Atlétika: portré az év ifjúsági atlétájáról, Pap Márk gátfutóról

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.14. 18:37
Címkék
Az Ikarus BSE 17 éves gátfutója, Pap Márk idén fedett pályán országos csúccsal, szabadtéren három számban is remek egyéni rekordokkal rukkolt elő, 110 gáton szerzett EYOF-bronzérmével teljes eredményei alapján pedig megérdemelte az év ifjúsági atlétájának járó díjat. Hogy a gátfutás egyik kivételes reménységéről van szó, azt Baji Balázs is megerősítette.

A három és fél éves belgiumi kitérő után idén végleg hazaköltöző Pap Márk évét megkoronázta, hogy az év ifjúsági atlétájának választották. Az Ikarus BSE 17 éves gátfutója édesanyja külföldi munkavállalása miatt váltott otthont, és idén márciusban még Gentben futott 60 méter gáton fedett pályás ifjúsági országos csúcsot (7.80). Aztán, ahogy szabadtérre váltott kiderült, síkon is remek formában van. A Brüsszel-bajnokságot 100 méteren hatalmas, 10.71-es egyéni csúccsal nyerte.Pap Márk évét megkoronázta, hogy az év ifjúsági atlétájának választották. Az Ikarus BSE 17 éves gátfutója édesanyja külföldi munkavállalása miatt váltott otthont, és idén márciusban még Gentben futott 60 méter gáton fedett pályás ifjúsági országos csúcsot (7.80). Aztán, ahogy szabadtérre váltott kiderült, síkon is remek formában van. A Brüsszel-bajnokságot 100 méteren hatalmas, 10.71-es egyéni csúccsal nyerte.

pap_mark
pap_mark

Pap Márk (középen) az EYOF-on bronzérmet szerzett  •  Fotó: MOB/Szalmás Péter

„Tavaly sérüléssel bajlódtam, így a 2019-es évet szerettem volna megnyomni. A 10.71-en nagyon meglepődtem 100 méteren, hiszen 11.06 volt az egyénim, ilyen rövid időn belül pedig ennyit javítani nem kis dolog. Ebből arra következtettem, hogy 110 gáton is összejöhet a jó eredmény. Így is történt. Debrecenben 14 másodperc alá kerültem, igazából ez volt az egyik nagy elvárásom ebben az évben.”

A májusi debreceni csapatbajnokságon futott 13.85-ös eredmény azonban csak a kezdett volt. A bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a 13.70-es futás 110 gátas bronzérmet jelentett. Sőt, augusztusban ebből is faragva 13.49-en állt meg. Közben 100-on 10.66, 200-on 21.49 lett az egyéni rekord. Mindent egybevetve nem lehet kérdés, hogy jogosan választották az év ifi atlétájának.

A sikeres előzmények után az EYOF-on döntőt céloztam meg, aztán amikor viszonylag könnyen be is kerültem, akkor már a dobogó volt a cél. A plusz hármas hátszél miatt a fináléban nem nagyon jöttek ki a lépések, de úgy gondolom, így is nagyszerű eredményt értem el. Nagyon örülök a bronzéremnek. Mint ahogyan a díjra is büszke vagyok. Az edzőm, ifj. Tomhauser István azt mondta az ünnepség előtt, hogy készüljek fel, mert lehet, hogy én kapom. Én arra azt válaszoltam, hogy nem hiszem. Ő meg csak, hogy oké, de ha mégis, akkor ne lepődjek meg. Mégis meglepődtem! Rettentően sokat jelent nekem, nem gondoltam volna, hogy még ilyen elismerést tartogat számomra ez az év, ami pontosan úgy sikerült, ahogy szerettem volna.”

baji_balazs-1280x720
baji_balazs-1280x720
Pap Márkról, a világbajnoki bronz-, és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Baji Balázs is elismerően nyilatkozott, aki közös edzőjük révén jól ismeri a versenyzőt.
„Egész kisgyerekként kezdte mellettünk az atlétikát, de igazán Belgiumban mutatta meg, mennyire ügyes gátfutó. Egészen elképesztő teljesítményre képes, a gátak fölött nagyon szépen mozog. Biztos vagyok benne, meghatározó szerepe lesz a hazai és a nemzetközi gátfutásban. Az ilyen díjak, mint amit kapott, nagyon fontosak. Kellenek a sikerek, visszacsatolások. Ha ebből motivációt merít és ugyanilyen precíz, alázatos munkát végez továbbra is, akkor nagyon szép jövő előtt áll.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik