Fallabda: meglepetésre készül válogatottunk az U19-es Eb-n

Vágólapra másolva!
2019.04.12. 18:59
Címkék
Hat versenyzővel érkezik a magyar fallabda-válogatott Prágába, ahol holnap elkezdődnek az egyéni küzdelmek az U19-es Európa-bajnokságon. Farkas János szövetségi kapitánnyal akkor beszélgetett munkatársunk, amikor Brnónál járt a küldöttség.

sportagvalaszto hannah
sportagvalaszto hannah

Chukwu Hannah az egyetlen magyar résztvevője a lányok egyéni versenyének • Forrás: sportagvalaszto.hu

sportagvalaszto hannah
sportagvalaszto hannah

Chukwu Hannah az egyetlen magyar résztvevője a lányok egyéni versenyének  •  Forrás: sportagvalaszto.hu

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu „Innen három óra” – mondta a Prága felé autózóFarkas János, amikor utolértük. Hangján nem érződött sem a fáradtság, hogy már kényelmetlennek tartaná az utazást, és tetemesnek vélné a hátralévő távot, sem pedig a lelkesedés, hogy már csak röpke száznyolcvan perc és megérkezik az Eb helyszínére. Egyszerűen csak úton van. Jó úton. Akárcsak az U19-es válogatott. A tavalyi lengyelországi korosztályos kontinensviadalon három fővel vett részt hazánk. Most megdupláztuk a létszámot. Akkor a Dévald-testvérek és a most is kerettag Kamocsai Bendegúz lépett pályára, közülük a legeredményesebben Dévald Tamás szerepelt, 19. lett. Most előkelőbb helyezésekben bízhatunk. Miután Nagy Sára tavaly megsérült a verseny előtt, nem volt magyar lány sem, sőt magyar csapat sem. Most minden van. Remény is a jó szereplésre.

Az Európa-bajnokság első három napján az egyéni versenyeket rendezik, majd egy pihenőnap után jönnek a csapatok. A fiúknál Kamocsai Bendegúz, Takács Benedek és Szebeni Péter, a lányoknál Chukwu Hannah, csapatban Chukwu Hannah, Harmath Eszter, Kamocsai Bendegúz, Szebeni Péter és Rózsa Barnabás képviseli Magyarországot.

„A sorsolásokat megkaptuk, elvárásainkat megfogalmaztuk – árulta el a kapitány egy nappal az Eb előtt. – Bendegúznak két kört is illene mennie. Osztrák ellenféllel kezd, de komolyabb kihívóra majd csak a 16 között akadhat. Az ágrajz szerint ekkor találkozhat a hazaiak kiváló, első helyen kiemelt játékosával, az U19-es világranglistán legjobb európaiként a harmadik helyen álló Viktor Byrtusszal. Ha játszana vele egy jó mérkőzést, annak örülnénk, de a meglepetés is benne lehet a meccsben. Csak addig magabiztosan el kell jutnia. Benedek és a 16 éves Péter még újoncoknak számítanak, ők a Dévald-fivérek visszalépése miatt kerültek a válogatottba. Tőlük csakugyan bravúr kell. Ha a második körbe jutnának, szoros meccseket játszanának, már elégedett lennék. Talán egyetlen hölgyversenyzőnk, Hannah a legalkalmasabb a bravúrra, esélyes a nyolcba kerülésre, ott pedig már bármi előfordulhat.”

A magyar csapat erősnek számít a jelenlegi mezőnyben, bárAnglia, Franciaország és Írország biztosan erősebbek a mieinknél. A többi ország ellen egyenlő esélyekkel indul válogatottunk, és szerencsés sorsolás esetén a legjobb nyolcban végezhet. A játékosokat tovább tüzelheti, hogy felnőttválogatottunk feljutott a divízió I-be, így a legjobbak között szerepelhet a májusban sorra kerülő birminghami Európa-bajnokságon. A fiatalok így, ha egy-két éven belül átlépik a felnőttválogatott küszöbét, rögtön a sportág nagyágyúival találják magukat szemben. Persze, ehhez az is kell, hogy a „nagyok” kivívják a bennmaradást. Kamocsai Bendegúznak azonban a feljutásban is van már tapasztalata. Tavaly tagja volt annak a csapatnak, amelyik kiharcolta a divízió I-et, ám egy hosszan tartó sérülés meggátolta, hogy idén is bekerüljön a felnőtt keretbe. A fiú jelenlegi egészségi állapotával kapcsolatos kérdésre Farkas János megnyugtató választ adott.

„Kopogjuk le, de úgy néz ki, hogy tökéletesen egészséges – nyilatkozta az edző. – Három hónapja teljes értékű edzésmunkát végez, a legutóbbi hazai versenyen is dobogóra állhatott, ráadásul alaposan megszorongatta a felnőttválogatott alapembereit. Nagyon örülnék, ha összekerülne az említett cseh fiúval, és izgalmas meccset tudna játszani.”

További korosztályos hírek SQUASHBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik