Birkózás: Szurovszki Patrik a junior Eb-n szerzett ezüstéremről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.17. 13:09
Címkék
Huszonkét évvel ezelőtt szerzett legutóbb magyar szabadfogású birkózó aranyérmet utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezt a sikert Kiss Tamás érte el 1996-ban, ám most a 86 kilogrammos, 20 esztendős Szurovszki Patrik előtt adódott a lehetőség, hogy megismételje bravúrt a Rómában rendezett junior-kontinensviadalon. A döntőben azonban erősen vitatható eset után ellenfele, a török Arif Özen kezét emelték fel a magasba.

Krasznai Bence –utanpotlassport.hu− A vezetőedző, Bánkuti Zsolt azt mondta a moldovai Ivan Nedealco elleni negyeddöntő után, hogy ennyire még sosem látta elfáradni. Tényleg így volt?Krasznai Bence –utanpotlassport.hu− A vezetőedző, Bánkuti Zsolt azt mondta a moldovai Ivan Nedealco elleni negyeddöntő után, hogy ennyire még sosem látta elfáradni. Tényleg így volt?

A helyzet az, hogy már a lengyel Bielawski is nagyon kimerített a tizenhat között, s mindössze egy órát pihenhettem utána. Az első menet sima volt Nedealco ellen, négy ponttal is vezettem, de két perccel a vége előtt kétszer is levitt a földre. Az utolsó fél percben csak azért tudtam megtartani az előnyömet, mert lélekben segített a biztatás a szőnyeg széléről.

Szurovszki Patriknak volt oka kérdőre vonni az égieket… FORRÁS: UWW
Szurovszki Patriknak volt oka kérdőre vonni az égieket… FORRÁS: UWW

Szurovszki Patriknak volt oka kérdőre vonni az égieket… FORRÁS: UWW

−Az elődöntőben az U23-as világbajnoki bronzérmes izraeli Uri Kalashnikovot győzte le. De nem akárhogyan, három tizedmásodperccel a vége előtt fordította meg a meccset, s jutott a döntőbe…

A második menetben négy ponttal vezetett. Támadtam, levittem, s meg is tudtam pörgetni, tehát döntetlenre álltunk, ez azonban még mindig neki kedvezett nagyobb értékű akciója miatt. Nem tudtam megnyugodni, Zsolt kiabált, hogy hajtsak tovább, mert ez meglehet még. Tizenkét másodpercem volt, ekkor támadást indítottam, de ő rögzítette oldalról a bokámat. Éreztem, hogy le tudok csúszni róla annyira, hogy mögé lépjek, megfogjam a derekát, és ez sikerült. Ugyanakkor a bírók a challenge után ítélték csak meg a pontot. Idegőrlő pillanatokat éltem át, de összességében fantasztikus párharc volt.

−A döntőben az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes török Arif Özen következett. Mi járt a fejében az aranycsata előtt?

− Az, hogy meg tudom csinálni. Remekül sikerült a felkészülésem, minden tökéletesen összeállt. Az Eb előtti kontrollmeccseken pedig fel tudtam venni a versenyt a legjobbakkal. Mikor, ha nem most, gondoltam. Én leszek a bajnok, bizakodtam. Erre mi történt?

−Egészen pontosan mi?

Egy ponttal vezetett Arif. Tudtuk, hogy az úgynevezett elvezetés lehet az ellenszer, ezt meg is tudtam csinálni, de a helyzetet nem uraltam, így nem járt érte pont. Azért viszont kapnom kellett volna, hogy mindkét lába a zónán kívül volt már, amikor visszatámadott, és mögém jött. A mérkőzésvezetők a videófelvételek megtekintése után – a másik kettő mellett – plusz egy pontot adtak neki az én hibás challengekérésemért. Hajtottam végig, két pontot is csináltam még, de ez már nem volt elegendő a győzelemhez.

−Összességében hogyan értékeli az ezüstöt?

Nem mondom, hogy nem érdemelte meg az aranyérmet Özen, de azt sem, hogy én nem érdemeltem volna meg jobban nála. A bírók valószínűleg úgy voltak vele, hogy a magyarnak jó az ezüst is, a törököknek pedig úgy sem volt még szabadfogású aranyérmük ezen az Európa-bajnokságon. Természetesen összességében elégedett vagyok, hiszen minden tőlem telhetőt megtettem, s felejthetetlen élményekkel gazdagodtam.

Négyen a dobogón
A magyar junior birkózóválogatott összességében két ezüst- és két bronzéremmel, valamint négy ötödik hellyel zárta a Rómában rendezett korosztályos Európa-bajnokságot.
Az érmesek. Ezüst: Szőke Alex (kötöttfogás, 87 kg), Szurovszki Patrik (szabadfogás, 86 kg). Bronz: Váncza István (kötöttfogás, 63 kg), Lévai Tamás (kötöttfogás, 72 kg)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik