Csapatsportok: teher-e a tehetség?

Vágólapra másolva!
2020.02.20. 10:30
Címkék
Lehet-e teher a kiemelkedő tehetség? Olyan utánpótláskorú, csapatjátékokat űző sportolókkal eredtünk e kérdés nyomába, akiket a legnagyobb ígéretek között tartanak számon. Hogyan dolgozzák fel az elvárásokat, s nem nyomasztó-e, ha sokszor még kortársaik is tőlük várják a megoldást?

Rendkívüli tehetség. Ahogy az angolok mondják, the next big thing, azaz a következő nagy dolog. Számtalan sportolóra mondták már ezt, s volt, ki befutotta a jósolt fényes karriert, ki nem – hogy csak a labdarúgás példáját vegyük, Lionel Messi és Freddy Adu karrierje finoman fogalmazva sem egy irányba tartott. Csapatjátékok kiemelkedő képességűnek tartott hazai képviselőihez „kopogtattunk be”, hogy megtudjuk: teher-e a felfokozott várakozás?Lionel Messi és Freddy Adu karrierje finoman fogalmazva sem egy irányba tartott. Csapatjátékok kiemelkedő képességűnek tartott hazai képviselőihez „kopogtattunk be”, hogy megtudjuk: teher-e a felfokozott várakozás?

A SZURKOLÓK IS ERŐT ADNAK

A labdarúgásban a sportág népszerűsége okán nagy nyomás nehezedik a játékosokra a közvélemény felől, s miután a magyar futball nem bővelkedik a kiemelkedő tehetségekben, egy-egy külföldre kerülő reménységtől különösen sokat várnak a szurkolók, a szakma – illetve ezért a sajtó is kiemelten foglalkozik velük. A Red Bull Salzburg 19 éves válogatott játékosát, Szoboszlai Dominikot azonban mindez nem zavarja.

„Nagyon sokat dolgoztam és dolgozom a mai napig azért, hogy folyamatosan fejlődjek. Ha ez a munka tetszik az embereknek, az engem is boldoggá tesz. A szurkolók elvárása hozzátartozik a futballhoz, nem nyomásként elem ezt meg” – mondta a középpályás.

Dzsudzsák Balázs átigazolási históriái óta azt is tudjuk, a magyar drukkereket különösen érzékenyen tudja érinteni, amikor a sokra tartott tehetség nem azt az utat járja be, amit a szurkolók elképzeltek (óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában, amikor a szélső a PSV-ből nem valamelyik európai topligába, hanem Oroszországba igazolt). Szoboszlai azonban ezen a téren is igyekszik kizárni a külvilágot, persze számára is fontosak a szurkolóktól kapott biztató üzenetek.

„Ami az átigazolási pletykákat illeti, abszolút nem foglalkozom velük, hiszen minden információm megvan, így a saját sorsomról szerencsére nem a médiából kell értesülnöm – fogalmazott Szoboszlai. – A szurkolói levelek nagyon jólesnek, rengeteg ember biztosít a támogatásáról, ez sok erőt ad.”

Vigvári Vince eddig a reflektorfény pozitív oldalát tapasztalta meg FOTÓ: VARGA JENNIFER/UVSE
Vigvári Vince eddig a reflektorfény pozitív oldalát tapasztalta meg FOTÓ: VARGA JENNIFER/UVSE

Vigvári Vince eddig a reflektorfény pozitív oldalát tapasztalta meg FOTÓ: VARGA JENNIFER/UVSE

REÁLISAN AKAR LÁTNI

A 16 éves Vigvári Vince tavaly az ifjúsági bajnoki cím megnyerése után tagja volt az Eb-bronzérmes U17-es vízilabda-válogatottnak, majd az U20-as világbajnokságon a magyar csapat legfiatalabbjaként négy évvel idősebbek között bizonyított. Pályafutása kezdetétől játszik magasabb korosztályokban, nemrégiben az UVSE felnőttegyüttesében is bemutatkozott – első bajnoki gólját a világ- és Európa-bajnok Nagy Viktornak lőtte. A korát meghazudtoló képességekkel rendelkező pólóst a szakemberek egyértelműen a jövő emberének tartják, egyesek már az olimpiai bajnok, a világ legjobb játékosának is megválasztott Varga Déneshez hasonlítják.

„Természetesen jólesik, hogy sokan beszélnek rólam elismerően, azonban valószínűleg olyan is akad, aki nem jósol nekem fényes jövőt. Én csak igyekszem reálisan látni a helyzetemet. Úgy gondolom, tisztában vagyok a képességeimmel, és helyükön tudom kezelni a nagy szavakat. Tehernek semmiképpen nem mondanám a reflektorfényt – legalábbis eddig csak a pozitív oldalát tapasztaltam meg. Az viszont biztos, ha nem lennék kikiáltva ekkora tehetségnek, akkor is ugyanilyen motiváltan és erőbedobással dolgoznék. Távol áll tőlem, hogy elszálljak magamtól. Élvezem ezt a szituációt, remek dolog ígéretes vízilabdázónak lenni, azon vagyok, hogy az elkövetkezendő húsz évben is sikeres maradjak.”

VEZÉRSZEREPRE KÉSZEN

Németh Anett mentalitására nagy hatást gyakoroltak amerikai tapasztalatai FORRÁS: NÉMETH ANETT/FACEBOOK
Németh Anett mentalitására nagy hatást gyakoroltak amerikai tapasztalatai FORRÁS: NÉMETH ANETT/FACEBOOK

Németh Anett mentalitására nagy hatást gyakoroltak amerikai tapasztalatai FORRÁS: NÉMETH ANETT/FACEBOOK

A mögöttünk hagyott év legjobb felnőtt női röplabdázójának választott Németh Anett is olyasvalaki, akitől sokat várnak a sportág szerelmesei. A mindennapokban az amerikai Coastal Carolina Volleyball egyetemi csapatában légióskodó 20 éves ütőjátékos már pályafutása első felnőtt Európa-bajnokságán a válogatott egyik legjobbjaként tündökölt – miközben az együttesből két meghatározó, rutinos „róka”, Bokorné Liliom Rita és Sándor Renáta is visszavonult –, az ezzel járó következményeket pedig egyáltalán nem tehernek fogja fel.

„Nem félek attól, hogy sokat várnak el tőlem az emberek, inkább örülök neki, mindig készen állok az új kihívásokra. Sokat tanultam Amerikában, a mentalitásomon érzem talán a legnagyobb, pozitív irányú változást. Rájöttem, hogy a röplabda nem vérre megy, ez is csak játék, amelybe természetesen rengeteg energiát kell feccölni, mert különben elkerülnek a sikerek. A tengerentúlon jelentős a konkurenciaharc, azonban mégsem válnak görcsössé a játékosok. Azt látod mindenkin, hogy élvezi, amit csinál, és szerintem ez az egyetlen módja annak, hogy valaki kezelni tudja a nyomást. Ami engem illet, köszönöm, jól vagyok, önbizalommal telve lépek a pályára, és motivál, ha vezérszerepet osztanak rám.”

Kácsor Gréta áll bármilyen kihívás elébe FOTÓ: MURA LÁSZLÓ/UTANPOTLASSPORT.HU
Kácsor Gréta áll bármilyen kihívás elébe FOTÓ: MURA LÁSZLÓ/UTANPOTLASSPORT.HU

Kácsor Gréta áll bármilyen kihívás elébe FOTÓ: MURA LÁSZLÓ/UTANPOTLASSPORT.HU

NEM IZGULJA TÚL

Megválasztották korábban az év ifjúsági korú kézilabdázójának, és ő az egyetlen magyar játékos, aki már junior világ- és Európa-bajnoki címet is ünnepelhetett 2018-ban, illetve tavaly. Emellett a Vác balátlövőjeként vezeti az NB I-es góllövőlistát, azaz kétség sem férhet hozzá: Kácsor Gréta a magyar női kézilabda egyik legnagyobb ígérete.

Ennek újabb bizonyítéka, hogy ő az egyetlen utánpótláskorú, aki bekerült a felnőttválogatott márciusi olimpiai selejtezőre készülő keretébe. Őt azonban nem nyomasztja, hogy hosszú évek óta ő az egyik, akitől sokan a „megváltást” várják.

„A szó jó értelmében laza játékosnak tartom magamat, nem vagyok az a túlizgulós típus – kezdi a 19 éves játékos. – Persze, időnként átszalad az ember fején, hogy milyen lehetőségek előtt áll éppen, ez előfordult a juniorvébét megelőzően és most is, de ilyenkor nem keletkezik bennem félelem, hanem még motiváltabb leszek. Szóval bármilyen kihívás talál meg, én állok elébe!”

NEM LEHETETT ELSZÁLLNI

Vértes Nátánnak korábbi edzője, Kercsó Árpád esélyt sem adott arra, hogy korán elszálljon FOTÓ: MUTA LÁSZLÓ/UTANPOTLASSPORT.HU
Vértes Nátánnak korábbi edzője, Kercsó Árpád esélyt sem adott arra, hogy korán elszálljon FOTÓ: MUTA LÁSZLÓ/UTANPOTLASSPORT.HU

Vértes Nátánnak korábbi edzője, Kercsó Árpád esélyt sem adott arra, hogy korán elszálljon FOTÓ: MURA LÁSZLÓ/UTANPOTLASSPORT.HU

Ha tehetséges jégkorongozókat keresünk, biztosan az elsők között bukkan fel Vértes Nátán neve. A székesfehérvári ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián hosszú éveket töltött játékos útját többek között a legendás hazai utánpótlásedző, Kercsó Árpád egyengette. Már az ő személye garancia volt arra, hogy nem tér le a helyes útról.

„Árpi bácsinál szó nem lehetett olyanról, hogy valaki elszálljon, vagy ha mégis, akkor elég gyorsan visszarángatta őt a földre. De ugyanígy említhetném Kiss Dávidot is – edzőimnek hatalmas szerepük van abban, hogy most ott tartok, ahol.”

Az ifjúsági olimpiai negyedik helyezett hokis az elmúlt évadot Finnországban töltötte a HPK együttesében, augusztus óta pedig az Egyesült Államokban az NAHL elnevezésű, nívós juniorligában játszik az Aberdeen Wings együttesében. Nem is rosszul – már hat egyetem vette fel vele a kapcsolatot, így jó esélye van rá, hogy jövőre ösztöndíjat kapjon.

„Természetesen tudom, hogy sokan tartanak tehetségesnek, és azt is, mit várnak tőlem. Ez már évek óta így van, de ez sosem eredményezett plusz nyomást, hanem csak motiválttá tett, hogy bizonyítsam, igazuk van. Ez hajt most is.”

Dombai Réka már korán megismerkedett azzal a nyomással, amikor tőle várták a megoldást FORRÁS: FIBA
Dombai Réka már korán megismerkedett azzal a nyomással, amikor tőle várták a megoldást FORRÁS: FIBA

Dombai Réka már korán megismerkedett azzal a nyomással, amikor tőle várták a megoldást FORRÁS: FIBA

VOLT MÁR RAJTA TEHER

A Vasas Akadémia játékosaként hatszor nyert utánpótlás-bajnokságot, háromszor választották meg az országos bajnoki nyolcas döntő legértékesebb kosarasának. A 2017-es U16-os Eb-n – a nála két évvel idősebbek között –, illetve a 2019-es U18-as kontinensviadalon egyaránt bekerült a torna All-Star-ötösébe. Már 16 évesen meghívót kapott a felnőttválogatott szövetségi kapitányától, Székely Norberttől a keretbe az UNI Győr játékosa, Dombai Réka, aki tisztán emlékszik arra a pillanatra, amikor először érezte, hogy kiemelkedik a korosztályából:

„Az Óbudai Kaszásokban kezdtem játszani, 2012-ben igazoltam a Vasasba –hiányoztak az alapok, mindent Pasaréten tanultam meg. Két-három évbe is telt, amíg képzetté váltam. Csak ezután kezdtem nagyon belejönni a játékba. Az U16-os válogatott edzője, Mészárosné Kovács Andrea nagyon szigorú, következetes edző; amikor meghívott a korosztályos nemzeti együttesbe, akkor hittem el először, hogy kiemelkedő teljesítményre vagyok képes. Mondhatni, ez amolyan megerősítés volt. Többször is volt példa arra, hogy nagy teher nehezedett rám, mert adódtak olyan helyzetek, amelyeket csak nekem kellett megoldani – ugyanakkor az edzőim és a csapattársam szeretete mindig átlendített ezen a lelki nyomáson.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik