Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Véget ért Zágrábban a kadét birkózók világbajnoksága, amelyen – csakúgy, mint az Európa-bajnokságon – a magyarok közül a leányszakág szerepelt a legeredményesebben. Még úgy is, hogy mindössze hárman képviselték az országot, míg szabad- és kötöttfogásban egyaránt hat fiú lépett szőnyegre.

Szél Anna ebből az orsóból nem tudott kijönni a döntőben a japán ellen

Szél Anna ebből az orsóból nem tudott kijönni a döntőben  japán ellenfelével szemben

A kétszeres korosztályos Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, 57 kilogrammos Szél Anna a dobogó második fokára állhatott fel Horvátországban. Az Orosházi Spartacus versenyzője gyönyörű meneteléssel verekedte be magát a fináléba; legyőzte a német Anastasia Blayvast, az indiai Manszi Manszit, a moldovai Irina Ringacit, majd a kínai Yaping Zhut is. A döntőben viszont már nem bírt a 15 esztendős, korosztályos Ázsia-bajnok japán Nonoka Ozakival, akitől 47 másodperc alatt szenvedett vereséget, technikai tussal.

A kadét leányok vezetőedzője, Ritter Diletta szerint jobb volt a japán.

„Ozaki ellen nem volt ellenszerünk. Vitathatatlanul jobb volt. Augusztusban utazunk Japánba egyi kéthetes edzőtáborba, ott ismét találkozhatnak egymással”

A szabadfogásúaknak is jutott egy érem. Két éve Budai-Kovács Marcell lett bronzérmes a vb-n, most a 80 kilogrammos Korcsog Milán állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Korcsog Milán a bronzmérkőzésen "leiskolázta" a kanadai Carson Lee-t

Korcsog Milán a bronzmérkőzésen leiskolázta a kanadai Carson Lee-t

Milán kiváló birkózással jutott el az elődöntőig. Felülmúlta az indiai Ankit Vacot, majd óriási csatában kerekedett az üzbég Dzsamsid Abdufattahov fölé. Korcsogot végül az elődöntőben az orosz bajnok, Dmitrij Jelkanov állította meg, így a magyar fiúnak a Pánamerika-bajnokságon ezüstérmes kanadai Carson Lee-vel kellett megküzdenie a bronzéremért. A Csepeli BC sportolója 11−0-ra nyert, s ezzel harmadik lett.

A szintén szabadfogású, 71 kilós Mezi Dominik is elmenetelt a bronzcsatáig, ám ott 6−2-re alulmaradt a japán Szuvama Sinoszuke ellen, és ötödik lett.

A magyar szabadfogású csapat ezzel 12. lett az éremtáblázaton. Tóth Gábor, a fogásnem vezetőedzője így értékelt oldalunknak a megméretést követően:

„Ha előre tudom, hogy egy bronzéremmel és egy ötödik hellyel zárjuk a viadalt, aláírtam volna. Végtelenül boldogok vagyunk. Korcsog Milán nagyon megérdemelte a harmadik helyet, egész évben stabilan teljesített, az Eb-n is csak hajszálon múlt, hogy nem ért oda.”

Épphogy lecsúszott a dobogóról a 65 kilogrammos korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmes Szabados Noémi, aki a harmadik helyért vívott mérkőzésen az orosz Jekatyerina Gluhajrovától  kapott ki. A leányok így egy második és egy ötödik hellyel az éremtábla nyolcadik helyén zártak.

Némi meglepetésre a kötöttfogás medál nélkül maradt, hatból csak két fiú jutott el a vigaszágig; az Eb-harmadik, 60 kilós Tösmagi Attila és a 92 kilogrammos Végh Artúr. Kliment László, a fogásnem vezetőedzője beszélt a fiúk teljesítményéről:

„A hozzáállásuk remek volt, a fejlődésük folyamatosan észlelhető, szinte mindenki kihozta magából a maximumot. Ez most ennyire volt elég. Le kell szűrni a tanulságokat. Az pedig leginkább az, hogy sokkal több nemzetközi tapasztalatot kell szerezniük a srácoknak. Nem a horvátokkal vagy a szerbekkel kell közösen táborozniuk, hanem a birkózó-nagyhatalmakkal kell készülniük, hogy folyamatosan lássák, hol tartanak, miben kell fejlődniük.”

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról:
Szőnyegre, Zágrábban!
Korcsog Milán bronzesélyes
Bronznap szabadfogásban
Szél Anna döntőben
Három kieső
Háromból kettő
Érem nélkül

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport