Birkózás: két érem a junior Eb második napján

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.31. 21:50
Címkék
Szőke Alex a 87 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, míg Váncza István a 63 kilósok dobogójának a harmadik fokára állt fel a Rómában zajló junior birkózó Európa-bajnokság kötöttfogású küzdelmeinek második versenynapján. A 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzéremért lép szőnyegre szerdán.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huEgy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a kötöttfogású fiúk a Rómában zajló junior Európa-bajnokság második napján, amelyen a fogásnem második programcsomagjának főtáblás ütközeteit is lebonyolították az első helyosztói mellett.Krasznai Bence –utanpotlassport.huEgy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a kötöttfogású fiúk a Rómában zajló junior Európa-bajnokság második napján, amelyen a fogásnem második programcsomagjának főtáblás ütközeteit is lebonyolították az első helyosztói mellett.

 

Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában Forrás: birkozoszov.hu
Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában Forrás: birkozoszov.hu

Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában • Forrás: birkozoszov.hu

 

Szőke Alex a 87 kilogrammosok között verekedte be magát a döntőbe hétfőn, miután a négy között rendkívül taktikus birkózással győzte le a lengyel Dybkátfölé.

A fináléban a grúz Temur Cskuaszelidze várta, akit Alex az idén már egyszer legyőzött Romániában, nemzetközi versenyen.

Egy perc telt el, amikor a bíró a magyart látta passzívabbnak, így egy ponttal gazdagabb lett a grúz, s lehetősége nyílt, hogy lentről akciót csináljon. Szőke jól védekezett, felállt a helyzetből, azonban Cskuaszelidze állásból egyből le tudta vinni , s így már három pontra duzzadt az előnye.

A második menetben Alex előtt nyílt az egy pontos intés utáni lehetőség a földről, s ki is emelte oldalról ellenfelét, viszont a zónához érkezve instabillá vált a fogása, s kényszerűségből dobta el. De a saját hátára… Így nem járt pont egyiküknek sem. Szőke nagyon hajtott, ám egy perccel a vége előtt ez inkább már csak kapkodássá vált; kétkaros szaltóból magára dobta a grúzt, aki ezután még mögé is került.Cskuaszelidze végül 7–1-re nyert, s ezzel Európa-bajnok lett, míg Szőke ezüstérmes. Az eredmény külön értéke, hogy Alex csupán elsőéves juniorként érte el ezt a sikert.

A vezetőedző, Struhács György szerint Alex jól teljesített, apróbb hibák döntöttek az arany sorsáról.

 

Váncza István Forrás: birkozoszov.hu
Váncza István Forrás: birkozoszov.hu

Váncza István • Forrás: birkozoszov.hu

 

A 63 kilogrammos Váncza István hétfőn az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott az ukrán Olekszandr Hrusintól, így a vigaszág győztesére kellett csak várnia a bronzcsatához. A lengyel Mateusz Szewczuklépett szőnyegre Váncza ellen, s a magyar fiú nagyon okos, taktikus birkózással megkaparintotta a bronzérmet. Struhács tökéletesen meg van elégedve Váncza teljesítményével. Elmondta, hogy maximálisan betartotta a taktikai utasításokat, s szépen kifárasztotta a lengyelt, így megérdemelt sikert aratott.

A délelőtti programban öt magyar lépett szőnyegre, s közülük csupán egy jutott el az esti elődöntőig. A 72 kilogrammos, U23-as Eb-ötödik Lévai Tamás úgy került a legjobb négy közé, hogy olasz és bolgár ellenfelet győzött le simán, technikai tussal.

A Budapesti Honvéd SE versenyzője az elődöntőben az orosz Jarbilovval mérkőzött meg, aki 7–2-re jobbnak bizonyult nála. Tamás szerdán a cseh Jakub Bielesszel vagy a német Anthony Sandersszel méri össze tudását a harmadik helyért.

A kadét-világbajnoki ezüstérmes, Eb-harmadik, 97 kilós Érsek Róbert a vigaszágra került, miután az osztrák kadét-világbajnoki ezüstérmes Markus Raggingertől vereséget szenvedett a negyeddöntőben, s ellenfele beverekedte magát a döntőbe.

Róberttel kapcsolatban el kell mondanunk, hogy eredetileg a kadét Európa-bajnok, világbajnoki második Vátzi Bálint indult volna ebben a súlycsoportban, ő azonban megsérült (összecsúszott a bordája).

A kadét-világbajnoki második, Eb-bronzérmes, 82 kilogrammos Takács István a negyeddöntőig, a 67 kilós Gyürky Tibor és a 60 kilogrammos Török Tamás pedig a nyolcaddöntőig menetelt, ott azonban kikapott, s búcsút intett a megméretésnek.

A vezetőedző kifejtette, hogy csupán Érsekkel és Takáccsal szemben maradt hiányérzete. Róberttel kapcsolatban elmondta, hogy– habár az osztrák nagyon jó versenyző – nem tartotta be a taktikai utasításokat, s kiengedte a mérkőzést a kezéből. Pedig vezetett, s csak állásból kellett volna megtartania az előnyét. István pedig verhető ellenféllel szemben maradt alul.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Kötöttfogás, 2. programcsomag
A magyar szereplők
60 kg (18 induló): Török Tamás (Ceglédi VSE), 67 kg (22 induló): Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 72 kg (22 induló): Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 82 kg (16 induló): Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér), 97 kg (16 induló): Érsek Róbert (Budapesti Honvéd SE)
Nyolcaddöntő. 60 kg:Zaur Nurijev (azeri)−Török Tamás 8−6,67 kg:Valentin Petic (moldovai)−Gyürky Tibor 8−0,72 kg:Lévai Tamás−Simone Tripodi (olasz) 9−0,82 kg:Takács István−Szvetoszlav Nikolov (bolgár) 13−7,97 kg:Érsek Róbert−Ilija Buhajev (ukrán) 9-0
Negyeddöntő.72 kg:Lévai Tamás−Plamenov Krumov (bolgár) 8−0,82 kg:Szymon Szymonowicz (lengyel)−Takács István 7−4,97 kg:Markus Ragginger (osztrák)−Érsek Róbert 5−3
Bronzmérkőzés.Váncza István−Mateusz Szewczuk (lengyel) 4−1
Döntő.87 kg:Temuri Tcskujaselidze (grúz)−Szőke Alex 7−1
A kötöttfogás 1. programcsomagjának bajnokai és magyar helyezései
55 kg: Tigran Minaszjan (örményország), magyar induló nem volt.
63 kg:Olekszandr Hrusin (Ukrajna), ...3. Váncza István (Magyarország)
77 kg: Jegor Kadirov (Oroszország), ...13. Kismóni Móric
87 kg:Temuri Tcskujaszelidze (Grúzia), 2. Szőke Alex (Magyarország)
130 kg:Oleg Agahanov (Oroszország), ...9. Vátzi Roland

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Rómát látni, és…
Szőke a döntőben!

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik