UP-info/L.S. - utanpotlassport.huDecember negyedik napján rendezi a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a szokásos évzáró gáláját, amelyen a sikeres felnőtt atléták mellett a feltörekvő tehetségeket is díjazzák: ezúttal is öt-öt férfi, illetve női jelölt közül kerül ki az évad két legjobb U20-as versenyzője.

Miután a 2018-as esztendő fő megméretése a tamperei junior-világbajnokság volt, talán nem meglepő, hogy többségében a Finnországban remeklők közül kerültek ki a végső győzelemre esélyes ifjak, de felnőtt kontinensbajnokokat és ifjúsági olimpiai aranyérmest egyaránt köszönthetünk.

Íme a női jelöltek Fotó: IAAF

Íme a női jelöltek  •  Fotó: IAAF

A női jelöltek

Meseret Belete (Etiópia)

A hosszútávfutó a világ legjobb félmaratoni idejét jegyzi a juniorkorosztályban (1:07:51), a valenciai félmaraton-világbajnokságon pedig a hatodik helyen végzett a felnőttek között. Göteborgban nem adta alább az aranyéremnél.

Celliphine Chespol (Kenya)

Junior-világbajnok 3000 méter akadályon, ráadásul 9:01.82-es idejével ranglistavezető az U20-as korosztályban. A felnőttek között is remekelt, hiszen megnyerte az afrikai mezei futó bajnokságot, míg akadályfutásban ezüstérmes lett.

Meskerem Mamo (Etiópia)

Szintén ranglistavezető a korosztályában, nincs nála jobb jelenleg a 3000 és 5000 méteren. Utóbbi távon a felnőttek között is bronzéremmel zárt az Afrika-bajnokságon.

Sydney McLaughlin (Egyesült Államok)

A 400 méter királynője, gáton és síkon egyaránt. Ranglistavezető nem csupán korosztályában, hanem a felnőttek között is. Az amerikai egyetemi bajnokság győztese.

Briana Williams (Jamaica)

Verhetetlennek bizonyult Tamperében a 100 és 200 méteren, mindössze 16 évesen! A 4×100 méteres váltó tagjaként aranyérmes a Carifta-játékokon.

Két skandináv versenyző is a legjobb ötben Fotó: IAAF

Két skandináv versenyző is a legjobb ötben  •  Fotó: IAAF

A férfi jelöltek

Selemon Barega (Etiópia)

A Gyémánt-liga sorozat 5000 méteres bajnoka, ráadásul 12:04.02-es időeredménye új U20-as világcsúcs. Fedettpályán vb-ezüstérmes 3000 méteren.

Jordan Diaz (Kuba)

A hármasugró tulajdonképpen mindent megnyert, amit csak lehetett az idén, a junior-világbajnokságtól kezdve egészen az ifjúsági olimpiáig. Ráadásul 17.41-es eredménye U18-as, illetve U20-as világrekord.

Armand Duplantis (Svédország)

Az ifjú rúdugró csúcsdöntögető formát mutatott az idén, fedettpályán és szabadtéren összesen nyolcszor javította meg az U20-as rekordot. Megnyerte a junior-világbajnokság mellett a felnőtt Eb-t is, és 6.05-ös ugrásával első a világranglistán.

Jakob Ingebrigtsen (Norvégia)

Újabb skandináv versenyző, újabb felnőtt Európa-bajnok. Ráadásul kétszeres, ugyanis a 18 esztendős középtávfutó 1500 és 5000 méteren is a legjobbnak bizonyult. Az U20-as vébén azonban elmaradt az arany, helyette egy ezüst és egy bronz került a kollekcióba.

Rhonex Kipruto (Kenya)

Junior-világbajnok 10 kilométeren, 27:21.08-cal korosztályos ranglistavezető. Az utcai, illetve mezei futóversenyeken is remekelt, Afrika-kupa győztes.

Az esztendő legjobbjait tehát kedden, az IAAF monacói gálaestjén köszöntik.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport