Komolyan beindult a magyar éremgyár az izsevszki U23-as cselgáncs Európa-bajnokság második versenynapján. A javarészt juniorokból álló válogatott brillírozott: a mindössze 18 éves Özbas Szofi (63 kg) − ahogyan azt tőle már megszokhattuk − végigsuhant az egész mezőnyön.

Özbas Szofi U23-as Európa-bajnok lett! Forrás: IJF

Özbas Szofi U23-as Európa-bajnok lett!  •  Forrás: IJF

Egy év, négy aranyérem a világversenyeken − ez a Ceglédi VSE dzsúdósának a mérlege. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpia után elsőéves juniorként a korosztályos Európa- és világbajnokságot egyaránt megnyerte, de úgy fest, ez sem volt elég neki.

Oroszországban az első párharcot a német Agatha Schmidt ellen nyerte ipponnal, 3:15 perc alatt. Jöhetett az elődöntő, vele együtt az idei Ázsia Open ezüstérmese, az orosz Anasztaszija Koljadenkova, aki 1:15 percig bírta a tatamin, érkezett az újabb ippon Szofitól.  A fináléban a szerb Anja Obradovics vághatott volna vissza a marrákesi junior-vb-döntőben elszenvedett vereségéért, ám ez nem sikerült: 2:38 perc alatt ipponnal nyert a magyar lány!

Tóth Benedeknek nehéz volt a dolga a 81 kilogrammosok között. Kadétvilágbajnoki bronzérmesünk először a moldovai Marijan Catalinnal mérte össze tudását, s aratott diadalt egy wazari értékű akcióval. Következett a szintén kadétvilágbajnoki harmadik török, Muhammet Koc, akit Benedek ipponnal vert. Az elődöntőben a jóval rutinosabb, junior-világbajnoki második orosz, Turpal Tyepkajev volt a rivális, aki wazarival győzte le a magyar fiút.

A vigaszág győztese az azeri Haszil Dzsafarov lett. A bronzcsata kiélezett párharcot hozott, ám a végén Tóth került ki győztesen, wazarijával a dobogó harmadik fokára segítette magát.

Rajkai Róbert (81 kg) a lengyel Sebastian Marcinkiewictől, Katzenmajer Kíra pedig a holland Larissa van Krveltől kapott ki, nekik idő előtt véget ért az Eb.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport