Tizenegy nappal ezelőtt már olyan sok sporteseményt halasztottak vagy töröltek a koronavírus-járvány veszélye miatt, hogy terjedelmesebb cikkben foglalkoztunk a kialakult helyzettel. A felnőtt birkózóválogatott akkor – 19 másik ország sportolóival együtt – nemzetközi edzőtáborban készült Tatán a − tervek szerint − március 19-én kezdődő, budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyre. A Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, Bacsa Péter annak ellenére sem aggódott, hogy az ugyanilyen minősítésű ázsiai erőpróbát ekkor már elhalasztották:

Bacsa Péter szerint fontos, hogy összetartsanak a birkózók is Fotó: Martin Gábor

Bacsa Péter szerint fontos, hogy összetartsanak a birkózók is  •  Fotó: Martin Gábor

„Beszéltem a szakágak szövetségi kapitányaival, akik elmondták, nem okoz pánikot a fertőzés veszélye Tatán. Mindenki keményen edz a tokiói kvótáért. Azt gondolom, hogy a pánik eltúlzott. A számokat olvasva, tájékozódva, túlzottnak érezzük a reakciókat. A nemzetközi szövetség elnöke, Nenad Lalovic is ezt a véleményt osztja, úgyhogy feltehetően nincs veszélyben a fővárosi megméretés. Remélem, egy-két hónapon belül elcsendesül a pánik, és a jobb idő kisöpri a vírust is.” 

Öt nappal később, március 11-én rikító vörös betűkkel jelent meg a hazai és a nemzetközi szövetség honlapján: „Postponed!” − tehát elhalasztva.

„A kormány rendeletet hozott: beltéri rendezvényt nem lehet megtartani száz főnél több résztvevővel. A körülöttünk levő országok is határzárat rendeltek el. Ha valamilyen úton-módon megoldjuk a maximum százfős benntartózkodási létszámot, akkor is magunknak rendeztünk volna versenyt, azt pedig közel sem lehet olimpiai kvalifikációs viadalnak nevezni. A józan ész, a nemzetközi szövetséggel való egyeztetés és a kormányrendelet pecsételte meg az erőpróba sorsát” − így Bacsa.

Másnap, március 12-én a szövetség további döntéseket hozott:  elhalasztotta az országos versenynaptárban szereplő valamennyi korosztályra vonatkozó eseményt, edzőtábort és a válogatottak központi keretedzéseit is. Emellett megtiltotta a nemzetközi versenyeken és edzőtáborokban való részvételt, továbbá javasolta, hogy egyénileg se utazzon senki külföldre

„Első a sportolók és a családjuk védelme. Továbbra is az a véleményem, hogy ez csupán olyan influenza, amely ha akarjuk, ha nem, átsöpör a világon. Lesznek olyanok, akik meghalnak, de akadnak olyanok is, akiken két tüsszentés formájában mutatkozik a vírus. A legfontosabb most az, hogy az egészségügyi rendszerünkre ne egyszerre zúduljanak a betegek, ezért kell otthon maradni, és emiatt kérjük mi is ugyanerre a birkózócsalád tagjait.”

Idehaza gyakorlatilag már nincs olyan birkózóklub, amely zökkenőmentesen, a megszokott módon készülhetne. Az alelnök arról is beszélt, hogy a tőlünk keletebbre fekvő országokban még nincsenek életben hasonlóan súlyos szankciók a sportéletre vonatkozóan, így Oroszországban például még most is gond nélkül edzhetnek a fiatalok.

„Az utánpótlás-világversenyeken biztos, hogy ennek megérezzük a következményeit, ez ellen nem tudunk mit tenni, hiszen borult a felkészülési rendszer és a formaidőzítés. A korosztályos válogatottak edzőit arra kértük, hogy személyes edzéstervet készítsenek a tanítványaiknak, amelyet − napi szintű online kapcsolattartással − ellenőrizniük is kell. Sokkal inkább koncentrálunk most arra, hogy a tizennégy évnél fiatalabb gyerekek a veszély elmúlása után is térjenek vissza a megszokott közegbe, a birkózószőnyegre. Ennek okán a hét végéig új programot indítunk »Birkózz otthon!« címmel. A mestereket arra buzdítjuk, hogy tartsák a lelket a gyerekekben, akik online felületen különböző versenyeken, kihívásokon vehetnek részt, emellett szórakoztató gyakorlatokat hajthatnak végre. Fontos, hogy összetartson a közösség!”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport