Darts: két magyar érem az ifjúsági soft Európa-bajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.19. 15:08
Címkék
Két dobogós helyezéssel zártak a magyar dartsozók az olaszországi ifjúsági soft Európa-bajnokságon. A fiúk hatvannégy fős mezőnyében a 17 éves Lakatos Gergely az első, míg a leányok harminckettes versenyében a 17 éves Czipó Vivien a harmadik helyet szerezte meg.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Lezajlott az ifjúsági dartsozók soft Európa-bajnoksága az olaszországi Caorléban. A kontinensviadalon Kövesdi Andrea magyar szövetségi kapitány javaslatára a fiúk közül Honti Márk, Katona Bence, Takács Dániel és Lakatos Gergely, míg a leányok közül az ötszörös Európa-bajnok Czipó Viven vett részt.Sztrik Martinutanpotlassport.hu Lezajlott az ifjúsági dartsozók soft Európa-bajnoksága az olaszországi Caorléban. A kontinensviadalon Kövesdi Andrea magyar szövetségi kapitány javaslatára a fiúk közül Honti Márk, Katona Bence, Takács Dániel és Lakatos Gergely, míg a leányok közül az ötszörös Európa-bajnok Czipó Viven vett részt.

A csapatversenyeket rendezték először számos nagy játékerőt képviselő ország részvételével. Csak, hogy közülük néhányat említsünk: Németország, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Törökország és Csehország. A magyar csapatban a Prince of Darts játékosa Honti Márk, a Sport DC két fiatalja Takács Dániel és Katona Bence, valamint a Smile DC-ben játszó Lakatos Gergely kapott helyet. A gárda előbb a főágon szenvedett 9‒7-es vereséget a később diadalmaskodó csehek ellen, majd a vigaszágon a törökök jelentették a végállomást, akik szintén 9‒7-re múlták felül Lakatos Gergelyéket. Végül a magyar fiatalok az ötödik helyen végeztek. Érdekesség, hogy az aranyérmes cseh csapattal a török alakulat játszotta a döntőt.

A 17 éves Lakatos Gergely és Czipó Vivien
A 17 éves Lakatos Gergely és Czipó Vivien

A 17 éves Lakatos Gergely és Czipó Vivien

Az egyéni versenyben Katona Bence és Lakatos Gergely jutott a legtovább a hatvannégy fős mezőnyben. Bence az ötödik helyen fejezte be a viadalt, Lakatos Gergely pedig szenzációs teljesítménnyel a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Érdemeit növeli, hogy az egész Eb alatt mindössze egyetlen leget bukott. Az újdonsült ifjúsági Európa-bajnok teljesítményét a magyar felnőtt és az utánpótlás steel dartsválogatott szövetségi kapitánya Ziegenhám Medárd értékelte.

„Geri végig nagyon magabiztosan játszott, holott mindössze egy éve űzi csak komolyabban ezt a sportágat. Sejtettük, hogy szép eredményt fog elérni, hiszen tavaly októberben részt vett a huszonhárom évesek PDC kvalifikációs versenyén is, amely egyben selejtezője volt a hatvannégy fős utánpótlás-világbajnokságnak. A döntőt éppen Czipó Vivien ellen vívta, amit öt-négyre megnyert, így ő jutott ki a viadalra. Ezen kívül már magyar bajnoki döntőt is játszott a felnőttek között, úgyhogy egyáltalán nem meglepetés, hogy ilyen jól szerepelt. Nagyszerű felkészülési időszak áll mögötte, köszönhetően az edzőjének, Tar Bélának is.”

A leányok harminckét fős versenyében egyedüli magyar indulóként a címvédő Czipó Viven a harmadik helyet szerezte meg. Számára a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy a felnőttek között is helyt kellett állnia, hiszen együtt rendezték a két korosztály megméretését.

„Vivinek rányomta a bélyegét az ifjúsági versenyre az, hogy a felnőttek között a negyeddöntőbe kerülésért nyert állásból kapott ki. Vezetett három-nullra, de ellenfele megfordította a mérkőzést négy-háromra, nem csoda, hogy megviselték a történtek. Ha jó lelkiállapotban lett volna ‒ úgy gondolom ‒, megvédte volna Európa-bajnoki címét, és visszavághatott volna a döntőben annak a török lánynak, aki végül nyert, és akitől tavaly a steel Eb fináléjában kapott ki”‒ mondja Ziegenhám Medárd, aki beszélt még a kontinensviadal színvonaláról, a magyar versenyzők eredményeiről és a további megméretésekről is.

„Meglepetésre nagyon magas volt a verseny színvonala. Persze még messze elmarad a steel Európa-bajnokságétól, hiszen itt nem voltak jelen olyan „dartshatalmak”, mint Anglia, Hollandia, Skócia és Írország. A válogatott keretét Kövesdi Andrea szövetségi kapitány állította össze, szerintem kiválóan. Sajnos, pénzügyi okok miatt nem tudtunk több versenyzőt nevezni, holott Törökország például negyven fővel érkezett Olaszországba. Kicsit hiányérzetem van, mert voltak olyan országok, amelyek váratlanul jobban teljesítettek nálunk. Ugyanakkornagyon jó eredmény az ötödik hely a csapatviadalban. A játékosok kihozták magukból. Július tizenegyedikén utazunk Ankarába, ahol a steel Európa-bajnokságot rendezik, és amelynek hasonló nagy célokkal vágunk neki. A felkészülés már elkezdődött; hétvégén egy bécsi versenyen veszünk részt, aztán következnek a finomítások a kontinensviadalra.”

További korosztályos híreink DARTSBAN a sportági aloldalunkon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik