A szabadfogásúak második programcsomagjának szerda esti helyosztóin nem volt magyar érdekelt a tallinni junior birkózó-világbajnokságon, ám délután a junior Európa-bajnok Nagy Bernadettnek lehetett szurkolni, aki délelőtt verekedte be magát az elődöntőbe. Ráadásul nem hétköznapi mérkőzésen...

Nagy Bernadett (kékben) a bronzéremért birkózhat csütörtökön a tallinni junior-világbajnokságon Fotó: Martin Gábor

Nagy Bernadett (kékben) a bronzéremért birkózhat csütörtökön a tallinni junior-világbajnokságon  •  Fotó: Martin Gábor

Először a lett Raivita Timofejevával találkozott, és esélyt sem hagyva vetélytársának, technikai tussal 2:30 perc alatt nyert. A következő körben az ukrán kadét-kontinensbajnok Romana Vovcsakkal találkozott. Az első menet visszafogottan indult, az ukrán levitelén kívül nem történt akció (0−2). Kétes helyzetből történt lábra támadást és billentést követően 2−4-re módosult az eredmény, ekkor azonban beugrott lábra a magyar, és négyért tette földre riválisát. Igaz, megint belebillent, így ‘6−6-lett az állás. Az ukrán mester challenget kért, amelyet elutasítottak a bírók (7−6). Nagy nem állt meg, az utolsó két másodpercben még egyszer levitte Vovcsakot, így 9−6-os sikerrel jutott tovább.

Az elődöntőben a kétszeres Ázsia-bajnok, a tajpeji Hui-Tsu Chang ellen kellett szőnyegre lépnie. Az első perc arról szólt, hogy felmérjék egymást a felek, ekkor Bernadett beugrott bokára, azonban az ő lába is ottmaradt, a tajpeji jobban reagált, és bebillentette két pontért a magyart. Csakhogy a földön elbizonytalanodott Chang, így Bernadett vissza tudta húzni kettőért, az állás tehát döntetlent volt. Hui-Tsu edzője nem értett egyet az ítélettel, bedobta a challenget, amit aztán elutasítottak, így plusz egy pont járt az Újpesti TE versenyzőjének. A második felvonásban még egy pontot mutattak Nagynak, amiért Chang folyamatosan szabálytalanul fogta a csuklót (4−2). Egy perc maradt hátra, amikor elindított egy csípődobást a rivális. Bernadett olyannyira beszorult, hogy nem tudott kifordulni, le kellett ütni a tust, ezzel együtt elillantak a lány döntős reményei, ugyanakkor a vigaszág bajnokával megküzdhet a harmadik helyért.

„Kár érte. Azért kapott ki, mert nem tartotta be a taktikai utasítást. Pedig nem volt jobb a tajpeji. Most az a legfontosabb, hogy lenyugodjon, és a folytatásra koncentráljon. Szerintem jó esélyei vannak az éremre” − értékelt a vezetőedző, Ritter Diletta a Tondiraba jégcsarnokban, közvetlenül a meccs után.

Nem csak Bernadettért szoríthatunk az esti programban csütörtökön, hanem a kétszeres kadét Európa-bajnok Szél Annáért is (55 kg), aki a vigaszágra jutott. A negyeddöntőben megismétlődött a június eleji, pontevedrai Eb-döntő Anna és az orosz Jekatyerina Verbina között. Az orosházi lánynak ezúttal nem sikerült visszavágnia, ráadásul gyakorlatilag ugyanúgy kapott ki, mint Spanyolországban. Mindazonáltal Jekatyerina bravúrgyőzelmet aratott az elődöntőben a felnőtt Ázsia-bajnoki ezüstérmes, kétszeres utánpótlás-világbajnok japán Saki Igarashival szemben, így a magyar lány reményei nem szálltak el az éremszerzést illetően.

„Mindenekelőtt, rendeznem kell a súlyomat, hogy be tudjak mérni reggel. Dobogóra akarok állni holnap, meg kell csinálnom bármi áron” − mondta, amikor megtudta, tovább küzdhet a dobogóért.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Leányszakág, szerda délutáni program
A magyar szereplők
76 kg (19 induló): Nagy Bernadett (Újpesti TE)
Elődöntő
Hui-Tsu Chang−Nagy Bernadett tus 6−4-nél

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban
Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport