Birkózás: újabb két magyar aranyérem a junior Eb-n!

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.06. 12:47
Címkék
Két aranyérmet nyert a junior kötöttfogású birkózóválogatott a pontevedrai korosztályos Európa-bajnokság harmadik versenynapján: Takács István (82 kg) és Szőke Alex (97 kg) is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A Struhács György vezette csapat 3 arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet szerezve, parádés teljesítményt nyújtva a csapatrangsor harmadik helyén zárt. Eközben a leányszakág is megkezdte a kontinensbajnokságot, s három magyar is döntőbe jutott.
Takács István megdolgozott az Eb-aranyért Forrás: UWW
Takács István megdolgozott az Eb-aranyért Forrás: UWW

Takács István megdolgozott az Eb-aranyért • Forrás: UWW

Takács István megdolgozott az Eb-aranyért Forrás: UWW
Takács István megdolgozott az Eb-aranyért Forrás: UWW

Takács István megdolgozott az Eb-aranyért • Forrás: UWW

 

Amint arról már beszámoltunk, a junior kötöttfogású birkózóválogatott egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett a pontevedrai korosztályos Európa-bajnokság második versenynapján, ám a fogásnem magyarjai a szerdai helyosztókon is érdekeltek voltak: Takács István (82 kg) és Szőke Alex (97 kg) a fináléban bizonyíthatott.

A kadét vb-ezüstérmes, junior vb-bronzérmesTakács hatalmas ütközeteket vívott meg kedden. Szoros csatában kerekedett a lengyelSzymon Szymonovicz(5−3) és az örményKaren Hacsatrjan(4−3) fölé, majd a negyeddöntőben magabiztosan nyert a horvátKarlo Kodricellen. Takáccsal szemben a németLucas Lazogianisállt az elődöntőben. A BVSC-Zugló versenyzője 0−5-ről – másfél perc alatt – két levitellel és egy dobással megfordította a párharcot 6−5-re. István az aranyért nem vacakolt:1:52 perc alatt, zseniális dinamikával intézte el az ukrán Vitalij Andrijovicsot: technikai tussal (8−0) nyerte meg élete első kontinensbajnoki címét.

 

Nem irigyeljük Szőke Alex ellenfeleit Pontevedrában - így örült a fiatal a döntőbe jutásnak Forrás: UWW
Nem irigyeljük Szőke Alex ellenfeleit Pontevedrában - így örült a fiatal a döntőbe jutásnak Forrás: UWW

Nem irigyeljük Szőke Alex ellenfeleit Pontevedrában - így örült a fiatal a döntőbe jutásnak • Forrás: UWW

 

Alex a keddi programban technikai tussal verte az azeriTaris Abilovotés a törökBeytullah Kayisdagot. Az ESMTK kadét világ- és Európa-bajnok sportolója így már az elődöntőben tudhatta magát, s ott rendkívül taktikus birkózással gyűrte le a lengyelGerard Kurniczakot.Szőke a német Patrick Neumaierrel találta szemben magát a végső összecsapáson; a második menetben− egy-egy passzivitást követően− döntetlen volt az eredményjelzőn, ugyanakkor ez a németnek kedvezett, hiszen övé volt az utolsó pont. Alex ekkor minden erejét összeszedve gyújtotta be rakétáit, és vitte le két pontért a németet. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy megszerezze pályafutása második Eb-aranyát.

A Struhács György vezette magyar csapat ezzel a csapatpontverseny harmadik helyén zárt, s olyan birkózó-nagyhatalmakat előzött meg, mint Törökország, Örményország, Fehéroroszország, Ukrajna, Azerbajdzsán vagy Moldova.

Szerdán, a délelőtti programban a leányok is megkezdték a viaskodást. Nem is akárhogyan: az öt magyar indulóból hárman meg sem álltak a fináléig. De ne szaladjunk ennyire előre…

A kétszeres kadét Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szél Anna (55 kg) simán intézte el az olasz Oriana Di Stefanót. A folytatásban, nagy csatában az U23-as Eb-bronzérmes bolgárt, Szezen Belberovát is legyűrte. Anna aztán az elődöntően sem kegyelmezett: kilenc pontos különbségű sikerrel (10−1) harcolta ki a moldovai Mariana Dragutannal szemben, hogy a csütörtök este szőnyegre léphessen újabb Eb-aranyáért. Nem lesz egyszerű a dolga, hiszen a kadét kontinensbajnok, junior vb-harmadik Jekatyerina Verbinalesz az ellenfél.

A kadét Európa-bajnok Bognár Erika (59 kg) elképesztően magabiztos volt: az olasz Teresa Lumiát tusolta a negyeddöntőben, majd a négy között technikai tussal intézte el a lengyel Angelika Mytkowskát (10−0). A Budapesti Honvéd SE birkózója a fehérorosz kadét Eb- és vb-harmadik Kriszcina Szazikinával küzd a csütörtök esti aranycsatában.

A kadét Eb- és vb-bronzérmes Nagy Bernadett (76 kg) simán, technikai tussal kerekedett a litván Greta Ceponyte fölé a legjobb nyolc között. Az igazán nagy bravúr azonban a döntőbe jutásért érkezett, amikor az első percben majdnem tusolta őt az orosz Marina Szurovceva; Bernadett 0−4-ről felállt végül, és két mögé kerüléssel, egy intéssel megfordította a párharcot: 5−4-re nyert. Az UTE sportolója a fehérorosz kadét Eb-győztes, vb-harmadik Kszenja Dzibukkal néz farkasszemet a bajnoki címért.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Harmadik versenynap
Selejtező
55 kg: Szél Anna−Oriana Di Stefano (olasz) 11−0
68 kg: Elekes Emese−Marta Pajula (észt) 8−0
Nyolcaddöntő
50 kg: Zehra Demirhan (török)−Sipos Boglárka 10−0
Negyeddöntő
55 kg: Szél Anna−Szezen Belberova (bolgár) 3−2
59 kg: Bognár Erika−Teresa Lumia (olasz) tus 3−0-nál
68 kg: Johanna Meier (német)−Elekes Emese 4−3
76 kg: Nagy Bernadett−Greta Ceponyte (litván) 10−0
Elődöntő
55 kg: Szél Anna−Mariana Dragutan (moldovai) 10−1
59 kg: Bognár Erika−Angelika Mytkowska (lengyel) 10−0
76 kg: Nagy Bernadett−Marina Szurovceva (orosz) 5−4
Döntő
82 kg: Takács István−Vitalij Andrijovics (ukrán) 8−0
97 kg: Szőke Alex−Patrick Neumaier (német)
A kötöttfogásúak második programcsomagjának érmesei
60 kg:1. Diego Cshikvadze (Grúzia), 2. Aszgar Alizada (Azerbajdzsán), 3. Szahak Hovanniszjan (Örményország) és Anaar Manszurov (Oroszország),… 8. Török Tamás (Magyarország)
67 kg:1. Giorgi Sotadze (Grúzia), 2. Hajk Melikjan (Örményország), 3. Aker Al Obaidi (Ausztria) és Eldar Haszanav (Fehéroroszország), … 8. Váncza István (Magyarország)
72 kg:1. Malhasz Amojan (Örményország), 2. Mihai Petic (Moldova), 3. Pavel Puklavec (Horvátország) és Szergej Sztepanov (Oroszország), … 10. Bak Gergely (Magyarország)
82 kg:JUNIOR EURÓPA-BAJNOK: TAKÁCS ISTVÁN (MAGYARORSZÁG),2. Vitalij Andrijovics (Ukrajna), 3. Sztaniszlav Pszejunov (Oroszország) és Karlo Kodric (Horvátország)
97 kg:JUNIOR EURÓPA-BAJNOK: SZŐKE ALEX (MAGYARORSZÁG),2. Patrick Neumaier (Németország), 3. Uladziszlav Pustasilav (Fehéroroszország) és Baytullah Kayisdag (Törökország)
Kötöttfogású csapatpontverseny
1. Oroszország 159 pont
2. Grúzia 151 pont
3.MAGYARORSZÁG 124 pont

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik