Birkózás: egy ezüst és négy bronzérmet nyertek a lányok a serdülő Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.16. 20:29
Címkék
Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huLezajlott Győrött, az Olimpiai Sportparkban a serdülő birkózók Európa-bajnokságának a második napja, amelyen a leány sportolók bizonyíthattak.Krasznai Bence –utanpotlassport.huLezajlott Győrött, az Olimpiai Sportparkban a serdülő birkózók Európa-bajnokságának a második napja, amelyen a leány sportolók bizonyíthattak.

A magyar válogatott sorsolása nem volt túl szerencsés; öt versenyzőnek is selejtezőt kellett birkóznia, s ebből hármat sikerült megnyerniük. A 39 kilogrammos Nemes-Nagy Vivien és a 62 kilós Újfalvi Lili is legyűrte ellenfelét. Nem okozott csalódást a kadét-világbajnokságon ezüstérmes Szenttamási Róza sem, aki magabiztosan verte meg a bolgár Sztojanovát.

Heten léptek szőnyegre a nyolcaddöntőben, s innen négyen jutottak tovább. A 46 kilós Matyi Vivien az olasz Contrafattón, Szenttamási Róza az észt Blaseren, Vizi Flóra a török Ilyasoglun, Újfalvi Lili pedig a bolgár Brasznarován jutott túl.

A negyeddöntőben szintén heten bizonyíthattak, közülük négyen harcolták ki az elődöntőt: Matyi Vivien, Szenttamási Róza és Vizi Flóra is esélyt kapott arra, hogy az aranycsatáért birkózzon. Csakúgy, mint a 33 kilogrammosok között versenyzőFáth Laura. Hozzá kell tennünk: a fiatal lány csütörtökön ünnepelte 13. születésnapját.

Fáth Laura (balról) 13 évesen lett ezüstérmes a serdülő Európa-bajnokságon
Fáth Laura (balról) 13 évesen lett ezüstérmes a serdülő Európa-bajnokságon

Fáth Laura (balról) 13 évesen lett ezüstérmes a serdülő Európa-bajnokságon

A kaposvári sportoló két törökkel is találkozott, s mindkettőt magabiztosan, tussal verte meg, így hatalmas meglepetésre bejutott az esti fináléba, amelyen az orosz Federcsenkóval került szembe.

Fáth egyből lábra támadott, de az orosz lefogta a fejét, majd könnyedén mögé ment, s ugyanezt, ugyanígy még egyszer megcsinálta, így már négy ponttal vezetett.

A második menetben még jobban buzdított a magyar közönség. Körülbelül száz ember próbálta szurkolásával hozzásegíteni Laurát a sikerhez. A két lány eleinte csak ráncigálta egymást, majd újra Federcsenko szerzett pontot mögékerülésből. Laura intésből szerezte meg az első pontját, de sajnos, többet már nem tudott kiharcolni. Az orosz viszont igen; még kétszer a magyar lány mögé került, s ezzel megnyerte az Európa-bajnokságot. Fáth Laura pedig élete első, gyönyörűen csillogó érmét szerezte meg világversenyről.

A többi magyar hölgynek nem sikerült jól az elődöntő. Matyi Vivien tusvereséget szenvedett az orosz Perevozkinától, Vizi Flóra szintén tussal kapott ki a fehérorosz Szirnovától, s némi meglepetésre Szenttamási is alulmaradt az orosz Manujillal szemben.

Ez azt jelentette, hogy öt magyar fiatal is szőnyegre léphetett a bronzéremért. Az első medált Matyi Viven szerezte meg a török Nazar ellen. Az ESMTK versenyzőjenégy percen keresztül parádésan védekezett, rengeteg reménytelen helyzetből szabadult ki, végül 3−0-ra nyert.

Az 50 kilogrammosok között fantasztikus szituáció állt elő. Két magyarnak is esélye nyílt a bronzra, s– szerencsére– nem egymás ellen kellett birkózniuk. Szenttamási Róza az ukrán Timofijvval, Borsos Viktória pedig a szlovák Kocsicsovával találkozott. A két meccs egyszerre zajlott, két szőnyegen. Az igazán parádés helyzet akkor alakult ki, amikor a két magyar gyakorlatilag egyszerre kezdte el tusolni ellenfelét 55 másodperc után. Borsosnál végül 0:59 percnél, Szenttamásinál pedig 1:29 percnél ütötte le a bíró a győzelmet. Az egész aréna őrjöngött, pedig alig százan maradtak szurkolni. Nem mindennapi pillanatokat láthattak az Olimpiai Sportparkba kilátogatók.

Vizi Flóra óriásit küzdött a medálharcban a fehérorosz Sajcsuk ellen. A belorusz rögtön az elején elhúzott két ponttal, páros combra támadással. Flóra erre először kitolással válaszolt, majd a második menetben hatalmas pozícióváltást követően megfordította a párharcot, s 3−2-re vezetett. A fehérorosz edző challenget kért, amelyet a bírók elutasítottak, így Vizi újabb ponttal gazdagodott. Sajcsuknak csupán egy kitolásra futotta az utolsó 20 másodpercben, ez pedig azt jelentette, hogy a Csepeli BC versenyzője megszerezte a harmadik helyet.

Sebők Kinga 4-1-ről fordította meg a bronztalálkozót az ukrán Sehovcova ellen, majd sajnos, kellemetlen szituációba ragadt bele, amelyből már nem tudott kikeveredni, s tusvereséget szenvedett, így be kellett érnie az értékes ötödik hellyel.

A magyar válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett. Oroszország ismt tarolt; tíz súlycsoportból hatot megnyert, s négy ezüstérmet szerzett.

SERDÜLŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Leányok
A magyar mérkőzések
Selejtezők. 39 kg:Nemes-Nagy Vivien−László Nikolett 8−4, 42 kg:Immacolata (olasz)−Szabó Szonja 14−6, 50 kg:Szenttamási Róza−Sztojanova (bolgár) 11−0, 62 kg:Újfalvi Lili−Isliyen (török) 14−4, 62 kg:Lodder (holland)−Nagy Noémi tus 2−2-nél
Nyolcaddöntők. 46 kg:Matyi Vivien−Contrafatto (olasz) 12−7, 50 kg:Lirca (román)−Borsos Viktória 4−3, 50 kg:Szenttamási Róza−Blaser (észt) 7−2, 54 kg:Vizi Flóra−Ilyasoglu (török) 10−0, 58 kg:Szkobelszka (ukrán)−Elekes Enikő 10−0, 62 kg:Újfalvi Lili−Brasznarova (bolgár) tus 4−0-nál, 66 kg:Kuharuk (ukrán)−Nyikos Veronika tus 8−0-nál
Negyeddöntők. 33 kg:Fáth Laura−Ersoy (török) tus 8−0-nál, 36 kg:Kurjlenka (fehérorosz)−Sebők Kinga 10−0, 39 kg:Subtirica (román)−Nemes-Nagy Vivien 14−3, 46 kg:Matyi Vivien−Wisniewska (lengyel) 15−4, 50 kg:Szenttamási Róza−Cakmak (török) tus 10−6-nál, 54 kg:Vizi Flóra−Salvaterra (olasz) tus 4−1-nél, 62 kg:Tretijak (fehérorosz)−Újfalvi Lili 5−1
Elődöntők. 33 kg:Fáth Laura−Ozer (török) tus 5−1-nél, 46 kg:Perevozkina (orosz)−Matyi Vivien tus 8−0-nál, 50 kg:Manujil (orosz)−Szenttamási Róza 5−2, 54 kg:Sirnova (fehérorosz)−Vizi Flóra tus 6−2-nél
Vigaszági mérkőzések. 50 kg:Borsos Viktória−Moucha (görög) tus 4−0-nál, 66 kg:Valentini (olasz)−Nyikos Veronika tus 11−0-nál
Döntő.33 kg:Fedorcsenko (orosz) - Fáth Laura 10-1
Bronzmérkőzések.36 kg:Sehovcova (ukrán) - Sebők Kinga tus 6-5-nél, 46 kg:Matyi Vivien - Nazar (török) 3-0, 50 kg:Borsos Viktória - Kocsicsova (szlovák) tus 2-0-nál, 50 kg:Szenttamási Róza - Timofijv (ukrán) tus 4-0-nál, 54 kg:Vizi Flóra - Sajucsuk (fehérorosz) 4-3

A bajnokok és a magyar eredmények
33 kg:Szofia Fedorcsenko (Oroszország), 2. Fáth laura (Magyarország)
36 kg:Alina Kurilenka (Fehéroroszország), 5. Sebők Kinga (Magyarország)
39 kg:Olha Padosik (Ukrajna), …7. Nemes-Nagy Vivien (Magyarország), …8. László Nikolett (Magyarország)
42 kg:Alena Szuhareva (Oroszország), …11. Szabó Szonja (Magyarország)
46 kg:Aleszija Hetmanava (Fehéroroszország), ...3. Matyi Vivien (Magyarország)
50 kg:Darija Manujil (Oroszország), ...3. Borsos Viktória és Szenttamási Róza (Mindkettő Magyarország)
54 kg:Viktorija Huszajnova (Oroszország), ...3. Vizi Flóra (Magyarország)
58 kg:Tatjana Kabanova (Oroszország), …19. Elekes Enikő (Magyarország)
62 kg:Jevenija Szijedih (Ukrajna), …7. Újfalvi Lili (Magyarország), …16. Nagy Noémi (Magyarország)
66 kg:Zlatoszlava Sztepanova (Oroszország), …18. Nyikos Veronika (Magyarország)
Leány csapatpontverseny: 1. Oroszország 230 pont, 2. Ukrajna 148 pont, 3. Fehéroroszország 140 pont,… 5. Magyarország 96 pont

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik