhász Nóra még csak 11 éves, ez igazán tisztes helytállásnak tudható be.

„Még két évig együtt lesz ez a csapat” – értékelt a kapitány. „Reményeink szerint őket is el tudjuk juttatni a legjobb nyolc közé. A két korosztály Eb-je után azt mondhatom, abszolút a középmezőnyhöz tartozunk földrészünkön. Egy tízmilliós országban, ahol nincs túl sok profi szintű, versenyengedéllyel rendelkező utánpótláskorú fallabdázó, ez a legtöbb, amit ki lehet hozni egy kontinensbajnokságból.”

Farkas János azt is megemlítette, ismét akadtak kiemelkedő teljesítmények a tornán. Chukwu Hannah végig remekül játszott, csak egyszer talált legyőzőre, és 15 éves létére a nem sokkal korábbi U19-es egyéni Eb-n is a 64-es mezőny 11. helyen végzett. Az edző bízik benne, hogy két-három éven belül, Farkas Balázsutánismét lesz magyar dobogós az U19-es Eb-n.

Hannah és az elképesztő női meccs
Az egész Eb egyik legérdekesebb mérkőzését játszotta Chukwu Hannah és az angol Torrie Malik. Bár már a fiúk vereségei után nem volt tétje a meccsnek, az első két szettet elképesztően simán nyerte Malik (11:5, 11:0). A második játszmában Hannah egy kisebb ütközés után meghúzódott, így odaadta a szettet ellenfelének, hogy ápolni lehessen. A kezelés nagyszerűen sikerült, ugyanis a következő két játszmában ő mosta le kihívóját a pályáról (11:6, 11:2). Jött a döntő szett, ahol egy ütés kivezetésénél ezúttal Hannah találta el az angol lányt. Újabb ápolás következett, majd egy rendkívül izgalmas végjáték, 12:10-es szigetországi sikerrel. „Elképesztő meccs volt, de tipikus női. Hol az egyik fél volt koncentráltabb, hol a másik. Kíváncsi lettem volna, hogyan alakul, ha tétje is van az összecsapásnak – emlékezett vissza a kapitány.

Az U15-ösök között szereplő Sáli Barnabás is nagyszerűen helytállt, hét mérkőzéséből csupán kettőt veszített el az idősebbek között, ami biztató a jövőre nézve. A szövetségi kapitány összességében elégedett a szerepléssel, az elvárásokat teljesítették a csapatok, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy a sikeresebb folytatáshoz még több és még keményebb munkára van szükség.

U17-ES FALLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSAPATVERSENY, EINDHOVEN
Végeredmény

1. Anglia. 2. Franciaország. 3. Belgium. 4. Csehország. 5. Németország. 6. Svájc. 7. Spanyolország. 8. Magyarország
U15-ES FALLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSAPATVERSENY, EINDHOVEN
Végeredmény

1. Anglia. 2. Írország. 3. Hollandia. 4. Wales. 5. Skócia. 6. Franciaország. 7. Spanyolország. 8. Csehország …15. Magyarország

További korosztályos hírek SQUASHBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik