Birkózás: vb-rajt előtt a junior Eb magyar sikercsapata

Vágólapra másolva!
2019.08.11. 19:43
Címkék
A tallinni Tondiraba jégcsarnokban rajtol hétfőn a junior birkózók világbajnoksága, amelyen kiváló esélyekkel indul a magyar küldöttség. A három szakág vezetőedzőjével beszélgettünk a felkészülés menetéről, valamint arról, mit várnak a tanítványaiktól.

Hétfőtől felforrósítják a hangulatot a junior birkózók a tallinni Tondiraba jégcsarnokban, hiszen a korosztály legjobbjai csapnak össze a világbajnoki címekért. Észtország fővárosa meglehetősen bohém időjárással várja a sportolókat: nagyjából úgy kell elképzelni, hogy tíz perc esőt fél óra szárazság vált vagy fordítva. Elsőként a szabadfogású fiúk mutathatják meg parázs csatáikkal, hogy nem csupán az kiszámíthatatlan, mit kell aznap felvenniük a csarnokba menet: valószínűleg meglepetések tömkelegével várják a nézőket.a korosztály legjobbjai csapnak össze a világbajnoki címekért. Észtország fővárosa meglehetősen bohém időjárással várja a sportolókat: nagyjából úgy kell elképzelni, hogy tíz perc esőt fél óra szárazság vált vagy fordítva. Elsőként a szabadfogású fiúk mutathatják meg parázs csatáikkal, hogy nem csupán az kiszámíthatatlan, mit kell aznap felvenniük a csarnokba menet: valószínűleg meglepetések tömkelegével várják a nézőket.

Vajon sikerül-e Halidov Gamzatgadzsinak (kékben) túlszárnyalnia a junior Európa-bajnoki bronzérmét Forrás: UWW
Vajon sikerül-e Halidov Gamzatgadzsinak (kékben) túlszárnyalnia a junior Európa-bajnoki bronzérmét Forrás: UWW

Sikerül-e Halidov Gamzatgadzsinak (kékben) túlszárnyalnia a junior Európa-bajnoki bronzérmét  •  Forrás: UWW

Tóth Gábor öt fős csapatából talán a legnagyobb esélye a bravúrra az Oroszországból nemrégiben honosított Halidov Gamzatgadzsinak (57 kg) van. Június elején ő szerezte a fogásnem egyetlen magyar érmét (bronzot) a pontevedrai korosztályos Európa-bajnokságon, de az eggyel nagyobbak, a 61 kilogrammosok között.

„Úgy gondoltuk, hogy valamivel egyszerűbb lesz helytállnia a kisebbek mezőnyében. Ha jó formában lesz, bármire képes lehet. A dobogó környékére várom. De nem csak tőle várok szép szereplést, hiszen a válogatottban több olyan versenyző is van, aki bizonyította már ütőképességét a nemzetközi porondon. Mester Milán (79 kg), Korcsog Milán (86 kg), Végh Richárd (92 kg) és Végh Artúr (97 kg) is okozhat meglepetést” – vélekedik a szakember.

A kötöttfogásúak zárják a tornát, péntektől vasárnapig küzdenek a világbajnoki címekért. A Struhács György vezette válogatott kiváló esélyekkel indul. A srácok a birkózás hazai történetének legeredményesebb junior Európa-bajnokságát zárták Pontevedrában, ahol a három arany mellé egy-egy ezüst- és bronzérem is jutott. Lévai Tamás (77 kg) életében először állhatott fel az Eb-dobogó legfelső fokára, Szőke Alex (97 kg) másodszor, Takács István (82 kg) ugyancsak először nyert Eb-aranyat. Ezüstérmes lett Losonczi Dávid (87 kg), míg a dobogó harmadik fokára állhatott fel Vitek Dáriusz (130 kg). A kötöttfogásúak két hét pihenőt kaptak az Eb után.

Azt követően azonban meglehetősen sűrű program várt rájuk:
„Fokozatosan növeltük a terhelésüket; két hetet Budapesten edzettünk, majd ugyanannyi időt töltöttünk Mátraházán, ahol a felnőttválogatottal készülhetett a csapat. Horvátországban is voltunk, együtt edzettünk a hazaiak és a moldovaiak első számú keretével.Mindig hangoztatom: a küzdősportot űzők nem képesek néhány hónapon belül kétszer hozni a csúcsformájukat. Jól birkóztak Spanyolországban, azon dolgozunk, hogy megközelítsék azt, ahogyan ott teljesítettek. Pontevedrában is látható volt: többen nem tudtak mind a két nap ugyanazon a szinten pörögni, ezt próbáljuk most kiküszöbölni” − mondta Struhács.

A vb-n is felhőtlen lesz a kötöttfogásúak öröme? Forrás: birkozoszov.hu
A vb-n is felhőtlen lesz a kötöttfogásúak öröme? Forrás: birkozoszov.hu

A vb-n is felhőtlen lesz a kötöttfogásúak öröme?  •  Forrás: birkozoszov.hu

De mennyivel lesz nehezebb dolguk a világbajnokságon?
„Nem mondhatni, hogy hígulna a mezőny, mivel a gyengébb országok el sem jönnek a vb-re, miközben kimagaslóan jó erőt képviselők csatlakoznak, például Irán, vagy − a kis súlycsoportokban − Kazahsztán, Japán és Dél-Korea. Az európai kötöttfogású birkózó-nagyhatalmak már az Eb-n is a legerősebb embereikkel vettek részt, úgyhogy sok ismerős arc lesz. Ugyanazt tudom mondani, amit az Eb előtt: két érmet és pontszerző helyezéseket várok a fiúktól. Minden, amit ezen felül elérünk, már csak a hab lenne a tortán.”

Csakúgy, mint a kötöttfogásúak, a leányok is a magyar birkózótörténelem valaha volt legsikeresebb junior Európa-bajnokságát abszolválták Spanyolországban. Nagy Bernadett (76 kg) bajnoki címet ünnepelhetett, Szél Anna (55 kg) és Bognár Erika (59 kg) ezüstérmesként tért haza, míg Szabados Noémi (65 kg) és Dollák Tamara (57 kg) a dobogó harmadik fokára állt fel.

A vezetőedző Ritter Diletta arról beszélt, hogy változatos felkészülésen vannak túl a lányok:
„Fantasztikus edzőtáborban voltunk Olaszországban, amelyen tizenhárom ország négyszáz birkózója vett részt. Ezután Budapestre utaztunk, és két hétig készültünk közösen a lengyel válogatottal, majd Lengyelország felé vettük az irányt, a Nagydíjra, és azt ugyancsak tábor követte. Nehéz dolgunk lesz Észtországban, mivel az ázsiai országok meghatározók a lányok között, ám úgy vélem, két éremmel térhetünk haza.”

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
A magyar versenyzők programja
Szabadfogás, 1. programcsomag
Hétfő−kedd. 57 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK), 65 és 70 kg: nincs magyar induló. 79 kg: Mester Milán (ESMTK), 97 kg: Végh Artúr (Érdi Spartacus)
Szabadfogás, 2. programcsomag
Kedd−szerda. 61 és 74 kg: nincs magyar induló. 86 kg: Korcsog Milán (Csepeli BC), 92 kg: Végh Richárd (Érdi Spartacus), 125 kg: nincs magyar induló.
Leányszakág, 1. programcsomag
Szerda−csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Szél Anna (Orosházi SBK), 59 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE), 68 kg: Elekes Emese (Vasas SC), 76 kg: Nagy Bernadett (Újpesti TE)
Leányszakág, 2. programcsomag
Csütörtök−péntek. 53, 57 és 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Szabados Noémi (FTC), 72 kg: nincs magyar induló.
Kötöttfogás, 1. programcsomag
Péntek−szombat. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 77 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK), 130 kg: Vitek Dáriusz (Budapesti Honvéd SE)
Kötöttfogás, 2. programcsomag
Szombat−vasárnap. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Váncza István (FTC), 72 kg: Bak Gergely (FTC), 82 kg: Takács István (BVSC-Zugló), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik