Birkózás: Nagy Bernadett elődöntős a junior-vb-n

Vágólapra másolva!
2019.08.14. 15:56
Címkék
Izgalmasan zajlott a tallinni junior birkózó-világbajnokság szerda délelőtti programja, amelyben megkezdődött a hölgyek versenye. A négy magyar közül csupán Nagy Bernadett (76 kg) jutott az elődöntőig, a többiek − nagy csaták után − kikaptak: Szél Anna (55 kg) és Elekes Emese (68 kg) a vigaszágban bízhat, Bognár Erikának (59 kg) pedig véget ért a vb. A szabadfogású fiúk viadala a végéhez közeledik: a fogásnem utolsó vigaszági meccseit rendezték, Korcsog Milán (86 kg) azonban nem tudta kiharcolni a bronzmeccset.

A szabadfogású Mester Milán (79 kg) kedden szerzett parádés bronzérme után a leányok is megkezdték csatáikat a tallinni junior-világbajnokságon.Mester Milán (79 kg) kedden szerzett parádés bronzérme után a leányok is megkezdték csatáikat a tallinni junior-világbajnokságon.

Milán egyébként a Tondiraba jégcsarnokban elmondta, még szerdán sem fogta fel, mit is vitt véghez:

„Aludni nem igazán tudtam, folyamatosan pörgött az agyam. Meg sem tudom számolni, hányadik nyaramat edzettem végig, és végre megérett a befektetett munka gyümölcse! Ez azért már jobb minőségű benzin a folytatáshoz, hiszen életem első medálját nyertem világversenyen.”

Térjünk vissza a hölgyekhez. Ritter Diletta négy olyan tanítványa lépett szőnyegre, aki korábban legalább egyszer volt korosztályos Európa-bajnok. Ne szaladjunk nagyon messzire: négyük közül hárman érmet szerzetek június elején, a pontevedrai junior Eb-n. A vb ugyanakkor más kávéház a női szakágnak, tudniillik magasan az ázsiai országok dominálják a világ mezőnyét.

Ékes példa erre a japán Yui Susaki is, aki korábban lett felnőtt-világbajnok, mint junior. Húsz esztendősen a mérlege: kétszeres felnőtt-, egyszeres junior- és háromszoros kadét-világbajnok. Vereségeinek száma: nulla. Tallinnban készül megszerezni az újabb aranyérmét, és be is mutatkozott szerdán: három meccsen összesen négy percet töltött a szőnyegen; egy perc alatt tusolta a kétszeres korosztályos Európa-bajnok román Stefania Priceputut, technikai tussal verte− szintén egy perc alatt− az ukrán Marija Vinniket és két percen belül győzte le tizenkét pontos különbséggel az indiai kadét vb-harmadik Neelamot, így jutott az elődöntőbe.

Bognár Erikának (kékben) megint túl nagy falat volt a belorusz Szazikina Fotó: Martin Gábor
Bognár Erikának (kékben) megint túl nagy falat volt a belorusz Szazikina Fotó: Martin Gábor

Bognár Erikának (kékben) megint túl nagy falat volt a belorusz Szazikina  •  Fotó: Martin Gábor

Az 59 kilósok nyolcaddöntőjében megismétlődött a pontevedrai Eb-döntő Bognár Erika és a fehéroroszKriszcina Szazikina között.Spanyolországban Erika 4−0-ás vereséget szenvedett, így lett ezüstérmes. Észtországban a magyart látták előbb passzívabbnak, és az aktivitási idő alatt sem tudott pontot csinálni (0−1). A második menetben sem sikerült átvenni az irányítást; Szazikina kétszer levitte a magyart, aki így 5−0-ra kapott ki. Bognár aztán ki is esett a versenyből, miutánSzazikina alulmaradt az indiai Anshu Anshu elleni párharcon.

Nem csak ebben a kategóriában láthattuk ismét a kontinensbajnoki finálét: Szél Anna nézett farkasszemet az orosz Jekatyerina Verbinával a negyeddöntőben, miután az első körben legyőzte a kazah Szandugas Djusszengalit. Volt miért visszavágnia az orosházi lánynak, hiszen Spanyolországban kikapott (6-6′, nagyobb értékű akcióval). Ezúttal nem volt akciópont az első menetben, ugyanakkor Szél előnyével zárult a felvonás: a passzivitási időt nem tudta kihasználni az orosz (1−0). A második etap nem indult jól, hiszen levitte Verbina a magyart, ám erre kitolással felelt Anna (2−2′). Újabb sikeres támadást indított Szél (4−2), ám előnyét nem tudta megtartani. Hihetetlen, de ugyanaz történt, mint Pontevedrában: 39 másodperccel a vége előtt ismét mögé ment az orosz, ezzel beállította a végeredményt, amely neki kedvezett az utolsó akció miatt: 4−4'.

Szél Anna (pirosban) ezúttal sem bírt az orosz Verbinával Fotó: Martin Gábor
Szél Anna (pirosban) ezúttal sem bírt az orosz Verbinával Fotó: Martin Gábor

Szél Anna (pirosban) ezúttal sem bírt az orosz Verbinával  •  Fotó: Martin Gábor

Anna érthetően zaklatott volt a mérkőzés után, ám fél órával később már higgadtan látta a történteket:

„Úgy fest, ebből megint tanulnom kell. Nem jobb nálam az orosz, a probléma az volt, mint mindig: amikor szorul a hurok, akkor stresszelek. Ez fejben dőlt el. Igyekszem mihamarabb kiküszöbölnirossz tulajdonságomat.”

Junior Európa-bajnokunk, Nagy Bernadett (76 kg) a nyolcaddöntőben lépett szőnyegre először a lett Raivita Timofejevával szemben, és esélyt sem hagyvavetélytársának, technikai tussal 2:30 perc alatt nyert. A következő körben az ukrán kadét kontinensbajnok Romana Vovcsakkal találkozott. Az első menet visszafogottan indult, az ukrán levitelén kívül nem történt akció (0−2). Kétes helyzetből történt lábra támadást és billentést követően 2−4-re módosult az eredmény, ekkor azonban beugrott lábra a magyar, és négyért tette földre riválisát. Igaz, megint belebillent, így ‘6−6-lett az állás. Az ukrán mester challenget kért, amelyet elutasítottak a bírók (7−6). Nagy nem állt meg, az utolsó két másodpercben még egyszer levitte Vovcsakot, így 9−6-os sikerrel jutott az elődöntőbe. Bernadettnek a kétszeres korosztályos Ázsia-bajnokkal, Hui-Tsu Changgal kell mérkőznie az aranycsatáért.

A 68 kilogrammosok mezőnyében ismét két kadét Európa-bajnok mérte össze tudását a nyolcaddöntőben: Elekes Emese találkozott a lengyel Ewalina Weranikával. A párharc végül tussal végződött a második menet közepén, miután kétszer is becsomagolták a magyart, aki a másodikból már nem tudott kijönni (1−6).

Szél és Elekes is bízhat még a vigaszágban.

Az utolsó szabadfogású fiú,a kadét világbajnoki harmadik Korcsog Milán (86 kg) is itt próbálkozhatott a junior Pánamerika-bajnoki ezüstérmesHunter Jeffery Leevel szemben. Nem volt akcióval teli a meccs: a bírók kétszer a kanadait látták aktívabbnak, az ilyenkor kiszabott harminc másodperces támadóidő alatt pedig nem sikerült pontot csinálnia Milánnak, így 2−0-ra kikapott, ezzel neki véget ért a verseny.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Szerda délelőtti program (Szabadfogás, vigaszág és leányszakág, 1. programcsomag)
A magyar érdekeltek
50 kg: nincs magyar induló. 55 kg (19 induló): Szél Anna (Orosházi SBK), 59 kg (18 induló): Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE), 68 kg (18 induló): Elekes Emese (Vasas SC), 76 kg (19 induló): Nagy Bernadett (Újpesti TE), 86 kg (26 induló): Korcsog Milán (Csepeli BC)
Selejtező
59 kg:Kriszcina Szazikina (fehérorosz)−Bognár Erika 5−0
Nyolcaddöntő
55 kg:Szél Anna−Szandugas Djusszengalij (kazah) 4−1
68 kg: Ewelina WeronikaCiunek (lengyel)−Elekes Emese tus 6−1-nél
76 kg:Nagy Bernadett−Raimita Timofejeva (lett) 11−0
Negyeddöntő
55 kg: JekatyerinaVerbina−Szél Anna '4−4 (az utolsó pont döntött)
76 kg:Nagy Bernadett−Romana Vovcsak (ukrán) 10−6
Vigaszág
86 kg: Hunter JefferyLee (kanadai)−Korcsog Milán 2−0

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik