evezős szövetség

Az Eb-győztes fiúk  •  Forrás: MESZ/Facebook

Szabó Bence és Furkó Kálmán nagyon szerette volna megnyerni az U23-as korosztály férfi könnyűsúlyú kettesek döntőjét a janninai Európa-bajnokságon, ez azonban nem ígérkezett könnyű feladatnak, mert az idei sarasotai korosztályos világbajnokságon bronzérmes párost megelőző olasz és német duó is rajthoz állt.

Idézzük is fel a júliusi eseményeket!
A győri Szabó Bence és a szolnoki Furkó Kálmán rég látott magyar sikert ért el a Floridában lebonyolított korosztályos világbajnokságon. A könnyűsúlyú kettesek döntőjében volt magyar érdekeltség. A páros a táv legnagyobb részében a negyedik helyen haladt, de remek hajrával folyamatosan jött fel az éremszerző pozíciók felé az utolsó háromszáz méteren, végül az ausztrálokat megelőzve, csupán kilenc századmásodperccel maradt le az ezüstéremről. Így a mieink az olasz és német egység mögött, harmadikként értek célba, amivel történelmi eredményt értek el, hiszen magyar evezősök tíz éve, a Simon, Juhász páros 2009-ben szerzett ezüstje óta nem nyertek érmet U23-as vb-n.

A kettős a mostani, görögországi Eb-n a szombati pályaosztó futamon is remek formában versenyzett, a vasárnapi döntőben pedig féltávig engedte az olaszoknak, hogy vezessenek, majd élre álltak, és megszerezték az Európa-bajnoki címet.

Az edző, Molnár Dezső Fotók: MESZ/Facebook

Az edző, Molnár Dezső  •  Fotók: MESZ/Facebook

Az edzőjük, Molnár Dezső értékelt honlapunknak:
„Nem titkolt szándékunk volt, hogy megnyerjük az Eb-t, de az nyilván az ellenfelektől is függ. Gyakorlatilag az látszott, hogy az országok közti erőviszonyok nem változtak nagyban a világbajnokság óta. Sarasotában az olaszok nyertek, a németek lettek a másodikok, mi pedig a bronzérmesek, most magyar, olasz, német lett a sorrend. Erre készültünk, idáig próbáltuk a formánkat fenntartani. A két korosztályos világverseny között negyedikek lettünk a felnőtt-vb-n, tehát elég mozgalmas és húzós volt az elmúlt másfél hónapunk. A görögországi döntőben két egyforma ezer métert kértem a fiúktól. Ha még erősebben kezdtek volna az ellenfelek, és nem tudunk hozzájuk képest egy hosszon belül maradni, akkor nehezebb lett volna, de ez nem történt meg. A saját tempónkban haladtunk, és a végén a vezetésünket már csak meg kellett őriznünk. Nagyon örülnek a fiúk a győzelemnek, és talán annak is egy kicsit, hogy vége a fárasztó szezonnak. Hosszú volt a felkészülési időszakunk, de a fő versenyeinken túlvagyunk. A döntő után gratuláltam nekik, és csak annyit mondtam: megcsináltuk!”

A magyarok hét egységgel képviseltették magukat Görögországban, mindegyik a döntőbe jutott, és női kétpárban a Preil Vivien, Gadányi Zoltána duó is érmet szerzett – bronzot.

További korosztályos híreink EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport