Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Habár lezajlott mind a két válogatóverseny a kadét kötöttfogású birkózók között, négy súlycsoportban újabb megméretést kellett kiírni a fiataloknak: szerda délután négy órától a budapesti Körcsarnokban néznek farkasszemet nyolcan, hogy a négy pár győztesei magukra ölthessék a címeres mezt a korosztályos világversenyeken.

Kliment László, a fogásnem kadétjainak vezetőedzője beszélt arról, hogy az idén sokkal kiegyensúlyozottabb a hazai mezőny, mint 2018-ban.

Varsányi László 2018-ban a serdülő kötöttfogásúak között szerzett Európa-bajnoki aranyérmet a 85 kilogrammosok között Forrás:

Varsányi László 2018-ban a serdülő kötöttfogásúak között szerzett Európa-bajnoki aranyérmet a 85 kilósok között  •  Forrás: birkozoszov.hu

„Tavaly kevesebb fejtörést okozott, hogy két válogatón kell eldönteni, ki az első számú birkózó súlycsoportonként. Idén négy kategóriában van szükség arra, hogy újra megmérkőzzenek azok a fiatalok, akik nyertek egy-egy versenyt, így különösen érdekes a helyzet.”

2018-ban a szkopjei korosztályos kontinensviadalon a legnagyobb problémát a lenti helyzetből való védekezés és támadás okozta a magyaroknak. A mester ennek ellenére nem abban látja a legnagyobb hiányosságot:

„Az eddigi tapasztalatokra alapozva három dologban kell leginkább fejlődnünk az idén: akaratosabban kell küzdeni, több erősítésre van szükség, emellett sokkal nagyobb összpontosítást igényelnek a nemzetközi megméretések. A srácoknak meg kell tanulniuk dominálni a mérkőzéseiket, érvényesíteni az elképzeléseiket. Az, hogy ez nincs meg bennük alapból, annak tudható be, hogy kevés az igazán nagy rivalizálás a hazai porondon, hiányoznak a rendkívül kiélezett párharcok.”

Kliment szerint két olyan versenyző van, aki igazán ütőképes lehet az idei Európa-és a világbajnokságon: a 92 kilogrammos Varsányi László, aki 2018-ban a serdülők között állt fel a kontinensbajnoki dobogó legfelső fokára Győrött, valamint a 65 kilogrammos, 2018-ban kadét Eb-harmadik Tösmagi Attila.

„Lászlóban óriási a potenciál − így a vezetőedző. − Már most tudja, hogy a kadétmezőny sokkal nagyobb falat, mint a serdülő. Főleg, hogy súlycsoportváltás mellett döntött úgy, hogy nyolcvannyolc kilóval mérlegel a kilencvenkettesek között. Az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt építse magára a lehető legnagyobb izommennyiséget. Amennyiben jó sorsolást kap, akár a dobogós helyek egyikéig is eljuthat. Attilával más a helyzet, hiszen már tavaly is helytállt ebben a korosztályban. Jó formában van, bízom benne, hogy megfelelő felkészüléssel az idén is érem kerül a nyakába.”

Szerdán tehát eldől, mely tíz versenyző képviselheti hazánkat világversenyeken a nyáron. A felkészülés már április 27-én megkezdődik Horvátországban, a Croatian Open nemzetközi kötöttfogású kadétversenyen, amelyen természetesen a válogatott is részt vesz. A korosztály Európa-bajnokságát június 17-23. között az olaszországi Faenzában rendezik meg, a világbajnokságnak július 29-től a bolgár főváros, Szófia ad otthont.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport