Cselgáncs: hét éve nem látott siker a vantaai junior Eb-n

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.16. 15:21
Címkék
A junior cselgáncsválogatott kiválóan szerepelt a vantaai Európa-bajnokságon, hiszen összesen egy-egy arany- és két bronzérmet szereztek a sportolók. Legutóbb 2012-ben volt példa arra, hogy a magyarok négy medált gyűjtsenek a junior kontinenstornán.

Hét évvel ezelőtt, 2012-ben volt legutóbb példa arra, hogy a junior cselgáncsválogatott négy éremmel tért haza az Európa-bajnokságról. Ha ezt vesszük alapul, akkor bátran állíthatjuk, fiataljaink kiválóan teljesítettek a vasárnap véget ért vantaai kontinenstornán, amelyen egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet szereztek.

Özbas Szofi (balról a második) a junior Európa-bajnokság dobogóján Forrás: eju.net
Özbas Szofi (balról a második) a junior Európa-bajnokság dobogóján Forrás: eju.net

Özbas Szofi (balról a második) a junior Európa-bajnokság dobogóján  •  Forrás: eju.net

A legnagyobb meglepetést ifjúsági olimpiai- és Európa-bajnokunk, Özbas Szofi (63 kg) szerezte pénteken, ugyanis első éves juniorként állt a dobogó legfelső fokára Finnországban.Pedig nem indult jól a szezonja. Három Európa−kupa-versenyen vett részt, és csupán egyszer volt érmes (harmadik lett).

„Elképesztő volt, amit művelt. Összeszedte magát, tökéletesen koncentrált. Sejtettem, hogy jó formában lesz, hiszen már a felkészülési időszak alatt is rendkívül motivált volt, ám erre nem gondoltam volna. Vantaaban megjárta a poklot és egyben a mennyországot. A második meccse volt a legszenvedősebb: dobáshátrányból fordított a lengyel ifi vb-ezüstérmesNatalia Kropskával szemben. Addig űzte, hajtotta, amíg háromszor megintették a lányt, így nyert, a sírból hozta vissza a párharcot. Azután viszont, mondhatni, sima dolga volt. No, nem azért, mert könnyű ellenfelekkel találkozott, hanem mert tökéletesen dzsúdózott”− emlékezett vissza Radics Attila, a lányok vezetőedzője.

Radics arra is kitért, hogy örült volna, ha legalább még egy pontszerző helyet összehoznak a hölgyek, de a bravúrgyőzelmek elmaradtak. A mester összességében azért elégedett, hiszen az utazás előtt úgy fogalmazott, a tapasztalatszerzés a lányok legfőbb feladata, tudván, hogy nagyon fiatalok még ebbe a korcsoportba.

A fiúk vezetőedzője, Horváth László optimistábban nyilatkozott az Eb-t megelőző napokban:egy-egy érmet és pontszerző helyet remélt, ugyanakkor hangsúlyozta, nem lenne meglepő, ha ennek akár a dupláját érnék el a srácok.A szakember nem lőtt nagyon mellé, mivel Gőz Roland (90 kg) ezüst-, az ifjúsági olimpiai bajnoki harmadik Vég Zsombor (100 kg) és a kétszeres ifi Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+100 kg) bronzérmet nyert a zárónapon.

„Az első két nap nagy csalódás volt, többet vártam a fiúktól. Emiatt sokkal jobban kellett motiválni a szombaton tatamira lépőket. Szerencsére ez jól sikerült, mindhárom dzsúdós brillírozott. Akár még az is benne volt a pakliban, hogy három aranyat szerezzenek. Roland huszonkét másodperccel a vége előtt még vezetett, ott fogyott el kicsit a koncentrációja, emiatt kapott ki a döntőben. Richárd nem akárkivel mérte össze a tudását a négy között:a grúzok kétszeres felnőtt GP-győztes, junior Európa- és világbajnok versenyzőjével,Gela Zalisvilivel. Igaz, hátrányban volt, de negyven másodperccel a gongszó előtt hatalmas hajrát indított, ha picit előbb ugrik neki ilyen elánnal, úgy ő nyert volna, ebben biztos vagyok. Ami Zsombort illeti: taktikailag veszítette el az elődöntőt, vezetett, de beleszaladt egy ipponnba”− összegzett Horváth.

A junior dzsúdósoknak nincs megállás, gőzerővel készülnek a marokkói korosztályos világbajnokságra, amelyet október 16-tól rendeznek.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik