Utánpótlás: felemásan viselik az edzők is a kényszerpihenőt

Vágólapra másolva!
2020.04.09. 17:29
Címkék
Rengeteg sportoló nyilatkozott már arról, hogyan vészeli át a koronavírus-járvány okozta karanténidőszakot; de mi van az edzőkkel? Az ifjúsági fiú cselgáncsválogatott vezetőedzőjével, Bíró Norberttel, a BVSC-Zugló kardvívóedzőjével, Bódy Benjaminnal, valamint az U18-as fiú kosárválogatott mesterével, Pethő Ákossal beszélgettünk: szóba került az is, anyagilag hogyan érintik a szakembereket az edzésmentes hetek.

Számos cikkben foglalkoztunk már azzal, hogyan vészelik át a koronavírus-járvány okozta helyzetet az ifjú sportolók, ám az őket nevelő edzőkről, akiknek szintén felfordult az élete a veszélyhelyzetben,eddig még nem esett szó. Ahogyan az egész világot, a gazdasági ágazatok legtöbbjét, úgy a mesterek mindennapjait is döntően befolyásolja az eddig több mint másfél millió fertőzöttet és kilencvenezer halálos áldozatot követelő fertőzés.

Bódy Forrás: EFC
Bódy Forrás: EFC

Bódy minden szituációban próbálja megtalálni a legjobb megoldást  •  Forrás: EFC

„Olyan ember vagyok, aki mindig, minden szituációban próbálja megtalálni a legjobb megoldást. Régen rengeteget sportoltam, az utóbbi években erre jóval kevesebb időm jutott, mert reggeltől estig a vívással foglalkoztam, folyamatosan utaztam. Úgyhogy ez az időszak arról szól, hogy kicsit magammal is törődök: itthon főzök, egy nap legalább kétszer edzek, próbálok újra formába lendülni, tehát igyekszem a jó oldaláról megközelíteni a bezártságot, és megtalálni a motivációt. Úgy érzem, az emberi kapcsolatok sokkal jobban az előtérbe kerültek, mint a járvány előtt, többet beszélünk a hozzánk közel álló emberekkel” – fejti ki gondolatait a BVSC-Zugló kardvívóedzője, Bódy Benjamin.

Az Alba Fehérvár U20-as kosárcsapatának mestere, egyben az U18-as fiúválogatott szakágvezetője, Pethő Ákos egyre nehezebben viseli az otthoni karantént.

„Hiányzik a munka. Ilyen hosszú kényszerpihenővel az emberek döntő többsége még nem találkozott. Passzívan gyakorlom a kosárlabdát – ez alatt azt értem, hogy lehetőségem nyílt megnézni olyan mérkőzéseket, amelyekre korábban nem, vagy csak kevés időm lehetett. Ugyanez a helyzet a szakmai olvasmányokkal – rengeteget tanulmányozok, próbálom fejleszteni magam, de jó lenne már visszatérni a régi kerékvágásba. Mindenkinek azt kívánom, hogy ne törjön össze, nézze a helyzet pozitív oldalát, s próbáljon lelkileg megerősödni!”

Bíró Norbert spanyolul is tanul az otthoni karanténidőszakban
Bíró Norbert spanyolul is tanul az otthoni karanténidőszakban

Bíró Norbert spanyolul is tanul az otthoni karanténidőszakban

A Ceglédi VSE cselgáncsszakosztályának trénere, egyben az ifjúsági fiúválogatott vezetőedzője, Bíró Norbert is egyetért kollégáival, miszerint a lehető legtöbbet kell kihozni a karanténidőszakból:

„Óriási a változás mértéke: az első hét még jó volt, pihentem, de ez már sok. A legjobb módszer az, hogy – a lehetőségeihez képest – mindenki leköti, fejleszti magát. A szövetséggel együtt most épp online versenyt szervezünk, továbbá az internetes edzőtovábbképzés lebonyolításában is részt veszek, az első előadást például én tartom. Kezdeményeztem kvízjátékot is, emellett elkezdtem spanyolul tanulni – már legalább háromszor belevágtam, most végre van időm rá.”

 

 

A portfolio.hu nemrégiben arról írt, hogy akár egymillió fővel növekedhet a munkanélküliek száma Magyarországon. Arra is kíváncsiak voltunk, anyagilag hogyan érintik a szakembereket az edzésmentes hetek.

„Ennek mindenki érzi a hatását, mi is – így Bódy. – A felelősség közös: nagyon sokat kaptunk a BVSC-től, mindenben támogat minket, úgyhogy eljött annak az ideje, hogy visszaadjunk valamit és segítsük az egyesületet, amelynek rengeteg fedezendő kiadása van, ezzel együtt jóval kevesebb bevétele. Biztos vagyok abban, hogy a hazai szövetség olyan akciótervet dolgoz ki, amellyel segíti a kisebb kluboknak átvészelni ezt az időszakot. Nemrégiben Csampa Zsolt elnök pont ezzel kapcsolatban nyilatkozott pozitívan; mindent megtesz azért a szervezet, hogy ne csökkenjen a vívócsalád létszáma.”

Pethő Ákos reméli, a kis klubok is átvészelik a járványt Forrás: albakosar.hu
Pethő Ákos reméli, a kis klubok is átvészelik a járványt Forrás: albakosar.hu

Pethő Ákos reméli, a kis klubok is átvészelik a járványt  •  Forrás: albakosar.hu

„Mindenkinek el kell fogadnia a veszélyhelyzetet és az ezzel járó következményeket, mi sem vagyunk kivételek. Csak remélhetem, hogy az összes nevelőműhely és csapat átvészeli a járványt, és az élet újraindulásával visszatér ahhoz a munkához, amelyet eddig is végzett. Ha nem is egyből, de lassan és biztosan talpra kell állnia mindenkinek”– véli Pethő.

„Egyelőre még nem érzünk nagy anyagi visszaesést, ugyanakkor hosszabb távon ez merőben megváltozhat – mondja Bíró. – Az összes együttes bajlódik a tagdíjak hiányával, sok családban vannak most pénzügyi gondok, úgyhogy nem lehet elvárni, hogy fizessék edzések nélkül az ezzel járó összeget. Persze, ha valaki támogatni szeretné a szakosztályt, azt megköszönjük. A kérdés az, hogy meddig tart a járvány – minél tovább, annál drasztikusabb hatásai lesznek. Más kérdés, hogy a gazdaságot érintő problémák miatt az állami sporttámogatás milyen mértékben változik a folytatásban…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik