Birkózás: dr. Hegedüs Csaba könyvbemutatója

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.04. 19:02
Címkék
„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huÜnnepélyes keretek között mutatták be két nappal a 70. születésnapja előtt, a budapesti Városligeti-tónál található Robinson étteremben a 100. magyar olimpiai bajnoki címet szerző tuskirály, dr. Hegedüs Csaba alkotását, a Mr. Tus-tankönyvet.Krasznai Bence –utanpotlassport.huÜnnepélyes keretek között mutatták be két nappal a 70. születésnapja előtt, a budapesti Városligeti-tónál található Robinson étteremben a 100. magyar olimpiai bajnoki címet szerző tuskirály, dr. Hegedüs Csaba alkotását, a Mr. Tus-tankönyvet.

 

Balról: dr. Hegedüs Csaba és Szekeres István
Balról: dr. Hegedüs Csaba és Szekeres István

Balról: dr. Hegedüs Csaba és Szekeres István a könyvbemutatón

 

„A könyv a 21. század eszményi birkózását, és az ahhoz vezető utat mutatja be”– kezdte Hegedüs a megnyitó beszédében. A szerkesztő, Szekeres István oldalunknak az esemény után elmondta, hogy az olvasmányos szakkönyv természetesen a szakembereknek szól, de szinte minden mondatának az utánpótlás-nevelésben kell gyökeret vernie.

„Engem mindig is az vonzott, ami nagyon nehéz, szinte lehetetlen– folytatta a tuskirály.– A huszonhárom évig tartó birkózó szövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után.”

Ennek okán készült el az a tankönyv, amelyet Mocsai Lajos az előszavában inkább tanító könyvnek minősít.

Hegedüs a bemutatón jelentette be: a birkózó-világszövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovics nemrégiben közölte vele: a világszövetség elnökségének örökös, tiszteletbeli tagjává választották.

„Ezzel a könyvvel a hitvallásomat szerettem volna nyilvánosságra hozni. Biztos, hogy néhányan találnak benne hibát az idő haladtával, s ezeket alá is húzzák, de nem baj...”– folytatta München olimpiai bajnoka.

Szerettük volna, ha ezt a mondatot Szekeres magyarázná meg:

„Természetesen– mint minden sportban– az idő múlásával sok minden változik. Az ehhez hasonló könyvek így hát nem örökéletűek. Hozzáteszem viszont: szerintem a következő néhány évtizedben senki sem ír ilyen elkötelezett, tudományos igényű szakkönyvet a sportágról. Igen jelentős például az egyik társszerző, Lívják Emília munkája, aki az óvodások és a kisiskolások játékos birkózó-előképzéséhez konkrét tanácsot és gyakorlatokat ad.”

A bemutatón értékelte Hegedüs munkáját és életművét Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter, az utánpótlás-nevelésért is felelős helyettes államtitkár, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpia ezüstérmes tőröző, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke. Köszöntőt mondott továbbá Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke és dr. Berkes István,a MOB Orvosi Bizottságának korábbi elnöke is.

Közülük mindenki köszönetet mondott a részvételért, emellett elmesélt néhány történetet Hegedüsről.

Kulcsár például ezt:

„Kétezer-tízben, az azerbajdzsáni junior vívó világbajnokságon még más minőségben vettem részt. Ott történt az eset: egy idegen nem azt emlegette, amikor megtudta, hogy magyar vagyok, hogy Puskás, hanem azt, hogy Hegedüs! Ekkor döbbentem rá, mekkora legenda is valójában.”

A bemutatót Berkes zárta, akivel a tuskirály a gyermekkorában, Szombathelyen együtt volt a serdülő-úszóválogatott tagja. Kiemelte: a magyar sportnak szüksége van a tudományos írásokra, végül arra biztatta az újnemzedéket, úgy élje az életét, ahogyan Hegedüs tette, aki egész életében azt hangsúlyozta:

„Olyan nincs, hogy valamit nem lehet elérni!”

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik