A világítást lekapcsolták, a reflektorok a szőnyegre irányultak kedden kora este a tallinni Tondiraba jégcsarnokban. Ez azt jelentette, hogy megkezdődtek a junior birkózó-világbajnokság első helyosztói. Szerencsére, magyar fiatal is bizonyíthatta, érdemes a vb-medálra: a 79 kilogrammosok között lett bronzmeccses Mester Milán.

A bronzmérkőzés jellegzetes pillanata: Mester Milán támadásban

A bronzmérkőzés jellegzetes pillanata: Mester Milán támadásba lendül

Az ESMTK versenyzője hétfőn a lengyel Cezory Marek Sadowskit és az indiai Szing Szandip Mannalt legyőzve lett elődöntős, ahol a kadét világ- és Európa-bajnok Bagrati Gagnidze ellen kellett helytállnia.

Milán ellen − kicsit érthetetlen módon − kétszer is passzivitást ítéltek a bírók, és a magyar az egyik fél perc alatt sem tudott akciót végrehajtani, így 2−0-ás hátrányba került. Az sem volt elég, hogy egyszer kiléptette riválisát, 2−1-re kikapott, a grúz pedig gyakorlatilag úgy került az aranycsatába, hogy nem volt értékelhető megmozdulása.

„Keresem a válaszokat arra, hogyan juthat szabadfogásban világbajnoki fináléba olyasvalaki, aki egyszer sem támadott, miközben az ellenfele kétszer is. Érthetetlen, ami történt” − mondta a vezetőedző, Tóth Gábor az ütközet után.

Mester úgy viselkedett, akár a profik: amikor megkérdeztük tőle a mérkőzést követően, mennyire ideges, így felelt:

„Kedd este ráérek mérgelődni, most nyugodt vagyok, arra kell koncentrálnom, hogy megszerezzem életem első érmét világversenyről.”

Időközben kiderült, az izraeli Maksz Kaszperoviccsal, az idei junior Eb 14. helyezettjével kell a harmadik helyért megmérkőznie, aki a vigaszágon 5–0-ra nyert az algériai Fateh Benferzsallah ellen.

„Jól ébredtem, higgadt fejjel gondolkozom, pörgök. Ismerem az izraeli srácot, rettentően kemény és kellemetlen ellenfél − fejtette ki  Mester a párharc előtt. − Olyan, akivel szemben nem lehet pörögni, mert mindenhonnan megtart. Egy biztos: ha belehalok, akkor is én állok a dobogóra!”

Aktívan kezdte Milán a csatát: rögvest az elején kitolta Maxet, a bírák ugyanakkor úgy látták, lenti helyzetben hagyta el a zónát az izraeli, így nem ítéltek pontot. Nem volt kérdés, melyik srác a passzívabb, elrendelték a harminc másodperces aktivitási időt Kaszperoviccsal szemben, ám nem tudott akciót végrehajtani (1−0).

...és itt már az érmesek között Fotók: Martin Gábor/UWW

...és itt már az érmesek között  •  Fotók: Martin Gábor/UWW

A második felvonásban ismét a magyar mozgott intenzívebben, kétszer is kitolta az izraelit, ám ezúttal jól látták a mérkőzésvezetők: nem járt a pont, hiszen Maksz mindkét térde lent volt. Ismét elrendelték az aktivitási időt, de ezúttal sem sikerült akciót végrehajtani (2−0). Mester okos védekezéssel tartotta meg előnyét az utolsó sípszóig, így életében először felállhatott a dobogóra világversenyen!

„Egyelőre nem tudom felfogni. Nagyon izgultam, hiszen semmit sem szerettem volna elrontani. Kemény csata volt, és úgy érzem, megérdemlem ezt a medált. Alig várom, hogy a dobogóra állhassak" − beszélt megkönnyebbülve Milán a bronzpárbaj után.

Miután a legkisebb esélyekkel szőnyegre lépett szabadfogás érmet szerzett, megvan az esély arra, hogy a magyar birkózás mindhárom fogásnemben képviselje magát a dobogón. Ami a világbajnokságokon igazán nagy dolog.

A szabadfogás első öt döntőjében az irániak két, a japánok, az oroszok és az ukránok egy-egy aranyat nyertek. A pillanatnyi aranyállás: Ázsia–Európa 3–2.

Szerdán kezdődik a  női szakág viadala. Négy korosztályos Európa-bajnok magyarért szoríthatunk: Szél Annáért (55 kg − fehérorosz Djusszengalijjal kezd), Bognár Erikáért (59 kg − a kazah Szazikinával kezd), Elekes Emeséért (68 kg − a lengyel Ciunekkel kezd) és Nagy Bernadettért (76 kg − a lett Timofejával kezd).

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Szabadfogás, az 1. programcsomag helyosztói
Magyar szereplő
79 kg (24 induló): Mester Milán (ESMTK)
Bronzmérkőzés
Mester Milán−Maksz Kaszperovics (izrael) 2−0
A szabadfogás 1. programcsomagjának érmesei
57 kg.  Világbajnok: Tosija Abe (Japán), 2. Vitali Aruaju (Egyesült Államok), 3. Ahmed Idriszov (Oroszország) és Adlan Aszkarov (Kazahsztán), ...15. Halidov Gamzatgadzsi (Magyarország)
65 kg. Világbajnok: Amirosszin Azim Magszudi (Irán), 2. Kurban Sirajev (Oroszország), 3. Szirbaz Talgat (Kazahsztán) és Turan Bajram (Azerbajdzsán)
70 kg. Világbajnok: Erik Aruszanjan (Ukrajna), 2. Vasile Diacon (Moldova), 3. Alan Kudzojev (Oroszország) és Mohammadszade Firuzpurbandpej (Irán)
79 kg. Világbajnok: Amhad Tasuhadzsijev (Oroszország), 2. Bagrati Gagnidze (Grúzia), 3. MESTER MILÁN (MAGYARORSZÁG) és Abubakr Abakarov (Azerbajdzsán)
97 kg
Világbajnok: 
Abbász Ali Forutanrami (Irán), 2. Yonger Pauli Bastida Pomares (Kuba), 3. Feyzullah Aktürk (Törökország) és Mahszud Vejszalov (Üzbegisztán)

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport