Birkózás, kadét Eb: eddig két ötödik hely szabadfogásban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.15. 23:49
Címkék
Balázs Bálint és a bronzmérkőzést a vigaszágon elcsípő Hencz Joel ötödik lett, Korcsog Milán és Ubornyák Csaba versenyben maradt a szkopjei kadét Európa-bajnokság szabadfogású viadalán. A nap öt döntőjéből kettő is török sikert hozott. Szerdán rajtol a leányok mezőnye.

Szekeres István/Krasznai Bence – utanpotlassport.huÁlomszerűen kezdődött a magyar szabadfogásúak napja kedden a kadét Európa-bajnokságon. De rémálomként folytatódott: attól kezdve, hogy elindult a nyolcaddöntő mérkőzéssorozata, csak vereségek jöttek, a két bronzmérkőzést is beleértve összesen hét.Szekeres István/Krasznai Bence – utanpotlassport.huÁlomszerűen kezdődött a magyar szabadfogásúak napja kedden a kadét Európa-bajnokságon. De rémálomként folytatódott: attól kezdve, hogy elindult a nyolcaddöntő mérkőzéssorozata, csak vereségek jöttek, a két bronzmérkőzést is beleértve összesen hét.

Szerencsére, nem azon kell keseregni, hogy hiába, csak ennyit tudnak a magyar szabadfogású fiatalok. Inkább azt mondhatjuk: több volt ebben a napban. Ez sem dicséret, de azt mutatja, hogy legalább távlatokat fel lehet fedezni.

Hencz Joel a 92 kilósok vigaszágán 0–5-ről 7–5-re fordított, megverte a bolgár Karamfilkovot, és készülhetett a bronzmérkőzésre. Köztünk szólva az ellenfél segített neki, mert amikor a bírók leküldték (korábban az volt a térdelő helyzet), képtelen volt felvenni a szabályos testhelyzetet, nem is értette, mit kérnek tőle, amiért megintették. Joel levitellel vette át a vezetést, de csaknem el is vesztette az előnyét, Karamfilkov levitele azonban időn túl született.

Győzelmet hozott a következő két meccs is. A selejtezőben Budai-Kovács Marcell francia ellenfelet vert meg nyolc, Korcsog Milán pedig németet hét pont különbséggel. A sportágban kevésbé járatos olvasóink kedvéért szögezzük le ismét, sokadszor, hogy a selejtezőben nem „selejt” ellenfeleket kell legyőzni, oda ugyanis a sorsolás szeszélye küldi a szereplőket.

Ekkor következett a rémálom szakasz. Nem részletezzük a sima meccseket, a nagy különbségű eredmények önmagukért beszélnek.

De a kadét világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Budai-Kovács Marcell 10–8-as veresége a bolgár Ruhan Raszim ellenében már megér néhány gondolatot. Versenyzőnk a mérkőzés első percére még nem érkezett fel a szőnyegre… Amikor ugyanis az leketyegett, már 6–0 volt oda. Lett később 6–6 is, de a hősies harc energiákat vett ki Marcellből, és Raszim bírta jobban a végét. A bolgár aztán az elődöntőben 2–0-ra kikapott a grúz Abdeladzétól, így a csepeli fiúnak véget ért az Eb. Mellette szól, hogy tavaly két súlycsoporttal lépett feljebb, és bizony a magasabb kategóriába beleerősödni nem gyerekjáték. Tóth Gábor vezetőedző szerint fájó vereség volt, annak ellenére azt mondja, nem birkózott rosszul a fiú. Hét-nyolc egyforma képességű birkózó van az 55 kg-ban súlycsoportban, s közülük az egyiket nem sikerült most legyőznie. Így viszont nem lehet dobogóra lépni.

A serdülőkorú Balázs Bálint ötödik helye kitűnő teljesítmény Forrás: Martin Gábor/UWW
A serdülőkorú Balázs Bálint ötödik helye kitűnő teljesítmény Forrás: Martin Gábor/UWW

A serdülőkorú Balázs Bálint ötödik helye kitűnő teljesítmény  •  Forrás: Martin Gábor/UWW

A vezetőedző akkor lenne elégedett, ha lenne érmünk, és bár még lehet, nem jók az esélyeink. Vegyes érzések kavarognak benne. Szerinte a fiataloké volt a jó sorsolás. A még serdülőkorú, 60 kilós Balázs Bálint egyetlen egy meccset birkózott kedden, mégpedig a harmadik helyért. Már eddig is nagyot produkált, hiszen meglepően simán jutott az elődöntőbe, így aztán rászolgált arra, hogy ne kelljen a vigaszágon bajlódnia délelőtt. A német Simon Monz érkezett hozzá. Bálint nem kezdte jól a találkozót, hiszen egyből rászaladt két úgynevezett malom dobásra, engedte elmenni az ellenfelet 8–0-ra. Azt azért nem engedte meg neki, hogy technikai tussal nyerjen; folyamatosan kapaszkodott felfelé. A baj csak az volt, hogy közben újra és újra odaadta magát egy-két pont erejéig, így végül 14–6-ra kapott ki, és az elismerésre méltó ötödik helyen zárta a megméretést.

A másik bronzmérkőzésünk mindössze huszonöt másodpercig tartott…

Ubornyák Csabának egyelőre sok a 110 kiló Tóth Gábor szerint, még bele kell erősödnie. A vigaszági csatában az esélytelenek nyugalmával küzdhet a grúz Manasvili ellen. Korcsog Milánnak lehet esélye a 80 kg bronzmérkőzésére, amennyiben ugyanazt a formát hozza, mint a törökországi Győzelem-kupán. Ott azzal az azeri Fuad Majilovval 3–3-t meccselt, aki most a nyolcaddöntőben 8–0-ra legyőzte. De 6–5-re megverte Milán vigaszági ellenfelét, a grúz Giorgi Nebunisvilit is.

A szabadfogás első öt döntőjéből kettőben török, egyben-egyben pedig örmény, grúz és orosz arany született. Az örmény Rafajel Arutyunjan volt az, aki szertefoszlatta a macedón közönség álmait, mert a fináléban 2:24 perc alatt, technikai tussal, 10–0-ra megverte Beszir Alilit.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE
Szabadfogás, 2. programcsomag
A magyar szereplők
45 kg (17 induló): Gilányi Alex (Balkányi SE). 55 kg (21): Budai-Kovács Marcell (Csepel BC). 65 kg (22): Dodó Bence (Püspökladányi NSE). 80 kg (21): Korcsog Milán (Csepeli BC). 110 kg (17): Ubornyák Csaba (Kecskeméti TE)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Budai-Kovács–Théo Mazoyer Veautier (francia) 8–0. Korcsog–Richard Schröder (német) 9–2. Nyolcaddöntő. Samuel Bucko (szlovák)–Gilányi 4–0. Ruhan Raszim (bolgár)–Budai-Kovács 11–8. Luka Marjamidze (grúz)–Dodó technikai tus, 10–0 az 1:00. percben. Fuad Majilov (azeri)–Korcsog 8–0. Szergej Kozirjev (orosz)–Ubornyák tus az 1:11. percben, 6–0-nál
Szabadfogás, 1. programcsomag (folytatás)
A versenyben maradt magyarok
60 kg (23): Balázs Bálint (Tatabányai SC). 92 kg (16): Hencz Joel (Kecskeméti TE)
A magyar mérkőzések
Vigaszág. Hencz–Joan Karamfilkov (bolgár) 7–5
Bronzmérkőzés. Simon Monz (német)–Balázs 14–6. Danilo Sztaszjuk (ukrán)–Hencz technikai tus, 10–0 a 0:25. percben
Az 1. programcsomag aranyérmesei és a magyarok helyezése
48 kg: Rafajel Arutyunjan (Örményország), …16. Kaffai Botond
51 kg: Adem Üzün (Törökország), …12. Dely Marcell
60 kg: Hamza Alaca (Törökország), …5. Balázs Bálint
71 kg: Bagrati Gagnidze (Grúzia), …8. Mezei Dominik
92 kg: Gadzsi Gamzatov (Oroszország), …5. Hencz Joel

A címvédő Szél Anna finn ellenféllel kezd

Szerdán a női birkózás első programcsomagjának a szereplői kezdik meg küzdelmüket, köztük az 57 kg-ban Szél Anna, aki tavaly az akkor még 56 kg-os mezőnyben nyert aranyérmet az előző évi ezüstje után. Az öt súlycsoportból csak négyben szerepel magyar, a 73 kg kimaradt a szórásból.

43 kg (17 induló): Kocsis Boglárka (5-ös sorsolási számmal) selejtezőt vív a fehérorosz Valerija Kapusztina, a tavalyi serdülő Eb aranyérmese ellen. Ha továbbjut, a bronzérmes, román Ana Maria Cristescu ellen folytatja. A döntőbe jutásért a Leorda (moldovai)–Ponomarova (ukrán) találkozó győztes lehet az ellenfél.
49 kg (17): Szenttamási Róza (3) a nyolcaddöntőben kezd a moldovai Mihaela Samoil ellen, aki a tavalyi serdülő Eb-n még a 40 kg-ban volt ötödik. Következhet az azeri Szevindzs Ahadova, míg a folytatásra ukrán, bolgár és német versenyző közül kerül ki az ellenfél.
57 kg (19): Szél Anna Hella (4) a nyolcaddöntőben lép szőnyegre először, mégpedig a finn Mira Rasinkangas ellen, akinek nincs jegyzett nemzetközi eredménye, de a finn női iskola hagyományosan erős. A negyeddöntő az Othelie Høie (norvég)–Tanja Teneva (bolgár) mérkőzés győztesére vár. A norvég a tavalyi Eb-n az 52 kg-ban lett ötödik, a bolgárt pedig Anna 1:11 perc alatt verte 10–0-ra. Azeri, román, német és török ellenfél közül kerül ki az elődöntő szereplője. Közülük a magyar leány a német Anastasia Blayvas ellen a szarajevói kontinensviadalon harmincöt másodperc alatt ért el technikai tust.
65 kg (16): Szabados Noémi (6) a nyolcaddöntőben rajtol a bolgár Vanesza Kalojanova ellen, majd következhet az Amelia Kuraszewska (lengyel)–Andrea Deleu (moldovai) összecsapás győztese. Az ellenfeleknek nincs jegyzett nemzetközi eredményük, de ennek ebben a korban még nincs nagy jelentősége. Azeri és török versenyző célozhatja meg az elődöntőt.
73 kg (8): nincs magyar induló

Amit eddig írtunk az Eb-ről
Beharangozó, a magyar versenyzők menetrendjével
1. nap: szabadfogás 45,51,60,71,92 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik